Home > Πρώτο Θέμα > 105 χρόνια ελεύθερη Δράμα Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού για την απελευθέρωση της Δράμας

105 χρόνια ελεύθερη Δράμα Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού για την απελευθέρωση της Δράμας

105 χρόνια ελεύθερη Δράμα

Κορυφώνονται αύριο

οι εκδηλώσεις εορτασμού

για την απελευθέρωση της Δράμας

 

Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις εορτασμού για την απελευθέρωση της Δράμας πριν 105 χρόνια από τον διπλό ζυγό της σκλαβιάς, τον τουρκικό και βουλγαρικό. Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, την 1ης Ιουλίου 1913, αναμένεται να παραστεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα γίνει έπαρση της σημαίας με τη συμμετοχή Στρατιωτική Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, στις 8.00 το πρωί. Ακολούθως, στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Το βράδυ, στις 7.00, ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας θα παρουσιάσει την ετήσια συναυλία με την Φιλαρμονική του Καλού Αγρού, ενώ στις 8.00 στην πλατεία «Ευζώνων» στο Μοναστηράκι ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου θα παρουσιάσει μουσικοχορευτική εκδήλωση.

 

Taken at Latitude/Longitude:41.148030/24.146898. 0.34 km South-West Ambelókipoi  Greece  (Map link)
Taken at Latitude/Longitude:41.148030/24.146898. 0.34 km South-West Ambelókipoi Greece (Map link)

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα ξεκινάει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αρκαδικού, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» επ’ ευκαιρία της απελευθέρωσης της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 θα παρουσιάσει εκδήλωση που περιλαμβάνει:

Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Συνταγματάρχη Ν. Μιχαλόπουλου – Αρκαδικού, ομιλία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με θέμα: «Νικόλαος Μιχαλόπουλος – Αρκαδικός, ο Γενναίος Συνταγματάρχης της Απελευθέρωσης», κατάθεση στεφάνων, και την 3η Χορωδιακή Συνάντηση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος».

Ακολούθως, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Δράμας, θα παρουσιάσει το 24ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δράμας.

Στη εκδήλωση, θα συμμετέχουν οι Χορωδίες: Χορωδία Μορφωτικού Συλλόγου Κάριανης, Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Εδέσσης, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Φάρος» Μουδανιών, Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών» Κατερίνης, και η Μικτή Χορωδία Δήμου Δράμας.

Ακόμη, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μοναστηρακίου, το Μοναστηράκι τιμά και γιορτάζει τα «Ελευθέρια» στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Την Δευτέρα 2 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης, η Ένωση Κυριών Δράμας θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή συναυλία της χορωδίας της, με τίτλο: «Μια βόλτα στην Ελλάδα Νο 5», με καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Καλλινικίδη.

Την ίδια ώρα, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ΑμεΑ «Οι Αγωνιστές» θα παρουσιάσει πολιτιστική μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο της λήξης της αθλητικής χρονιάς του συλλόγου. Στην εκδήλωση, θα συμμετέχουν τα «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης» Δράμας, ο Εξοραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι Ρίζες μας».

Σύντομο ιστορικό σημείωμα

για την Απελευθέρωση της Δράμας

«Η 1η Ιουλίου 1913 αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σταθμούς της νεότερης ιστορίας της μαρτυρικής μας πόλης.

Είναι η ημέρα κατά την οποία ο Δραμινός λαός ανέπνευσε το μυρωμένο αγέρι της πιο λατρευτής θεάς, της λευτεριάς, αποτινάσσοντας τον διπλό ζυγό της σκλαβιάς, τον τουρκικό και βουλγαρικό.

Η απελευθέρωση της Δράμας ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου το Σεπτέμβριο του 1912 βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία σκιά πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλονίζεται ήδη ισχυρά υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη.

Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει το Νοέμβριο του 1912 την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και φυσικά τη Δράμα. Έκτοτε, και επί οχτώ μήνες  η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης Βουλγαρικής κατοχής.

Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους ,τους Έλληνες και τους  Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους, τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους… 1η Ιουλίου 1913, είναι η ημέρα κατά την οποία ο Δραμινός λαός είναι πλέον ελεύθερος.»