Home > Πρώτο Θέμα > 19 παιδιά από τη Δράμα και 13 από την Καβάλα αναζητούν ανάδοχες οικογένειες

19 παιδιά από τη Δράμα και 13 από την Καβάλα αναζητούν ανάδοχες οικογένειες

Από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ.

19 παιδιά από τη Δράμα και 13

από την Καβάλα αναζητούν ανάδοχες οικογένειες

► Ειδική πλατφόρμα για αναδοχή και υιοθεσία παιδιών από τα Κέντρα Προστασίας Παιδιού σε Δράμα και Καβάλα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (Κ.Κ.Π.Π. – ΑΜΘ), πραγματοποίησε ημερίδα στην Ξάνθη με θέμα: «Αναζητώντας οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας: η μετάβαση από το ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα – υιοθεσία (Ν. 4538/2018)».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η πρόεδρος του ΚΚΠΠ-ΑΜΘ κα. Τζαμπαζλή υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «κεντρικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να μάθει ο κόσμος ότι η διαδικασία της αναδοχής πλέον έχει συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση www.anynet.gr». «Το θέμα της αναδοχής», συνέχισε η ίδια, «συζητήθηκε διεξοδικά και ήταν μια ημερίδα που είχε επιτυχία και περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου στα ιδρύματά μας».

«Ο στόχος είναι κάθε παιδί να μπορέσει να απολαύσει την σταθερότητα, την αγάπη και θαλπωρή μίας λειτουργικής οικογένειας. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν – υιοθετήσουν παιδιά ώστε να το πράξουν γρήγορα βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του παιδιού» πρόσθεσε.

Η κυρία Τζαμπαζλή ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται  «13 παιδιά στην Καβάλα και 19 παιδιά στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού της Δράμας τα οποία προφανώς αναζητούν οικογένειες» και πρόσθεσε: «Εδώ και δέκα μήνες υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να καλέσει τους ενδιαφερόμενους να την επισκεφτούν και να μάθουν για «τα πολλά είδη αναδοχής που υπάρχουν».

Για το θέμα μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», η διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων κα. Χατζηδημητρίου, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, η «η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει και μπορούν να μπαίνουν σ’ αυτήν οι ενδιαφερόμενοι για αναδοχή ή υιοθεσία και να κάνουν το αίτημά τους. Θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους, τα οποία θα εξετάζονται από μια επιτροπή, η οποία θα επικοινωνεί μαζί τους για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Όταν αυτό ολοκληρωθεί επιταχύνονται οι διαδικασίες».

Όπως τονίζει η ίδια στον «Π.Τ.», «η αναδοχή, έχει την έννοια ότι οι οικογένειες φιλοξενούν τα παιδιά και είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή, στην αναδοχή, οι οικογένειες λειτουργούν υποστηρικτικά, αναλαμβάνουν την προστασία των παιδιών για μακροπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ η υιοθεσία διαφέρει από την αναδοχή, γιατί είναι μια νομική διαδικασία στην οποία μπαίνει η οικογένεια με το παιδί και το εντάσσει ως μέλος της».

Η  ίδια, μας διάβασε και ένα σημείωμα ενός παιδιού, το οποίο δείχνει τι σημαίνει ανάδοχη γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα σημείωμα, το οποίο αναδεικνύει τα αισθήματα των παιδιών και τι ακριβώς αναζητούν:

«Ψάχνω να βρω κάποιον που να με φροντίζει. Που να με παίρνει αγκαλιά. Να μου κρατάει κρυφά το χέρι στον οδοντίατρο. Να μένει μαζί μου όταν υπάρχουν φαντάσματα κάτω από το κρεβάτι μου. Που να μην επιμένει να τον φιλήσω όταν δεν θέλω. Που να καταλαβαίνει ότι θέλω τη μαμά μου όταν πονάω. Που να καταλαβαίνει γιατί φωνάζω, ενώ θέλω να κλάψω. Που να καταλαβαίνει ότι κάποια φορά θέλω να τα σπάσω όλα. Που να είναι αρκετά δυνατός, να με αφήσει ελεύθερο ξανά. Ψάχνω μια πόρτα ανοιχτή, γιατί του δικού μου η πόρτα είναι κλειστή. Ψάχνω έναν ανάδοχο γονιό».

21 άτομα στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Δράμας

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε επίσης και με την κα. Ελευθερία Παναγιωτίδου, ψυχολόγο και αναπληρώτρια διεύθυνσης του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Δράμας, η οποία μας εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού της Δράμας, «φιλοξενούνται 21 παιδιά και είναι όλα αγόρια. Όσον αφορά το πρόγραμμα αναδοχής, αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μία αναδοχή γιατί τα παιδιά είναι αγόρια και το μικρότερο είναι 14 ετών.  Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε μικρά παιδιά τα οποία και προτιμούνται να δοθούν σε πρόγραμμα αναδοχής ή υιοθεσίας. Άλλωστε, η νομοθεσία επιτρέπει αναδοχή και υιοθεσία μέχρι τα 18» μας λέει.

Ερωτώμενη μέχρι ποια ηλικία μπορούν να παραμένουν στο Κέντρο, μας εξήγησε ότι μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι να πάνε στο στρατό. Σημείωσε μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή βοηθούνται 5 άτομα που είναι φοιτητές, ενώ στηρίζεται επίσης και ένας ο οποίος κάνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Τουριστικής Διοίκησης.

 

Τα είδη αναδοχής

Στην πλατφόρμα του Κ.Κ.Π.Π. – Α.Μ.Θ. (https://www.anynet.gr/) αναφέρεται πόσα είναι τα είδη της αναδοχής:

– Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.

– Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε ίδρυμα.

– Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.

– Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Αναφορικά με το ποια παιδιά είναι κατάλληλη για αναδοχή, στην πλατφόρμα αναφέρονται τα εξής:

– Παιδιά οικογενειών σε κρίση

– Κακοποιημένα- παραμελημένα παιδιά

– Έκθετα – τουλάχιστον μέχρι τον εντοπισμό των γονέων

– Παιδιά εξαρτημένων γονέων, χωρίς άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον.

– Παιδιά με αναπηρίες, μη αποδεκτά από τη φυσική η θετή οικογένεια

– Παιδιά σε ειδικές καταστάσεις (προσφυγιά, φυσικές καταστροφές κ.λπ.)

– Παιδιά, που σήμερα βρίσκονται σε Ιδρύματα.

Όσον αφορά τις παροχές και τις διευκολύνσεις του κράτους, τόσο στην περίπτωση της υιοθεσίας, αλλά και  στην περίπτωση της αναδοχής, αναφέρονται:

Στην περίπτωση της υιοθεσίας ισχύει ότι και για τις βιολογικές οικογένειες (σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα, την ασφαλιστική κάλυψη, τυχόν επιδόματα αναπηρίας κλπ.) Το παιδί είναι μέλος της οικογένειας με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.
Όσον αφορά την αναδοχή, παρέχονται επιπλέον: Οικονομική ενίσχυση στην ανάδοχη οικογένεια για την κάλυψη των αναγκών του παιδιού για όλη την διάρκεια της αναδοχής και για το χρονικό διάστημα φοίτησης και στράτευσης με όριο τα 26 έτη της ηλικίας του. Η οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά.

Επίσης δίδεται προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις.