Home > νέα > Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας συντονιστής του προγράμματος Erasmus +

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας συντονιστής του προγράμματος Erasmus +

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Erasmus +

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας συντονιστής

του προγράμματος

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

 

 

Ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA229 για το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας ξεκίνησε, με πρώτη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Οpen Minded Generation». Στόχος του προγράμματος, είναι η ανάδειξη θεμάτων διακρίσεων και στερεοτύπων στα σχολεία, η ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσω του προβληματισμού και συνειδητοποιώντας τη δική τους συμπεριφορά, να αναγνωρίσουν και να απορρίψουν την αρνητικότητα, τις προκαταλήψεις και το μίσος στο σχολείο. Παράλληλα, η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης στη σχολική κοινότητα για τις μειονότητες (μετανάστες, μαθητές με ειδικές μαθησιακές ικανότητες, κλπ), καθώς και η υποστήριξη των μελών της σχολικής κοινότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στο ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο διευθυντής και πέντε εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας, συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, από την Κυριακή 4 έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου. Συντονιστής του προγράμματος είναι το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας, το οποίο σε συνεργασία με το σχολείο υποδοχής Cahit Zarifoglu Anadolu Imam Hatip Lisesi, που βρίσκεται στο Αtasehir, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, προετοίμασαν την πρώτη συνάντηση εργασίας.

Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας και Ελλάδας.

Αντικείμενα της πρώτης συνάντησης του προγράμματος ήταν αρχικά, η δια ζώσης γνωριμία μεταξύ των συντονιστών και λοιπών εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Ακόμη, η ανάλυση της πρότασης του προγράμματος από το συντονιστικό σχολείο – 1ο ΕΠΑ.Λ Δράμας, η παρουσίαση στερεοτύπων και διακρίσεων, και η παρουσίαση του Risk Management Plan.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο σχεδιασμός διαγωνισμών φωτογραφίας και αφισών στο e-twinning ή στο facebook, καθώς και η συγγραφή ποιημάτων από τους μαθητές ως επόμενες δράσεις.

Επιπλέον, η προετοιμασία δραστηριοτήτων για τους μαθητές μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Βουλγαρία και η δημιουργία αφισών, φυλλαδίων ή βίντεο από τους μαθητές για τις παγκόσμιες ημέρες που αναφέρονται παρακάτω: 20 Νοέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, 25 Νοέμβρη: Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, 3 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, 10 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και 18 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα μεταναστών.

Ακόμη, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης έγινε αναφορά για την  παρουσίαση του Mobility tool, για την παρουσίαση του Google Drive και του Blog για το πρόγραμμα, καθώς και για την παρουσίαση της ιστοσελίδας του προγράμματος από το 1ο ΕΠΑ.Λ Δράμας. Τέλος, συζητήθηκε η ανάθεση μιας θεματικής ενότητας από τα στερεότυπα για κάθε σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής μελών του Δραμινού Σχολείου, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί από το σχολείο που τους φιλοξένησε τους υποδέχτηκαν με χαρά, ενώ τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και τους παρείχαν όλες τις διευκολύνσεις για την ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης.

Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος και στον ελεύθερο χρόνο,  πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, στην Αγία Σοφία, στο Παλάτι Ντολμά Μπαξέ, ξενάγηση με καραβάκι στα στενά του Βοσπόρου, καθώς και στην Βασιλική Κινστέρνα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού. Όλες οι επισκέψεις είχαν πολιτισμικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του προγράμματος «Κοινωνική και εκπαιδευτική αξία της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, ήταν ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, κ. Αναστάσιος Σαλής, η συντονίστρια εκπαιδευτικός του προγράμματος, κα. Αικατερίνη Χούσανλη, η κα. Θεοδώρα Κετσετσίδου, η κα. Κυριακή Φωτιάδου, η κα. Ευσταθία Γιαγκιόζη, και η Ευμορφία Χατζηεσέ.

Εταίροι του προγράμματος, είναι οι ακόλουθοι: 1st EPA.L of Drama, Greece, Specialized Secondary School of Natural Science and Maths. «Acad. Prof. Dr. Asen Zlatarov», Bulgaria, Epralima-Escola Profissional do alto Lima-Cooperativa De Interesse Publico E Responsabilidade Limitada, Portugal, Collegiul National de Informatica Matei Basarab, Romania, και το Cahit Zarifoglu Anadolu Imam Hatip Lisesi, Turkey.