Home > νέα > 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ για την Ρητορική Τέχνη στο σχολείο στη Δράμα-Στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης διδασκαλίας

1ο Μαθητικό Φεστιβάλ για την Ρητορική Τέχνη στο σχολείο στη Δράμα-Στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης διδασκαλίας

Στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης διδασκαλίας

1ο Μαθητικό Φεστιβάλ για

την Ρητορική Τέχνη στο σχολείο στη Δράμα

«Μιλώ για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του»

 

 

 

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πλατφόρμα για τη ρητορική τέχνη, έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρχικά, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σ’ αυτό.

Η  πρωτοβουλία ανήκει στην κα. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, υπεύθυνη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου δασκάλων και των εκπαιδευτικών της 3ης Ενότητα Δημοτικών Σχολείων του ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Στα πλαίσια της εξ αποστάσεων εκπαίδευσης, το μάθημα έχει θέμα: «1ο Μαθητικό Φεστιβάλ για τη Ρητορική Τέχνη στο σχολείο της Δράμας: Μιλώ για τον Τόπο μου και τους Ανθρώπους του».

Όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» η ίδια η κα. Χαραλαμπίδου, «σκοποί της δημιουργίας είναι η εξοικείωση των χρηστών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία για τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση της διαδικασίας της μάθησης, καθώς και τη διατήρηση της επαφής με την εκπαιδευτική διαδικασία, της επικοινωνίας, της επιμόρφωσης, της ανταλλαγής απόψεων και εκπαιδευτικού υλικού μεταξύ των εμπλεκομένων, που στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε γίνεται επιτακτική ανάγκη».

Το πρώτο μάθημα είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο», που προσφέρεται για την καλλιέργεια της τέχνης του Λόγου και την απόκτηση επικοινωνιακών και επιχειρηματολογικών δεξιοτήτων. Μέσω αυτών των δεξιοτήτων οι μαθητές μας θα κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο, θα αναπτύξουν κριτική σκέψη, θα μπορούν να επιλύουν προβλήματα, να θέτουν στόχους και να τους εκπληρώνουν και γενικά, να αυτοβελτιώνονται μέσω της δια βίου εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την κα. Χαραλαμπίδου, «το υλικό είναι χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες που σταδιακά θα αναπτύσσονται: της νοηματικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου λόγου και του επιχειρηματολογικού λόγου. Οι διδακτικές προτάσεις θα εμπλουτίζονται με παράλληλες σχετικές θεματικές, όπως της ενεργητικής ακρόασης που είναι μια από τις σημαντικές αρχές της επικοινωνίας.

Το δεύτερο μάθημα θα είναι το υλικό προετοιμασίας για τη συμμετοχή των μαθητών στο 1ο μαθητικό φεστιβάλ για τη ρητορική τέχνη στο σχολείο στη Δράμα: «Μιλώ για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του».

Το Φεστιβάλ

Η κα. Χαραλαμπίδου έχει ορίσει, το Φεστιβάλ να γίνει στις 12 Μαΐου 2020, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, από τις 8:30 έως στις 13:00. Παρ’ όλα αυτά, οι έκτατες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού, μπορεί να μην επιτρέψουν τη δια ζώσης πραγματοποίησή του και να αναβληθεί ή να πραγματοποιηθεί μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν πρώτα εργαστεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο», για να καλλιεργήσουν δεξιότητες προφορικού λόγου στις τρεις κατηγορίες:  νοηματικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου λόγου και του επιχειρηματολογικού λόγου.

Επειδή η θεματική του φεστιβάλ αφορά τη Δράμα και τους ανθρώπους της θα γίνει αναφορά για Δραμινούς ζωγράφους, ποιητές, συγγραφείς.

Το υλικό του δεύτερου μαθήματος θα εμπλουτιστεί και από τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους που θα αφορούν τη Δράμα και τους ανθρώπους της.

«Η τάξη» θα περιλαμβάνει και άλλα μαθήματα και είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών για αξιοποίηση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και στην μεταξύ μας επικοινωνίας μέσω των μηνυμάτων και της κουβεντούλας. Οι εκπαιδευτικοί με λογαριασμό στο ΠΣΔ θα μπορούν να έχουν αναβαθμισμένα δικαιώματα χρήσης στο: «η τάξη». Το λινκ μέσω του οποίου μπορούν να συμμετέχουν όσοι ενδιαφέρονται είναι:  (https://eclass.sch.gr/main/portfolio.php).