Home > νέα > Το 2019 ανοίγει η νέα Ο.Χ.Ε. για τον Ορεινό Όγκο Ροδόπης και ξεκινούν οι δημοπρατήσεις έργων για το Φυσικό Αέριο

Το 2019 ανοίγει η νέα Ο.Χ.Ε. για τον Ορεινό Όγκο Ροδόπης και ξεκινούν οι δημοπρατήσεις έργων για το Φυσικό Αέριο

4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜΘ

Το 2019 ανοίγει η νέα Ο.Χ.Ε. για

τον Ορεινό Όγκο Ροδόπης και ξεκινούν

οι δημοπρατήσεις έργων για το Φυσικό Αέριο

► Πιτσινίγκος: «Η εξειδίκευση του προγράμματος ξεπερνάει το 100%,

οι προσκλήσεις είναι στο 90%, οι εντάξεις ξεπερνάνε το 50%, οι πληρωμές είναι στο 54%»

► Φυσικό αέριο: από το 2019 οι δημοπρατήσεις για το φυσικό αέριο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χθες στη Δράμα, η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Χρ. Μέτιου, υπό την παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στ. Γιαννακίδη.

ESPA 011 ESPA 02

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος,  ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Μπαντέκας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, κ. Λαμπάκης, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας της Διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΑΜΘ, κ. Β. Πιτσινίγκος και πολλοί πολιτικοί παράγοντες και στελέχη φορέων από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

PITSINIGKOS

Πιτσινίγκος: Προς πλήρη ωρίμανση

Με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας της Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Πιτσινίγκος, σημείωσε ότι «το Περιφερειακό Πρόγραμμα τείνει προς την πλήρη ωρίμανσή του, καθώς η επιλέξιμη περίοδος λήγει το 2023. Αυτή τη στιγμή η εξειδίκευση του προγράμματος ξεπερνάει το 100%, οι προσκλήσεις είναι στο 90%, οι εντάξεις ξεπερνάνε το 50%, οι πληρωμές είναι στο 54%».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιτσινίγκος, στην νέα ΟΧΕ για τον Ορεινό Όγκο Ροδόπης: «Επίσης, ενεργοποιούνται νέες δράσεις οι οποίες αφορούν και την περιοχή της Δράμας, όπου η νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που αφορά τον Ορεινό Όγκο Ροδόπης και γενικά της Περιφέρειας. Έχουμε ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με φορείς και Δήμους του Νομού Δράμας και θεωρούμε ότι μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2019, αυτή η Χωρική Επένδυση θα ξεκινήσει και θα έχει σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στην περιοχή».

Φυσικό αέριο

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Πιτσινίγκος στην πορεία που έχει το μεγάλο έργο του οικιακού φυσικού αερίου για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Όπως είπε, «είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ένταξη. Είναι ένα θέμα που το στηρίζει το Υπ. Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή για να ενταχθεί και γίνεται παράλληλα και συντονισμένα σε 3 Περιφέρειες. Αν ο σχεδιασμός αυτός πετύχει, θα έχουμε ένταξη εντός του 2018 και σε κάθε περίπτωση εντός του 2019, θα  ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις των έργων. Άρα, από τέλος 2019 και αρχές του 2020, θα αρχίσουμε να βλέπουμε συνδέσεις».

Γιαννακίδης: Επέκταση φυσικού αερίου

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τόσο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στ. Γιαννακίδης, στο έργο της επέκτασης του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Όπως είπε συγκεκριμένα, «το έργο αφορά στις 6 μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ και έχει προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ, ενώ το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επέκταση του φυσικού αντικειμένου εφόσον χρειαστεί».

Όπως σημείωσε «αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ενταχθεί στο ΠΕΠ της ΑΜΘ ολοκληρώνοντας μια σημαντική πολιτική εξαγγελία της κυβέρνησης για την. Παράλληλα, ο Υφυπουργός επεσήμανε τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  με την Περιφέρεια για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση του ορεινού Όγκου Ροδόπης και ποταμού Νέστου».

KARAMPATZAKHS

Καραμπατζάκης: Έμφαση στις Ο.Χ.Ε.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε – μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης – στο θέμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).

Όπως τόνισε, «από την πλευρά του Δήμου Δράμας, συμμετέχουμε σχεδόν σε όλες τις προσκλήσεις που αφορούν Δήμους σε επίπεδο Περιφέρειας. Οι πιο σημαντικές αυτή τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη και έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα και εντάξεις, είναι η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, τα ΒΑΑ όπως λέγονται, η ΟΧΕ Εγνατία Οδός και φυσικά με την ευκαιρία αυτή έχει ξεκινήσει και η διαβούλευση για τη νέα ΟΧΕ που είναι για την Οροσειρά της Ροδόπης».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Καραμπατζάκης, τόνισε ότι «είναι ήδη προς υπογραφή η συνέχιση του έργου της Αγίας Σοφίας και στο τελικό στάδιο προς ένταξη βρίσκεται το αραμπα-τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων. Δύο σημαντικοί χώροι πολιτισμού που τα επόμενα χρόνια θα δοθούν στο Δραμινό κοινό προς χρήση».

«Η νέα πρόκληση όμως έρχεται από το βουνό», είπε ο κ. Καραμπατζάκης, αναφερόμενος στην ΟΧΕ για τον Ορεινό Όγκο Ροδόπης. «Εδώ, έχουμε κάνει αρκετά έργα μέχρι στιγμής ως δημοτική αρχή, και αναφέρω το έργο που έχει ξεκινήσει για την ανάπλαση στο Σιδηρόνερο, αλλά και τη συνεργασία με το Δημοκρίτειο για την αξιοποίηση του Δασικού Χωριού της Ελατιάς.  Επομένως πλέον και με την νέα ΟΧΕ, μπαίνουμε δυναμικά έτσι ώστε να μπορέσουμε, ο Ορεινός Όγκος και σε συνεργασία με τον πρόγραμμα του Interreg που έχουμε για το Γεωπάρκο Νερού, να αποκτήσει μια άλλη μορφή και να γίνει ελκυστικός».

METIOS

Μέτιος: Αναπτυξιακό εργαλείο

Αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ και μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος, σημείωσε ότι το πρόγραμμα αποτελεί «ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία της Περιφέρειας. Μέσα απ’ αυτό, υλοποιούνται σημαντικές δράσεις και έργα, κυρίως στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές και για το Περιβάλλον, την Υγεία και την Παιδεία, στις υποδομές του Τουρισμού, της οδικής ασφάλειας, μια σειρά από σημαντικά έργα απαραίτητα για την Περιφέρεια. Ο τελευταίος άξονας, είναι αυτός που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική, με νέες δομές στήριξης ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Αναφερόμενος στον άξονα της Υγείας, ο κ. Μέτιος σημείωσε ότι «έχουμε διαθέσει πάνω από 25 εκατ. ευρώ σε όλες τις υποδομές Υγείας της Περιφέρειας. Έχουν ενισχυθεί με εξοπλισμό αλλά και κτιριακά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σχεδόν όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, που σημαίνει ότι οι πολίτες της Περιφέρειας θα μπορούν να έχουν βελτιωμένες, ή περισσότερο βελτιωμένες από το προηγούμενο διάστημα, δομές Υγείας».

Kyriazidis

Κυριαζίδης: Αργήσαμε…

«Θετικά» βλέπει την 4η συνεδρίαση ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, ο οποίος μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «είναι θετικό ότι αυτή η συνάντηση γίνεται στη Δράμα με την παρουσία της ηγεσίας της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης. Αυτά έχουν ήδη αποτυπωθεί. Το αρνητικό στην όλη  κατάσταση πανελλαδικά, είναι ότι, αναφορικά με τα κονδύλια των προγραμμάτων αυτών, ενώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δοθεί τα σχετικά κονδύλια, αυτά δεν έχουν κατανεμηθεί στη χώρα, ενώ υπάρχουν στην κυβέρνηση. Αυτό γιατί δεν έγινε καλός προγραμματισμός, ενώ υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει ένας επαναπρογραμματισμός, μια επαναδιατύπωση.

Θα πω ότι καθυστερήσαμε, γιατί, ήμασταν η 3η χώρα από πλευράς κατανάλωσης των ΕΣΠΑ το 2014, σήμερα φτάσαμε στην 17η θέση. Θα μου πείτε κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά ας προχωρήσουμε, είναι καιρός».