Home > νέα > Απογοητευτική η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Απογοητευτική η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Απογοητευτική η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

► Μόνο το 19,55% απορρόφησε η ΠΑΜΘ από το ΠΕΠ 2014-2020 και το 17,50% από το πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος

► Θυσιάζουν το «Φιλόδημος» για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ (;)

 

 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ φαίνεται να είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες της χώρας, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος», προκειμένου να σώσει το ΕΣΠΑ 2014-2020 έστω και στην εκπνοή του προγράμματος.

Η κατάργηση του «Φιλόδημος» ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πληρωνόταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ενταχθούν έργα που εκκρεμούν στο ΕΣΠΑ και κυρίως στα Περιφερειακά Προγράμματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το «ΑΝΑΠΤΥΞΗ.gov.gr», που είναι και ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020), η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν τη χαμηλότερη απορροφητικότητα στο πρόγραμμα 2014-2020.

Viologikos katjharismos Xoristis

Η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Χωριστής

είναι έργο που χρηματοδοτείται από το  ΠΕΠ ΑΜΘ

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τον προϋπολογισμό των 619 εκατ. ευρώ, η ΑΜΘ έχει πληρώσει μόνο τα 121 εκατ. ευρώ, ήτοι το 19,55%, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα 524 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει μόνο τα 121 εκατ. ευρώ, ήτοι 19,66%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με προϋπολογισμό 187 εκατ. ευρώ και έχει πληρώσει τα 73 εκατ. ευρώ, ήτοι 39,04%.

Αλλά δεν είναι μόνο το ΠΕΠ των Περιφερειών που δεν πηγαίνει καλά στην απορροφητικότητα των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Την ίδια κακή πορεία έχει και το Τομεακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στο οποίο η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη μέση με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και έχει πληρώσει 35 εκατ. ευρώ, ήτοι 17,50%, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία, η Αττική, η Ιονίων Νήσων και η Πελοπόννησος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το Υπ. Εσωτερικών έχει αποφασίσει να φτιάξει τη δική του Διαχειριστική Αρχή, με σκοπό να διαχειριστεί εκείνο ένα μέρος των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Εντός των ημερών αναμένονται και οι σχετικές εγκύκλιοι.

Προς το παρόν πάντως νεότερα στοιχεία δεν δίνει το Υπουργείο για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, ενώ το «Φιλόδημος» φαίνεται να έχει παγώσει. Οι Δήμοι γενικότερα ανησυχούν για τις εξελίξεις και φοβούνται μήπως ο «Φιλόδημος» «παγώσει» οριστικά και χαθούν εντάξεις έργων χωρίς χρηματοδότηση. Αν και λογικά δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο. Όσοι  πρόλαβαν να ενταχθούν τις τελευταίες μέρες του 2019, προφανώς δεν θα χάσουν τις χρηματοδοτήσεις.

 

Παράταση προγράμματος

Όπως πάντως ανακοινώνει η παράταξη «Πόλη+Ζωή» του Δήμου Δράμας, το Υπουργείο Εσωτερικών παρατείνει μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2020, το «Φιλόδημος» για προθεσμίες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019, για υποβολή χρηματοδότησης των Δήμων για «εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων  πυροπροστασίας» και για «κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης, «ο Δήμος Δράμας δεν πρόλαβε από τον Απρίλιο μέχρι 31.12.2019 να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης, χάνοντας έτσι πολλά χρήματα και στερώντας από τα σχολεία υποδομές. Συγκεκριμένα, με 80 περίπου σχολικά κτίρια στην περιοχή του χάνονται: – 500 ευρώ για κάθε ράμπα ΑμεΑ, 2.500 ευρώ για κάθε τουαλέτα ΑμεΑ και 2.500 έως 5.000 ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου) για μελέτες και μέτρα πυροπροστασίας».