Home > νέα > 2ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας Η βία δεν έχει χώρο στα σχολεία μας

2ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας Η βία δεν έχει χώρο στα σχολεία μας

4 – 5 – 6 Μαρτίου – Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και εικαστικά δρώμενα

2ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

Η βία δεν έχει χώρο στα σχολεία μας

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, στις 4, 5 και 6 Μαρτίου. Μια εκδήλωση που ξεκίνησε φιλόδοξα πέρυσι την ίδια εποχή, τείνει από φέτος να γίνει θεσμός και να καθιερωθεί, με σειρά ομιλιών και  όμορφες εκδηλώσεις για τα ίδια τα παιδιά.

Η φετινή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, την υποστήριξη του Χαμόγελου του Παιδιού, ενώ συνεργάζονται, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου, ο Δήμος Δράμας, η ΔΕΚΠΟΤΑ, η Αντιπεριφέρεια Δράμας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δράμας.

 

Σαλπιγκίδης: «Ελάχιστα τα περιστατικά»

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγκίδης, ο οποίος σημείωσε ότι φέτος το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται για την καταπολέμηση της σχολικής βίας.

Σε ερώτηση μάλιστα αν στη Δράμα, έχουμε περιπτώσεις σχολικής βίας και πώς αντιμετωπίζονται, ο κ. Σαλπιγκίδης επεσήμανε: «Έχουμε περιπτώσεις παιδιών, όχι όμως καταστάσεις οι οποίες φτάνουν στα άκρα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, μέσα στα πλαίσια συμπεριφοράς των μαθητών και τα θέματα αυτά κυρίως λύνονται στο σχολείο, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, τον σχολικό σύμβουλο, τους γονείς. Σημαντική είναι η βοήθεια του νέου θεσμού των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), όπου σε κάποια σχολεία, μια φορά την εβδομάδα, τα επισκέπτεται ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός. Ο θεσμός της ΕΔΕΑΥ λειτουργεί τα τελευταία 4 χρόνια, με κυκλική λειτουργία.»

 

Σαλπιγκτής: «Η βία δεν έχει χώρο στα σχολεία μας»

Με κεντρικό σύνθημα, «Η βία δεν έχει χώρο στα σχολεία μας», ο διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Φεστιβάλ πέρυσι και το φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους εισηγητές της πρώτης μέρας.

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σαλπιγκτής, «η ιδέα για το Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, ξεκίνησε πέρυσι ως ιδέα του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε μια προσπάθεια να δηλώσουμε κι εμείς την αντίθεσή μας στον σχολικό εκφοβισμό, στη σχολική βία αλλά και σε οποιαδήποτε μορφή βίας μπορεί να υπάρχει.

Η ιδέα αυτή πλαισιώθηκε από διάφορες δράσεις και της δώσαμε τον χαρακτηρισμό του Φεστιβάλ, γιατί ήταν ένα σύνολο δράσεων τριών ημερών, από καλλιτεχνικές αισθητικές δημιουργίες και βιωματικές δραστηριότητες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για μας που το αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά. Ήταν μια πρόκληση η όλη διαδικασία, στην οποία ανταποκριθήκαμε τουλάχιστον όσο μπορούσαμε και με αρκετά καλά αποτελέσματα που βγήκαν από τη συνεργασία των παιδιών.»

 

Το μέλλον…

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαλπιγκτής, «σκοπός είναι η καθιέρωση του Φεστιβάλ, να γίνει ένας θεσμός, ο οποίος να μπορέσει να λειτουργήσει και ως θεσμός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να συμμετέχουν ακόμα και σχολεία και από άλλους νομούς στο μέλλον, αν όχι με την παρουσία τους, αλλά με εργασίες των παιδιών που θα έστελναν. Έτσι θα μπορεί να βγει ένα υλικό, το οποίο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στα σχολεία όλης της χώρας.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που γίνεται, και οφείλεται στη δουλειά και τον κόπο όλων των δασκάλων του σχολείου. Βλέπουμε και τα αποτελέσματα, καθώς τα ίδια τα παιδιά το χαίρονται, βλέπουν τις δραστηριότητες τις οποίες παράγουν και αυτό τους χαροποιεί.»

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, το Σάββατο 4 Μαρτίου, περιλαμβάνονται τρεις εισηγήσεις, οι οποίες θα γίνουν στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Δράμας.

  1. «Το σχολείο ως φορέας καταπολέμησης της διαχρονικής βίας των κοινωνιών». Εισηγητής ο κ. Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ.

«Πρόκειται για έναν καινοτόμο παιδαγωγό. Είναι αυτός που εισήγαγε την αντιρατσιστική εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική αγωγή και την σεξιστική αγωγή. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αφιερώσει τον εαυτό του ενάντια στη βία. Εμείς θεωρούμε ότι, η σχολική βία, είναι ένα αποτέλεσμα της κοινωνικής βίας που υπάρχει. Λίγο – πολύ όλοι υφιστάμεθα βία στο χώρο εργασίας, όταν οδηγούμε και σε πολλές μορφές. Ακόμα και τα ίδια μας τα παιδιά, από έναν κακό χαρακτηρισμό του πατέρα ή της μητέρας, είναι μια μορφή λεκτικής βίας.

Αυτή η βία δεν θα πρέπει να έχει χώρο στην κοινωνία και τα σχολεία μας. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε παιδιά του προσφυγικού, του ισλαμικού κόσμου, να χειρίζονται όπλα, να παράγουν βία. Αυτός είναι και ο σκοπός του εισηγητή. Μας δηλώνει την κοινωνική βία, όπως την γνωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς, ως φορείς, ως σχολεία, ως κοινωνία, να συμβάλλουμε να σταματήσουμε αυτή την κοινωνική βία», λέει ο κ. Σαλπιγκτής.

  1. Δεύτερος ομιλητής, ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, πτυχιούχος της Παντείου και διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου, με θέμα: «Σχολική βία, συμπτώματα, αποτελέσματα, τρόποι αντιμετώπισης». Ο κ. Μωυσίδης, θα εξηγήσει μεταξύ άλλων, για το πώς οι γονείς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί υφίσταται σχολική βία.
  2. Τρίτη ομιλήτρια, η κα. Μαρία Ελευθερίου, Επίτροπος Ανηλίκων Δράμας, Ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, με θέμα: «Η αρχή ή το τέλος της παραβατικότητας». Μέσα από την εισήγησή της, θα μας μεταφέρει την εμπειρία της και θα μας δείξει, αν αυτή η σχολική παραβατικότητα εξαλείφεται με το χρόνο, ή αν αποτελεί ένα σημάδι, το οποίο αργότερα θα μπορούσε να εξελιχθεί με άσχημα αποτελέσματα στη διάρκεια του χρόνου.

 

Κυριακή 5 Μαρτίου, 10.30-14.30

Στον χώρο του 8ου Δημοτικού Σχολείου: – Καλλιτεχνική μουσική παράσταση. – Graffiti. – Hip-hop, BMX, rollers, skateboard.

 

Δευτέρα 6 Μαρτίου, 10.00-12.30

Στον χώρο του 8ου Δημοτικού Σχολείου: Εικαστικά εργαστήρια. – Αθλητικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *