Home > Πρώτο Θέμα > 4,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς το Δήμο Δράμας αλλά λιγότεροι από 50 μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

4,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς το Δήμο Δράμας αλλά λιγότεροι από 50 μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με δυσκολίες μαζεύονται οι οφειλές συνδημοτών μας από το Δήμο Δράμας

4,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς

το Δήμο Δράμας αλλά λιγότεροι από

50 μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Γραφείο ενημέρωσης δανειοληπτών στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ συνεχίζεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δήμο Δράμας, από τους συνδημότες μας. Όπως είναι γνωστό, εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, έχει ανοίξει η δεύτερη περίοδος των γνωστών 120 δόσεων, προκειμένου όσοι έχουν μικρές και μεγάλες οφειλές προς Δήμους και άλλες υπηρεσίες, να μπορέσουν να κάνουν ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Το πρόγραμμα που «τρέχει» τώρα, θα κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τους Δήμους, αφορά όλες τις υποχρεώσεις των δημοτών προς αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι, οι δημότες μπορούν να ρυθμίσουν χρέη τους προς τους Δήμους, που αφορούν οφειλές από τους λογαριασμούς του νερού προς τη ΔΕΥΑΔ, τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οποιοδήποτε είδος οφειλών, ενώ αυτή τη φορά έχουν ενταχθεί και περιπτώσεις οφειλών μισθωμάτων για καταστήματα και οικόπεδα ή χωράφια του Δήμου που ενοικιάζονται προς δημότες, οφειλές διαφόρων φόρων προς τους Δήμους και οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να οφείλει ένας δημότης προς ένα Δήμο στον οποίο κατοικεί ή δραστηριοποιείται.

Όπως είναι γνωστό, οι ρυθμίσεις των δόσεων είναι τόσο χαμηλές, που φτάνουν ακόμα και τα 20 ευρώ το μήνα.

Μειωμένη η προσέλευση Δραμινών

Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο για το Δήμο Δράμας, καθώς η προσέλευση των συνδημοτών μας είναι αρκετά μικρή. Για παράδειγμα, στο πρώτο πρόγραμμα ρύθμισης που είχε ενεργοποιηθεί το 2017, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως αναμενόταν από τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» στις 21 Φεβρουαρίου 2019, στο πρόγραμμα ρύθμισης είχαν ενταχθεί 500 άτομα περίπου. Οι μισοί απ’ αυτούς συνέχισαν και οι υπόλοιποι μισοί εγκατέλειψαν.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους, το πρόγραμμα αφορά χρέη από τέλη, φόρους, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.α.

Η ρύθμιση συνοδεύεται με διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα η διαγραφή των προσαυξήσεων υπολογίζεται ως εξής:

– 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής

– 80% για εξόφληση σε 2-24 δόσεις

-70% για εξόφληση σε 25-48 δόσεις

-60% για εξόφληση σε 49-72 δόσεις

-50% εάν εξοφληθεί η οφειλή σε 73-100 δόσεις

Η πρώτη δόση ή εφάπαξ πληρωμή θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ η ελάχιστη δόση θα ανέρχεται σε 20 ευρώ. Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη μέρα που όφειλε να καταβληθεί.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όσοι χρωστούν στους δήμους θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εφόσον καταβάλλουν το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη έως 5.000 ευρώ, 10% για οφειλή από 5.001- 10.000 ευρώ και 20% για χρέη άνω των 10.001 ευρώ.

Δυσκολεύονται οι Δραμινοί

Όπως σημειώνουμε και παραπάνω, ο Δήμος Δράμας έχει να λαμβάνει από τους οφειλέτες τους, περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Παρ’ όλα αυτά όμως, όταν ζητήσαμε στοιχεία από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη, μας λέει ότι δεν αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε.

«Είναι ντροπή…», λέει, «να αναφερόμαστε σε τόσο χαμηλά ποσά» και σημειώνει ότι τα νούμερα πλέον αυτά δεν έχουν καμιά σημασία, γιατί ελάχιστοι είναι αυτοί που πήγαν στο Δήμο προκειμένου να προβούν σε ρυθμίσεις των οφειλών.

Και όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο», «είναι τρομερό όταν σκέπτεσαι ότι, επαγγελματίες της πόλης μας, δεν έχουν να διαθέσουν ούτε 20 ευρώ το μήνα προκειμένου να μπουν στη ρύθμιση των δόσεων και να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Τότε, δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να συμβαίνει στην τοπική αγορά και κοινωνία της Δράμας».

Το γεγονός είναι πραγματικά πρωτοφανές. Όταν κάποιος δεν μπαίνει να ρυθμίσει τις δόσεις του, έστω και με το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ το μήνα, τότε μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα: ή ότι αδιαφορούν, ή ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους έστω και με το πλέον χαμηλό ποσό!

Γραφείο ενημέρωσης

Εδώ και λίγο καιρό, με τη βοήθεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχει ξεκινήσει και λειτουργεί στο Δήμο Δράμας, γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών στο Δήμο Δράμας.

Το γραφείο βρίσκεται στον 1ο όροφο του δημαρχείου Δράμας και λειτουργεί καθημερινά, προσφέροντας ενημέρωση και συμβουλές προς τους δημότες μας. Στο γραφείο μπορούν να απευθύνονται οι δημότες μας – φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) για ενημέρωση σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και ειδικότερα για υποστήριξη οφειλών σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και ειδικότερα για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, καθώς και για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ) για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, για την υποβοήθηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θα παρέχεται η επιδότηση κόστους δικηγόρου και λογιστή ακόμα και επιδότηση στεγαστικού δανείου».