Home > Νέα > 5η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα Γ. Νοσοκομείου Δράμας Η αστική ευθύνη των νοσηλευτών και η αύξηση περιστατικών και αποζημιώσεων

5η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα Γ. Νοσοκομείου Δράμας Η αστική ευθύνη των νοσηλευτών και η αύξηση περιστατικών και αποζημιώσεων

 

5η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα Γ. Νοσοκομείου Δράμας

Η αστική ευθύνη των νοσηλευτών

και η αύξηση περιστατικών και αποζημιώσεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτεμβρίου, η πάντα ενδιαφέρουμε για την πολυθεματολογία της, 5η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα, που διοργανώνεται από την Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Ανάμεσα στα πολλά, αλλά κυρίως εξειδικευμένα θέματα και εισηγήσεις, υπήρχε και ένα ζήτημα για την αστική ευθύνη των νοσηλευτών. Το θέμα με τίτλο, «Αστική ευθύνη των νοσηλευτών», ανέπτυξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Πούλιος, «στη νομική επιστήμη, οι μορφές της ευθύνης είναι τριών μορφών: η ποινική, η πειθαρχική και η αστική. Η εισήγηση αυτή έχει να κάνει με την αστική ευθύνη».

Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιος, «αστική ευθύνη έχουμε όλοι μας, όταν οφείλουμε να αποκαταστήσουμε μια βλάβη που έχουμε προξενήσει με δόλο ή με αμέλεια. Αυτή η βλάβη αποκαθίσταται με αποζημίωση. Άρα πρέπει να αποζημιώσουμε αυτόν που  υπέστη τη βλάβη από κάποια δική μας ενέργεια ή από κάποια δική μας παράλειψη. Πολύ απλά αυτή είναι η έννοια της αστικής ευθύνης».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Πούλιος εξηγεί ότι, «η αστική ευθύνη στο χώρο των νοσηλευτών, έχει μια ιδιαιτερότητα, διότι οι νοσηλευτές στα κρατικά Νοσοκομεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που σημαίνει ότι η ευθύνη τους, είναι η ευθύνη ενός υπαλλήλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Είναι ευθύνη δηλαδή απέναντι στο νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει και την ευθύνη απέναντι στον θιγόμενο.

Αν κάποιος ασθενής δηλαδή, έχει απαίτηση αποκατάστασης αστικής ευθύνης, στρέφεται κατά του Νοσοκομείου και εφόσον αποζημιωθεί, το Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα μετά να στραφεί κατά του νοσηλευτεί, εφόσον κρίνει ότι  υπάρχει πταίσμα, για να διεκδικήσει τα όσα κατέβαλε στον πολίτη. Σε πολύ γενικές γραμμές, αυτή είναι η έννοια της αστικής ευθύνης στο χώρο των νοσηλευτών ή γενικότερα στο χώρο της ιατρικής επιστήμης».

Στην ερώτηση για το τι συμβαίνει πρακτικά εφόσον κάποιος νοσηλευτής έχει κάνει κάποιο λάθος με αποτέλεσμα να ζητηθούν ευθύνες, ο κ. Πούλιος σημειώνει:

«Εφόσον αυτό το λάθος προξενήσει οποιασδήποτε μορφής βλάβη στον ασθενή, γεννιέται η υποχρέωση αποκατάστασης της αστικής ευθύνης. Βέβαια, η αποκατάσταση αυτή γίνεται μόνο μέσω δικαστικής οδού. Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, υπάρχει μια αύξηση τέτοιου είδος αγωγών και αποζημιώσεων και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα, τα δικαστήρια ήταν φειδωλά στο να δίνουν σημαντικά ποσά σε τέτοιες περιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και προσαρμόζονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα και ανεβάζουν τα σχετικά ποσά».