Home > Αθλητικά > 6οι Ορεινοί Αγώνες Κυργίων Δράμας Trail Kyrgia Βάσω Εγγονοπούλου-Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Βάσως Εγγονοπούλου

6οι Ορεινοί Αγώνες Κυργίων Δράμας Trail Kyrgia Βάσω Εγγονοπούλου-Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Βάσως Εγγονοπούλου

6οι Ορεινοί Αγώνες

Κυργίων Δράμας

Trail Kyrgia Βάσω Εγγονοπούλου

 

Αγώνες δρόμου και ποδηλάτου θα πραγματοποιηθούν μέσα στο πανέμορφο δασάκι των Κυργίων Δράμας, την Κυριακή 30 Ιουνίου. Οι αγώνες, θα γίνουν σε μια περιοχή με μικρές αυξομειώσεις ανηφόρας και κατηφόρας, αλλά και σε πολλά σημεία με μονοπάτια που ξεκουράζουν τον αθλητή χωρίς μεγάλες ή και καθόλου κλίσεις (εύκολος ορεινός αγώνας).

Οι αγώνες, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνουν και το στοιχείο της σύσφιξης σχέσεων και της γνωριμίας μεταξύ των δρομέων και των οικογενειών τους, αφού προβλέπει κατασκηνωτικό χώρο με ότι θα έχει ανάγκη για μια με δύο μέρες ένας κατασκηνωτής, καθώς και πολλές δράσεις για παιδιά όπως τοξοβολία, τοίχο αναρρίχησης κ.α. όπου οι οικογένειες των αθλητών θα μπορούν να απασχοληθούν όσο θα διαρκέσει ο αγώνας.

Το πρόγραμμα, ξεκινάει το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου, με τον αγώνα  ΜΤΒ 2,5χιλ παιδιών (έως έτος 2006), στη συνέχεια ΜΤΒ 21χιλ (3 γύρους), και  ΜΤΒ «Διασκέδαση – Fun» 6.5χιλ.

Το απόγευμα, θα γίνουν οι αγώνες  δρόμου 1,2χιλ παιδιών(έως έτος 2006), 11,5χιλ, και «Διασκέδαση – Fun» 5,5χιλ (ένας γύρος).

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Βάσως Εγγονοπούλου

Οι αθλητές, στις 30 Ιουνίου, τρέχουν στα Kyrgia trail στην μνήμη της Βάσως Εγγονοπούλου.

Η Δραμινή αθλήτρια από τον Άγιο Αθανάσιο, έφυγε από την ζωή την Μεγάλη Τρίτη 24 Απριλίου 2019. Η Βάσω, ήταν μια πραγματική πρωταθλήτρια, αγωνίστρια στον αθλητικό στίβο, αγωνίστρια και στον στίβο της ζωής. Η αθλήτρια, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με τη συμμετοχή της τον περασμένο Νοέμβριο στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών και είχε τερματίσει τα τελευταία της δύο χιλιόμετρα με την ποντιακή φορεσιά, τιμώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την καταγωγή της, όπως είχε δηλώσει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Αγώνες στον αθλητισμό και τη ζωή

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό το 2006, και συγκεκριμένα με την ποδηλασία. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, κατάφερε να συμμετάσχει και στον πρώτο αγώνα ποδηλασίας. Ήταν θέμα χρόνου ύστερα να αγαπήσει και τις αποστάσεις με τα πόδια. Έτσι ασχολήθηκε με το τρέξιμο. Κι ενώ όλα κυλούσαν πολύ όμορφα στη ζωή της και το 2016 ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η διάγνωση τριών επιθετικών όγκων στο μαστό, της στέρησαν αυτή τη συμμετοχή.

Ακολούθησαν χημειοθεραπείες αλλά η αθλήτρια δεν το έβαλε κάτω. Η αγάπη της για τον αθλητισμό και η θετική ενέργεια που εξέπεμπε ήταν τα δυο της μυστικά που τη βοήθησαν να επιβιώσει. Από τότε, αν και η ζωή της άλλαξε, η συμμετοχή της σε διοργανώσεις με αποστάσεις μέχρι τα 20χλμ ήταν δεδομένη.

Παρόλα τα προβλήματα που τις παρουσιάστηκαν, η θέληση και το ποντιακό πείσμα της, το 2017, της δίνουν το εισιτήριο για να τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τρέχει! Μαζί της όμως τρέχει και ο καρκίνος, ο οποίος κάνει και την επανεμφάνισή του. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα σοβαρεύουν. Οι φρικτοί πόνοι είναι έντονοι στο στέρνο της και ο καρκίνος παλεύει με τα ιατρικά χημικά. Το Μάρτιο του 2018, γίνεται ακόμα μια επίθεση, αυτή τη φορά στο συκώτι. Παρόλα αυτά η αθλήτρια είναι αποφασισμένη να… νικήσει!

Από τα μεγάφωνα ακουγόταν μόνο ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ο οποίος ενημέρωνε τους θεατές για τον μαραθώνιο άθλο της.

Η μουσική σταματά μέσα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και κάνει την είσοδό της με την ποντιακή φορεσιά, η 51χρονη καρκινοπαθής Πόντια αθλήτρια, Βασιλική Εγγονοπούλου, από τη Δράμα.

Ο κόσμος που βρέθηκε στο στάδιο την υποδέχτηκε με ένα μεγάλο, ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, παρακολουθώντας με δέος και συγκίνηση τα τελευταία μέτρα της διαδρομής της, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» της επιφύλασσε μια έκπληξη μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τον τερματισμό της, παρουσιάζοντας ποντιακούς χορούς προς τιμής της κρατώντας και μια ποντιακή σημαία, αναφέρει το sportdog.gr.

Η αθλήτρια, η οποία τερμάτισε κρατώντας την ελληνική σημαία, δε δίστασε να μπει και αυτή στο χορό. «Εμείς οι Πόντιοι έχουμε πολλά να δώσουμε και να δείξουμε ότι στην Σμύρνη έγινε Γενοκτονία και όχι συνωστισμός που λένε κάποιοι άσχετοι με την πατρίδα μας και τον αθώο κόσμο που χάθηκε άδικα», είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξή της η Βασιλική Εγγονοπούλου.