Home > Πρώτο Θέμα > Αυξήθηκε το πλαφόν για τα τεστ Covid-19 στα ιδιωτικά εργαστήρια-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κας Βασιλείου

Αυξήθηκε το πλαφόν για τα τεστ Covid-19 στα ιδιωτικά εργαστήρια-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κας Βασιλείου

Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κας Βασιλείου

Αυξήθηκε το πλαφόν για τα τεστ

Covid-19 στα ιδιωτικά εργαστήρια

► Από τη Δευτέρα τα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων αποστέλλονται και στον ΕΟΔΥ

► Πρακτικά αδύνατον να συμμετέχουν τα ιδιωτικά ιατρεία στον εμβολιασμό κατά του Covid-19

► Αρχικά αναμένεται να δημιουργηθούν Εμβολιαστικά Κέντρα στα Κ. Υ. του Νομού

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΛΥΘΗΚΕ τελικά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πλαφόν τιμολόγηση των τεστ Covid-19 που διενεργούνται στα ιδιωτικά κέντρα και μικροβιολογικά εργαστήρια, μετά από την αύξηση της κοστολόγησης.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα, τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα, είχαν σταματήσει να διενεργούν rapid test καθώς και μοριακά τεστ, όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει πλαφόν τιμή 10 ευρώ για τα πρώτα και 40 ευρώ για τα δεύτερα. Τελικά, μετά από συζητήσεις, η πλαφόν τιμή για τα rapid test αυξήθηκε στα 20 ευρώ και τα μοριακά τεστ στα 60 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όταν ο ιατρός πρέπει να κάνε τα τεστ σε εξωτερικό χώρο, σε κατ’ οίκον επίσκεψη δηλαδή, η τιμή διαμορφώνεται διαφορετικά, καθώς πρόκειται για ιατρική υπηρεσία κατ’ οίκον.

Αυτά επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει επίσης, ότι, από τη Δευτέρα, τα ιδιωτικά εργαστήρια στέλνουν και αυτά, τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή καταμέτρηση του ΕΟΔΥ.

Απαντώντας επίσης στο αν συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία στήνονται ήδη σε όλη τη χώρα, η κα. Βασιλείου τονίζει ότι τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού Covid-19 γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Νέο πλαφόν

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Βασιλείου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ποια φάση βρίσκεται αυτό το ζήτημα, τόνισε ότι πλέον, «το πλαφόν έχει διαμορφωθεί στα 20 ευρώ για το rapid test και στα 60 ευρώ για το μοριακό τεστ. Επίσης, αφήνει ένα παραθυράκι για αύξηση τιμής σε περίπτωση που η εξέταση γίνεται εκτός ιατρείων, δηλαδή κατ’ οίκον.  Εκεί ο γιατρός μπορεί να πράξει ανάλογα με την περίπτωση, γιατί είναι παροχή υπηρεσιών εκτός ιατρείου και του δίνει το δικαίωμα να πάρει κάποια επιπλέον τιμή. Αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με το εργαστήριο.

Εντός εργαστηρίου, είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν αυτές τις τιμές που ορίζει το κράτος, συν το γεγονός ότι, οι εταιρείες και οι προμηθευτές αναγκάστηκαν και μείωσαν τις τιμές τους, επειδή οι συνάδελφοι  είχαν σταματήσει να εκτελούν. Οι εταιρείες είχαν δημιουργήσει στοκ, αντιδραστήρια, τα οποία θα έμεναν απούλητα και έτσι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους. Πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα ομαλή κατάσταση».

Olga Vasileioy2

Ποσότητα τεστ στη Δράμα

Ερωτώμενη αν υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστεί πόσα τεστ Covid-19 γίνονται στη Δράμα από ιδιωτικά εργαστήρια, η κα. Βασιλείου τονίζει ότι αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, καθώς είχαν σταματήσει να γίνονται τεστ. Όπως είπε, «ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, κυρίως για ζητήματα που αφορούν προεγχειρητικό έλεγχο, ταξίδια και ιχνηλάτηση, καθώς και για να επιστρέψει κάποιος στη δουλειά του, πρέπει να έχει στα χέρια του ένα τεστ».

Όπως τονίζει η ίδια, «επειδή δεν δίνει ο ΕΟΔΥ γραπτώς το αποτέλεσμα από το Νοσοκομείο, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αναγκαστικά πηγαίνουν στα ιδιωτικά ιατρεία.

Πιστεύω ότι το 30%-40% του πληθυσμού απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί έχουν γρήγορα αποτελέσματα, παίρνουν έγγραφα με υπογραφές στα χέρια τους που πιστοποιούν εάν νοσούν ή όχι για να μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και βέβαια για να ταξιδέψουν, να κάνουν τις επεμβάσεις τους στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα χαρτί στα χέρια τους που να πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί και μπορούν να κάνουν την επέμβασή τους».

Τα θετικά στον ΕΟΔΥ

Ρωτήσαμε την κα. Βασιλείου αν τα ιδιωτικά εργαστήρια στέλνουν τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή καταμέτρηση του ΕΟΔΥ. Όπως μας απάντησε, «ήδη από τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ έστειλε εντολή στους συναδέλφους, ανεξάρτητα με τον τρόπο που κάνουν τον έλεγχο, ανεξάρτητα δηλαδή από rapid test ή μοριακά τεστ, να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ τα θετικά αποτελέσματα.

Θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι, όσον αφορά την καταχώρηση των αποτελεσμάτων, υπάρχει μια μεγάλη χρονοκαθυστέρηση της τάξης των 4 με 5 ημερών. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε και αυτή την αυξομείωση, άλλοτε 24, άλλοτε 85, μετά πέφτουμε στα 20 κτλ. Αυτά, είναι στοιχεία, τα οποία δεν αντιστοιχούν στη μέρα που ανακοινώνονται.

Η καθυστέρηση αυτή παρατηρείται, επειδή αυτά καταχωρούνται, στη συνέχεια εξετάζονται από μια εταιρεία και στη συνέχεια δίνονται στον ΕΟΔΥ. Συν το γεγονός ότι υπήρχε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ένας τεράστιος όγκος αποτελεσμάτων. Και εκεί υπήρχε μια δυσχέρεια, στο να τα καταχωρήσουν σε πραγματικό χρόνο».

Εμβολιαστικά κέντρα

Στην ερώτηση αν οι ιδιώτες γιατροί και τα ιδιωτικά εργαστήρια συμμετέχουν στον εμβολιασμό κατά του Covid-19, η κα. Βασιλείου τονίζει ιδιαίτερα, ότι «είναι πρακτικά αδύνατον να χρησιμοποιηθούν τα ιδιωτικά ιατρεία», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολλούς πρακτικούς λόγους.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα εμβολιαστικά κέντρα, είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν από τα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς «χρειάζεται εξοπλισμός, κατάλληλα ψυγεία στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί νοσηλευτικό προσωπικό για οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί».

Στο σημείο αυτό, η κα. Βασιλείου επισημαίνει ότι, «στα ιδιωτικά ιατρεία θα εισέλθουν άνθρωποι που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και ακόμα να παρουσιάσουν και κάποια αλλεργική αντίδραση, όσον αφορά τον εμβολιασμό».

Στην ερώτηση για το πόσα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να δημιουργηθούν στη Δράμα, η ίδια είπε ότι θα είναι αρχικά όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας, όπως το Κέντρο Υγείας  Δράμας (πρώην ΙΚΑ), το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου και το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Επίσης, ως εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και οι ΤΟΜΥ και διάφορες άλλες δημόσιες δομές υγείας, όπως τα Νοσοκομεία.