Home > Πρώτο Θέμα > Άγχος, φόβος και πανικός τα κυριότερα συναισθήματα στην καραντίνα-Δηλώσεις του επιστημονικού υπεύθυνου της «ΔΡΑΣΗΣ» στον «Π.Τ.»

Άγχος, φόβος και πανικός τα κυριότερα συναισθήματα στην καραντίνα-Δηλώσεις του επιστημονικού υπεύθυνου της «ΔΡΑΣΗΣ» στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του επιστημονικού υπεύθυνου της «ΔΡΑΣΗΣ» στον «Π.Τ.»

Άγχος, φόβος και πανικός τα κυριότερα

συναισθήματα στην καραντίνα

► Ομάδες διαχείρισης του άγχους για μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές μέσω Skype

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Σ’ ΑΥΤΕΣ τις δύσκολες ώρες για όλους μας, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να μπορέσουμε να περάσουμε όσο περισσότερο ανώδυνα γίνεται τα διάφορα συναισθήματα που βιώνουμε. Και αυτά, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι το άγχος, ο φόβος και ο θυμός.

Και κάποιοι συνάνθρωποί μας, θα αναγκαστούν να ζητήσουν μια συμβουλή για το πώς να διαχειριστούν όλες αυτές τις καταστάσεις.  Στη Δράμα, μια τέτοια χείρα βοηθείας, προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ». Η «ΔΡΑΣΗ», μπορεί να προσφέρει σημαντική συμβουλευτική υποστήριξη κυρίως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ μετά το Πάσχα, αναμένεται να δημιουργηθεί και μια νέα υπηρεσία, για τους μαθητές που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Για τον τρόπο που λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο επιστημονικός υπεύθυνος, κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, Ψυχολόγος.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Βλάχος, τα κυριότερα συναισθήματα που νιώθουμε και μας καταβάλουν σε μια τέτοια περίσταση, όπως αυτή της καραντίνας, από μια πανδημία, είναι κυρίως το άγχος, ο φόβος και ο πανικός. Και ο ίδιος, επισημαίνει ακόμα ότι βρισκόμαστε κυρίως σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ακόμα πιο έντονα τα προβλήματα και θα αυξηθεί η ζήτηση βοήθειας από συμπολίτες μας.

Ανοιχτό τηλεφωνικό κέντρο

Κύριε Βλάχο, ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον Κέντρο «ΔΡΑΣΗ»; Υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία συμπολιτών μας για παροχή βοήθειας προς αυτούς;

«Δεν θα μπορούσαμε και εμείς ως Κέντρο Πρόληψη και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, να είμαστε έξω από όλο αυτό που συμβαίνει. Οπότε και εμείς προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και είμαστε κοντά στο Δραμινό λαό.

Το τηλεφωνικό μας κέντρο είναι ανοικτό για όλους, μπορούν να απευθυνθούν σ’ εμάς λόγω των ειδικών καταστάσεων. Είναι εύλογο αυτό, οι άνθρωποι να μην μπορούν να διαχειριστούν το φόβο, το άγχος, τον θυμό για την επιβολή αυτών των μέτρων που είναι για την προστασία μας, για τις συγκρούσεις που δημιουργούνται.

Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη και μεταβατική φάση. Και μέχρι να προσαρμοστούμε σε όλο αυτό, χρειαζόμαστε χρόνο, λειτουργούμε με θυμό, με φόβο και οι εικόνες στην τηλεόραση με τα φέρετρα, το μέτρημα των θανάτων λειτουργούν αρνητικά στον κόσμο.

Εμείς ως «Δράση», είμαστε κοντά στους Δραμινούς, είτε τηλεφωνικά είτε με Skype, να τους μιλήσουμε, να δώσουμε κάποιες συμβουλές, να τους υποστηρίξουμε, να τους αποφορτίσουμε απ’ όλη αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται».

BLAXOS KONTSTANTINOS

Ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, Ψυχολόγος,

επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρο «ΔΡΑΣΗ» της Π.Ε. Δράμας

 

Έχουμε τηλεφωνήματα για όσα συμβαίνουν σήμερα, για την καραντίνα;

«Να σας πω. Ακόμα ο κόσμος είναι λίγο μουδιασμένος. Όλη αυτή η αβεβαιότητα για το πότε θα αρθούν τα μέτρα, δεν βοηθάει. Ο κόσμος ακόμα δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε αύξηση τηλεφωνημάτων. Ακόμα υπάρχει μια αβεβαιότητα για το τι συμβεί, και νομίζω ότι αυτή η αβεβαιότητα θα δημιουργήσει την ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον. Κι εμείς θα είμαστε κοντά τους όταν χρειαστεί.

Εμείς είμαστε ήδη προετοιμασμένοι γι’ αυτό και από την άλλη εβδομάδα θα ανοιχτούμε κι εμείς λίγο περισσότερο προς τα παιδιά που αναμένεται να δώσουν πανελλαδικές φέτος. Και όχι μόνο σ’ αυτούς, αλλά και στους γονείς τους.

Ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε ομάδες μέσω Skype, για τη διαχείριση του άγχους και θα κάνουμε και εστιασμένες παρεμβάσεις με εστιασμένο αριθμό ατόμων.

Ήδη από τη φύση τους τέτοιες καταστάσεις είναι αγχωτικές, φανταστείτε τώρα με την αβεβαιότητα πόσο αυξάνεται το άγχος τους».

Φόβος και πανικός

Σε ποια θέματα κυρίως ζητούν τη βοήθειά σας όσοι τηλεφωνούν στη «ΔΡΑΣΗ»;

«Συνήθως ζητούν βοήθεια στη διαχείριση του φόβου και του πανικού, γιατί όλα αυτά φέρνουν και πανικό. Συνήθως όμως είναι φόβος, άγχος και θυμός γιατί να περνάμε όλο αυτό, γιατί δεν μπορούν να βγουν έξω κτλ.  Οι μεγάλες ηλικίες κυρίως, ήταν και κάπως πιο περιορισμένες στις μετακινήσεις τους. Οι νέοι φαντάζομαι τώρα θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλοι μας ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Οπότε δεν επικεντρωνόμαστε εμείς σε ευπαθείς ομάδες, γιατί αυτό αφορά όλες τις ηλικίες».

Είστε κατά κάποιον τρόπο σε αναμονή για τη συνέχεια. Στο επόμενο διάστημα θα φανεί τι πραγματικά συμβαίνει;

«Σε δυο – τρεις εβδομάδες,  θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Φαντάζομαι ότι τότε το δείγμα θα μπορεί να είναι πιο αξιολογήσιμο από ότι είναι σήμερα. Τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε τι γίνεται».

Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση τα άτομα που ήδη βιώνουν κάποιες εξαρτήσεις κ. Βλάχο;

«Προσωπικά πιστεύω ότι η χρήση αλκοόλ θα αυξηθεί, παρ’ όλο που έκλεισαν τα μπαρ.  Εμείς πάντα είμαστε έτοιμοι για τέτοια ζητήματα, γιατί το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο σ’ αυτά τα θέματα. Πιστεύω πάντως ότι θα έχουμε αύξηση στο ζήτημα της χρήσης αλκοόλ. Θα φανεί αυτό.

Μπορούν βέβαια τα άτομα αυτά να έρθουν σε επαφή μ’ εμάς και εφόσον μιλήσουν σ’ εμάς, θα βρούμε και θα διαλέξουμε ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο για τον καθένα. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή».

Σε άλλες ουσίες όπως τα ναρκωτικά τι γίνεται; Υπάρχουν κάποια στοιχεία;

«Εμείς ως Κέντρο Πρόληψης, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν κάνουμε θεραπεία. Αν κάποιο άτομο χρήζει θεραπείας, μπορεί να απευθυνθεί σ’ εμάς κι εμείς θα τον παραπέμψουμε στις αρμόδιες δομές για να θεραπευτεί. Λειτουργούμε σαν ένας συμβουλευτικός σταθμός. Επειδή ο κόσμος ακούει ότι είμαστε υπό την επιστημονική επίβλεψη του ΟΚΑΝΑ, νομίζει ο κόσμος ότι ασχολούμαστε μόνο με τα ναρκωτικά. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας αυτό.

Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο η ψυχοκοινωνική υγεία όλης της κοινωνίας εδώ. Και δεν είναι μόνο αυτό… δουλεύουμε με διαχείριση άγχους, πανικού, θλίψης, οργής, θυμού. Όλα αυτά είναι κομμάτια τα οποία τα δουλεύουμε πάρα πολύ».

Ένα μήνυμα από εσάς κ. Βλάχο;

«Πιστεύω να φανούμε χρήσιμοι στη Δραμινή κοινωνία, να είμαστε εκεί, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να περάσουμε πιο ανώδυνα, πιο εύκολα, όλη αυτή την κατάσταση».