Home > Πρώτο Θέμα > Αμφίπολη: Επανεκκίνηση για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος – Στις 17 Δεκεμβρίου στο ΚΑΣ η αρχιτεκτονική μελέτη

Αμφίπολη: Επανεκκίνηση για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος – Στις 17 Δεκεμβρίου στο ΚΑΣ η αρχιτεκτονική μελέτη

Αμφίπολη: Επανεκκίνηση

για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος

Στις 17 Δεκεμβρίου στο ΚΑΣ η αρχιτεκτονική μελέτη

 

Ένα σοβαρό βήμα για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης γίνεται την ερχόμενη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, με την συζήτηση της αρχιτεκτονικής μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Γιατί, πέντε χρόνια από τον εντοπισμό του μνημείου και την ανασκαφή του στον τύμβο Καστά, πολύ λίγες και καθόλου ικανοποιητικές εργασίες είχαν γίνει, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται τώρα τεράστιες προσπάθειες, ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος, να μην αντιμετωπίσουν κινδύνους οι ανασκαμμένες αρχαιότητες και, επιτέλους κάποια στιγμή, να γίνουν επισκέψιμες για το κοινό.

«Το έργο στην Αμφίπολη έμεινε παρά πολύ πίσω. Τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελέστηκαν έργα που έπρεπε να είχαν εκτελεσθεί από το 2015. Στην πραγματικότητα έχουμε τέσσερα χαμένα χρόνια. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι ρυθμοί επιταχύνονται. Πρώτον για την προστασία του μνημείου και δεύτερον για να απορροφηθούν οι πόροι που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχουν δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα θα δρομολογήσουμε εργασίες ερευνητικές και αρχαιολογικές και έξω από το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά. Από τη στιγμή που οι εργασίες μπαίνουν ήδη στη σωστή τροχιά θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκε όλη η εργασία που έπρεπε να γίνει για την ελάφρυνση της διάταξης της μεταλλοκατασκευής στο τέταρτο θάλαμο, ώστε να μπορούν να δουλεύουν καλύτερα όσοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συντήρηση του μνημείου. Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα που παρακολουθούν κάθε στιγμή το μνημείο ώστε να είναι διασφαλισμένη η απόλυτη ακεραιότητά του και από την παραμικρή σεισμική δόνηση. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας ‘οργασμός’ για τη μεταφορά –επιτέλους- των μελών του περιβόλου του Τύμβου Καστά, που ήταν στοιβαγμένα στο χώρο του Λέοντος. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το οποίο τους ζητήσαμε. Την επόμενη Τρίτη θα είναι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου. Ήδη προχωράμε με πολύ σημαντικά βήματα. Τα προηγούμενα χρόνια ο Περιφερειάρχης πράγματι ήταν πολύ μόνος στο θέμα της Αμφίπολης. Σήμερα έχουμε δώσει τη σημασία και την προτεραιότητα που οφείλουμε να δώσουμε σε ένα μοναδικό μνημείο και από άποψη ιστορική και αρχαιολογική. Σε ένα μνημείο που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την περιφερειακή ενότητα των Σερρών. Μετά την είσοδο του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΑΠΘ και τους αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες για να δούμε πως θα συνεχίσουμε όλη την γεωλογική αρχαιολογική και μαγνητική έρευνα γύρω από τον Τύμβο και ένα από τα θέματα της ατζέντας θα είναι πως θα αρχίσουμε και την οστεολογική μελέτη», επισήμανε η κ. Μενδώνη.

«Η Αμφίπολη είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου τα τελευταία χρόνια αισθανόμασταν μεγάλη μοναξιά, αλλά πλέον είναι και προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Και χαιρόμαστε επειδή η Υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει μέσα στους ελάχιστους αυτούς μήνες δύο επισκέψεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα έργα ταχύτερα. Ήδη τα έργα προχωρούν, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη, την αναστύλωση και τη συντήρηση του μνημείου προκειμένου αυτό να καταστεί το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που αντιλαμβάνονται ότι το έργο αυτό έχει μείνει πολύ πίσω και πρέπει να τρέξουμε με διπλάσιες και τριπλάσιες ταχύτητες. Είναι προφανές ότι αν χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη θα τα βρούμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.