Home > νέα > Ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δράμας :Χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις οι οικοδομικές εργασίες του κτιρίου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δράμας :Χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις οι οικοδομικές εργασίες του κτιρίου

Χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και

εγκρίσεις οι οικοδομικές εργασίες του κτιρίου που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ανακοίνωση ενημερωτικού χαρακτήρα, απέστειλε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δράμας, σχετικά με το κτίριο που πρόκειται να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Ο Σύλλογος, αναφέρει στο δελτίο ότι οικοδομικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο κτίριο, έγιναν χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλλοιώσεις στην αρχική μορφή του.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δράμας, κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη, ο οποίος διευκρίνισε εξ αρχής ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, αλλά ενημερωτικό, τόσο προς την τοπική κοινωνία, όσο και προς του αρμόδιους φορείς που ανακαινίζουν το κτίριο. Παράλληλα, ο κ. Καλαϊτζίδης επισημαίνει ότι αν είχαν ελεγχθεί εξ αρχής οι εργασίες που επρόκειτο να γίνουν στο κτίριο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, σίγουρα θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλοίωση του κτιρίου.

«Το κείμενο του Συλλόγου, δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ενημερωτικό. Το ότι πραγματοποιήθηκαν αυτές οι εργασίες στο κτίριο χωρίς άδεια, σημαίνει ότι δεν ελέγχθηκαν ως όφειλαν και από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Εάν είχαν ελεγχθεί και περάσει κανονικά από αυτή τη διαδικασία, ενδεχομένως και ως Σύλλογος να μην είχαμε ενστάσεις, σε ότι αφορά στην αποκατάσταση αυτού του κτιρίου και κάποια από τα πράγματα ή τις αλλοιώσεις να είχαν προληφθεί και προβλεφθεί. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις αλλοιώσεις έγιναν υποδιαιρέσεις στα ανοίγματα του κτιρίου. Ενδεχομένως να μην είχε τοποθετηθεί εξωτερικά η θερμομόνωση αλλά εσωτερικά, ώστε να μην αλλοιωθεί η όψη και η επεξεργασία των όψεων, γιατί είχε κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία – τεχνοτροπία πάνω στις όψεις. Παράλληλα, να μην είχαν τοποθετηθεί οι εξωτερικές κλιματιστικές μονάδες επί των όψεων, καθώς και άλλα ζητήματα.

Ο λόγος που παρεμβαίνουμε για τις εργασίες που έγιναν σε αυτό το κτίριο και όχι σε οποιοδήποτε κτίριο το οποίο ενδεχομένως είχε αυθαιρεσίες, είναι επειδή πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κτίριο. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει κάποια ιστορικότητα και σημασία για την πόλη. Είναι άγνωστο αυτό στον πολύ κόσμο, και δεν προστατεύεται από κάποιον φορέα. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία της πόλης μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δράμας, κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δράμας έχει ως εξής:

 

«Στο  κτίριο των γραφείων του ΕΟΚ (Εθνικού Οργανισμού Καπνού) που βρίσκεται στην οδό 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές εργασίες προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας. Οι εργασίες αυτές έγιναν χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, γεγονός που αφενός μεν δεν τιμά την Αστυνομία αφετέρου οδήγησε σε αλλοιώσεις ενός σημαντικού αρχιτεκτονικού έργου.

Το κτήριο αυτό αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωίδη. Ο Λέανδος Ζωίδης(1900-1965) σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του πολυτεχνείου του Βερολίνου, την εποχή που η πόλη συγκέντρωνε πλήθος εξεχουσών προσωπικοτήτων των επιστημών και των τεχνών. Τα χρόνια αυτά η αρχιτεκτονική παιδεία στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου ήταν επηρεασμένη από την ιδεολογία και το έργο των αρχιτεκτόνων της Werkbund. Τα έργα που τον προσδιόρισαν και τον κατέταξαν  ανάμεσα στους μεγάλους αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης  και του βορειοελλαδικού χώρου, είναι το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που αποτελεί ένα σημαντικό μεταβατικό έργο προς τον μοντερνισμό στην ιστορία της Νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, και τα Ηλύσια. Την περίοδο 1948-1950 σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα από τα σημαντικότερα έργα του στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Θέρμη. Κύρια ενασχόλησή του μετά το 1950 αποτέλεσε η μελέτη για τις καπναποθήκες του ΕΟΚ.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν τελειώνει στα βυζαντινά μνημεία και τις νεοκλασικές κατοικίες, αλλά έχει μια συνέχεια στο χρόνο. Το κτήριο των γραφείωντου ΕΟΚ αποτελεί νεώτερο έργο ενός μεγάλου αρχιτέκτονα, που οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *