Home > νέα > Αναστ. Χατζηκυριακίδης: «Η Περιφέρεια ΑΜΘ χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση με βασικό πυλώνα την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών…»

Αναστ. Χατζηκυριακίδης: «Η Περιφέρεια ΑΜΘ χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση με βασικό πυλώνα την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών…»

 

Αναστ. Χατζηκυριακίδης:  «Η Περιφέρεια ΑΜΘ

 χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση με βασικό

πυλώνα την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών…»

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Αναστ. Χατζηκυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Ο Αναστάσιος Χατζηκυριακίδης, γνωστός δικηγόρος της Δράμας, δημοτικός σύμβουλος, διατελέσας πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κατέρχεται στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές – αυτή τη φορά – ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του κ. Τοψίδη «Περιφερειακή Σύνθεση». Η απόφασή του να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης ελήφθη, αφού εδώ και καιρό είχε πάρει την απόφαση να μην είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, λόγω διαφορετικών αντιλήψεων στον τρόπο άσκησης διοίκησης και διαχείρισης των προβλημάτων. Η γνωριμία του με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Τοψίδη, λειτούργησε καταλυτικά στο να λάβει την απόφαση να συστρατευτεί με την «Περιφερειακή Σύνθεση». Τόσο το κοινό όραμά τους για τη Δράμα, όσο και η πρόθεση του υποψηφίου Περιφερειάρχη να δώσει το μερίδιο ανάπτυξης που αξίζει ο Νομός μας, επισφράγισαν τον κοινό τους αγώνα  για μία πιο ισχυρή Περιφέρεια, για ένα πιο ισχυρό Νομό Δράμας.

Ο κ. Χατζηκυριακίδης μίλησε στον «Π.Τ.» για την υποψηφιότητά του στις Περιφερειακές Εκλογές, αλλά και το πώς οραματίζεται το Νομό μας μέσα από την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών.

 

κ. Χατζηκυριακίδη, δοκιμαστήκατε τα τελευταία 5 χρόνια στο Δήμο Δράμας ως δημοτικός σύμβουλος, ενώ διετελέσατε και πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ποια είναι κατ’ αρχάς η εμπειρία που έχετε αποκτήσει από εκεί, και γιατί επιλέξατε να συνεχίσετε να πολιτεύεστε στην Περιφέρεια;

Τους 30 μήνες που διετέλεσα πρόεδρος ΔΕΚΠΟΤΑ συνεργάστηκα με εκατοντάδες ανθρώπους, φορείς, συλλόγους, σωματεία, υπηρεσιακούς παράγοντες, αιρετούς και θεωρώ ότι η εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι πολύ σημαντική.

Θέλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μου ότι στους 30 μήνες που διετέλεσα πρόεδρος ΔΕΚΠΟΤΑ πετύχαμε στόχους [τόσο στον πολιτισμό όσο και στο κοινωνικό και στο τουριστικό (έμμεσα) τομέα] για την Δράμα. Μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα δεν μπορείς να ικανοποιήσεις το σύνολο των αιτημάτων, είχα όμως τη διάθεση και την βούληση να βρίσκω τρόπους προς αυτήν την κατεύθυνση, να κάνω ορθό και δίκαιο καταμερισμό  και συνεργάστηκα με όλους όσους ζήτησαν τη συνδρομή μου με ανιδιοτέλεια.

Η ενασχόληση μου με τα κοινά μου έδωσε το ερέθισμα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία που απέκτησα, και επειδή θεώρησα ότι και οι αιρετοί στην σημερινή εποχή οφείλουν να επιμορφώνονται, κατά την διάρκεια της θητείας μου ως δημοτικός σύμβουλος απέκτησα μεταπτυχιακό δίπλωμα  με θέμα την «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», το οποίο θεωρώ ότι με εξόπλισε με τεχνογνωσία σχετικά με τα εργαλεία ανάπτυξης της περιφέρειάς μου.

Η απόφασή μου να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης  ελήφθη, αφού εδώ και καιρό είχα πάρει την απόφαση να μην είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, γιατί θεώρησα ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορούσα να είμαι πλέον δημιουργικός και χρήσιμος, επειδή έχω διαφορετικές αντιλήψεις στον τρόπο άσκησης διοίκησης και διαχείρισης των προβλημάτων και παρόλο που μου προτάθηκε η ανάληψη έμμισθης θέσης αντιδημάρχου. Έτσι αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, διότι διαπίστωσα ότι έχουμε κοινό όραμα για τον τόπο μας, το οποίο επιδιώκουμε και οι δύο να υλοποιήσουμε. Περαιτέρω διέκρινα την πρόθεση του υποψηφίου Περιφερειάρχη να δώσει μερίδιο ανάπτυξης στον Νομό μας, που ήταν <<εκτός χάρτη>> τα τελευταία χρόνια.

Κατέρχεστε στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Τοψίδη. Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Περιφερειακή Σύνθεση»;

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι ένας νέος άνθρωπος με καινοτόμες ιδέες, αγάπη για τον τόπο του, αυτοδημιούργητος, άνθρωπος, εργασιομανής με πολλά «ένσημα» και κυρίως ένας δυναμικός χαρακτήρας που ασχολείται πρώτη φορά με τα κοινά και την πολιτική, επομένως δεν εξαρτάται η προσωπική ή κοινωνική του «επιβίωση» από την πολιτική.

Επέλεξα τον συνδυασμό της «Περιφερειακής Σύνθεσης» διότι είναι ανεξάρτητος,  αφού δεν εξαρτάται από την στήριξη κανενός κόμματος, τα στελέχη του  δεν ζούμε από την πολιτική και δεν την βλέπουμε ως επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα.

XATZHKYRIAKIDHS (DIKASTHRIA)

[Η Δράμα υστερεί σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, όπως είναι  οι οδικοί άξονες, η εκμετάλλευση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, η ανάπτυξη και η διαρκής στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, η στοχευμένη ενίσχυση του τουρισμού κάθε μορφής όλο το χρόνο…]

Τα κομματικά τείχη, τα χρίσματα και γραμμές, λειτουργούσαν πάντα και θα λειτουργούν για μένα προσωπικά ως αντικίνητρο στην επιλογή προσώπων που καλούνται να υπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού, διότι πάνω απ’ όλα αυτά είναι τα πρόσωπα , τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και η αγάπη και η βούληση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.

Θεωρώ ότι έχω την εμπειρία, τόσο λόγω της εργασίας μου, είμαι δικηγόρος εδώ και 17 συναπτά έτη στην Δράμα και συναναστρέφομαι όλα αυτά τα χρόνια με πολλούς συμπολίτες μου από κάθε επαγγελματικό χώρο, αλλά και της ενασχόλησης μου με τα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος ΔΕΚΠΟΤΑ τα έτη 2014-2017, να διακρίνω ποιος πραγματικά μπορεί και έχει την βούληση να συγκρουστεί και να πετύχει στόχους για τον τόπο μου και ποιος είναι ένας απλός διαχειριστής μιας υφιστάμενης κατάστασης.


Γεννήθηκα στη  Δράμα. Γονείς μου ο Μηνάς Χατζηκυριακίδης, τραπεζικός, με καταγωγή από την Περιχώρα (Αγ. Μηνάς) Δράμας και μητέρα μου η Ελένη Αμαραντίδου (έμπορος  λευκών ειδών και ειδών επίπλωσης), το γένος Λαγοπούλου με καταγωγή από την  πλευρά του πατέρα μου της Αναστασίου Αμαραντίδη από την  Αδριανή Δράμας και από την πλευρά της μητέρας μου της Κλεανθίτσας Λαγοπούλου από το Καλαμπάκι Δράμας.

 Φοίτησα στα Εκπαιδευτήρια Δράμας (12ο Δημοτικό), στο 1ο Γυμνάσιο Δράμας (αρρένων), στο 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας και αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ) με τίτλο «Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών»-« ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » στο οποίο συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πειραιώς, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Θράκης.

Διατηρώ Δικηγορικό Γραφείο στη Δράμα από το έτος 2002, είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, συμμετέχω–είχα ως μέλος σε δ.σ. συλλόγων της Δράμας (Γ.Σ. ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, Μητροπολιτικό Συμβούλιο κλπ).

Είμαι παντρεμένος με την Ουρανία Αγγελοπούλου, επίσης δικηγόρο Δράμας και έχουμε αποκτήσει δύο τέκνα τον Μηνά και τον Ευάγγελο – Άγγελο.


 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη νέα περιφερειακή αρχή; Αλλά και ποια είναι τα βασικά σημεία τα οποία αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και ανάδειξης της ΠΑΜΘ;

Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η φτωχότερη της Ελλάδος και η 11η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης. Μέσα στις 20 πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας, επομένως θεωρώ ότι και μόνο με την ερμηνεία των αριθμών αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πολίτης της Περιφέρεια μας ότι «έχουμε πιάσει πάτο».

Η Περιφέρεια ΑΜΘ χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση με βασικό πυλώνα την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών ( οδικοί άξονες, λιμάνια), προώθηση της χρήσης της Γεωθερμίας, της Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, της υλοτομίας,  την σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων για ανάπτυξη τουρισμού όλο το έτος στην περιοχή μας με ανάδειξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και δραστηριοποίηση σε πολλούς ακόμη τομείς, οι οποίοι χρήζουν άμεσης επανεξέτασης και βελτίωσης.

 

Η Δράμα βιώνει σε μεγάλο βαθμό τις λεγόμενες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Μέχρι στιγμής, γενική παραδοχή είναι ότι, για τη Δράμα δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε να γίνουν για να μπορέσει να φτάσει άλλες περιοχές όπως την Καβάλα ή την Κομοτηνή. Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα της σύνδεσής της με την Εγνατία, τόσο προς την Καβάλα όσο και προς τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύετε ότι η Δράμα, θα μπορούσε στο μέλλον να ξεπεράσει τα χαμηλά της επίπεδα και να προχωρήσει μπροστά με μια κατάλληλη πολιτική;

Ο νομός Δράμας είναι ο φτωχότερος μεταξύ των 5 νομών της Περιφέρεια μας ( η οποία είναι η φτωχότερη της Ελλάδος και 11η  φτωχότερη της Ευρώπης) με το χαμηλότερο ΑΕΠ ήδη από το 2000. Νομίζω ότι δεν χωρούν δικαιολογίες σε κανέναν που έχει ασκήσει διοίκηση τόσο σε τοπικό, όσο και περιφερειακό, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή για τον νομό μας.

Η Δράμα υστερεί σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, όπως είναι  οι οδικοί άξονες, η εκμετάλλευση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, η ανάπτυξη και η διαρκής στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, η στοχευμένη ενίσχυση του τουρισμού κάθε μορφής όλο το χρόνο, η τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων στον νομό και η παροχή κινήτρων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και τόσα άλλα.

Οφείλουμε ωστόσο να ξεκινήσουμε με σταθερά βήματα προς τα βασικά και δεδομένα για άλλους νομούς, όπως πρωταρχικά για μένα το θέμα της διασύνδεσης, με πιο ώριμο και βατό αυτό της διασύνδεσης με την Καβάλα, λόγω της αρμοδιότητας αποκλειστικά της Περιφέρεια μας, της εκπόνησης μελέτης για μακροχρόνια ανάπτυξη με ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού με βελτίωση των υποδομών, οδικού δικτύου ώστε να μην κλείνει και μένει εκτός λειτουργίας το χιονοδρομικό, έργα υποδομής, όπως η δυνατότητα υδροδότησης ή κατασκευής υδατοδεξαμενών για την συγκέντρωση ύδατος και κατασκευής δικτύου τεχνητής χιόνωσης και τόσα άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε με κάθε λεπτομέρεια σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

XATZHKYRIAKIDHS (AG. BARBARA)

Ένα καίριο ζήτημα που αφορά τους Δραμινούς, είναι η ανάπτυξη και βελτίωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, φαίνεται ότι η Περιφέρεια, μπορεί να φτάσει μέχρι κάποιες μικρές ή λίγο μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από τα εισιτήρια της κάθε περιόδου. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω σχεδιασμός από την Περιφέρεια για κάτι ακόμα καλύτερο που αξίζει το Χ.Κ. Φαλακρού και η Δράμα;

Θα ξεκινήσω την απάντηση με ένα ερώτημα προς όλους τους πολίτες του νομού Δράμας : Υπάρχει έστω και ένας Δραμινός, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, που θεωρεί ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού το οποίο είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ, εάν βρισκόταν σε οποιονδήποτε άλλο νομό της Περιφέρειας μας θα βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση;

Δεν μπορεί το Χιονοδρομικό μας Κέντρο να είναι κάθε χρονιά έρμαιο της βούλησης του εκάστοτε περιφερειάρχη για το εάν θα τύχει χρηματοδότησης και μέχρι ποιου ύψους με αποτέλεσμα να είναι προβληματική κάθε χρόνο η λειτουργία του.

Να τονίσω εδώ, ότι πριν από 1 μήνα η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δια του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος ενέκρινε την χρηματοδότηση ύψους 25.110.000 Ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την εκτέλεση έργων αναβάθμισης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας Κέντρου είναι για μένα καθαρά θέμα στόχευσης και βούλησης του εκάστοτε περιφερειάρχη.

Θα προτιμούσα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ να μην αναλώνεται σε προεκλογικά  μπαλώματα των οδικών δικτύων  και  σε ασφαλτοστρώσεις, αλλά να έχει ήδη επιδείξει κατά την διάρκεια της θητείας του την πρόθεσή του για την  ανάπτυξη του ορεινού μας όγκου, καθώς και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Νομό μας.

 

Επανέρχομαι στο θέμα της ενδοπεριφερειακής ανισότητας, την οποία υφίσταται ο Νομός Δράμας. Θεωρείτε ότι η άμβλυνση ή η εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων είναι μόνο θέμα της ηγεσίας της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής;

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε Περιφερειάρχη  η εξάλειψη της ενδοπεριφερειακής ανισότητας και δυστυχώς μέχρι σήμερα η ψαλίδα όλο και ανοίγει σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας.

Είμαι βέβαιος ότι ο Χριστόδουλος Τοψίδης έχει την βούληση και την δύναμη να αντιστρέψει αυτή την εικόνα για τον νομό μας,  εάν  οι πολίτες στις 26 Μαΐου  του δώσουν τη ευκαιρία  να ηγηθεί της Περιφέρειας ΑΜΘ.