Home > Πρώτο Θέμα > Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας και νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού Δημόσια λογοδοσία της διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας

Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας και νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού Δημόσια λογοδοσία της διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας

Δημόσια λογοδοσία της διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας

Αναβάθμιση του Νοσοκομείου

Δράμας και νέες προσλήψεις

ιατρικού προσωπικού

Πλωμαρίτης: Μηχανήματα και προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΠΕΔΥ, πρώην ΙΚΑ)

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος απολογισμός της διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας, παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως στελεχών του ίδιου του οργανισμού και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Στην πρώτη λογοδοσία της διοίκησης του κ. Νικόλαου Λιάτση, διοικητού του Νοσοκομείου Δράμας, παρών ήταν ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευστράτιος Πλωμαρίτης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Ελλάδος κ. Μιλτιάδης Μυλώνας, οι διοικητές των Νοσοκομείων Καβάλας κ. Αναστάσιος Καρασαββόγλου και Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτριος Αδαμίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ανάργυρος Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο διοικητής Πυροσβεστικής Δράμας κ. Κων/νος Δαδούδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δράμας (πρώην ΠΕΔΥ και πρώην ΙΚΑ) κ. Κων/νος Λεμπιδάκης και πολλοί άλλοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Πλωμαρίτης, ο κ. Μυλωνάς, ο κ. Πατακάκης, ο κ. Μαμσάκος και ο κ. Λιθηρόπουλος. Επίσης, μέσω επιστολής που απέστειλε, χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.

Liatsis

Ο κ. Νικόλαος Λιάτσης.

Οφθαλμολογικό και στελέχωση

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από την έναρξη της λογοδοσίας, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λιάτσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Νοσοκομείου για Ογκολογικό Τμήμα λέγοντας: «Έχουμε κάνει την πρότασή στο νέο Οργανισμό για ένα τμήμα πέντε κλινών, και θεωρώ ότι το Υπουργείο θα καταλάβει την αναγκαιότητα, ώστε η Δράμα να εξυπηρετήσει τους καρκινοπαθείς της πόλης μας».

Δήλωσε, όπως και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Π.Τ.», ότι «κορυφή των εξελίξεων, είναι η έναρξη των οφθαλμολογικών χειρουργείων για τον καταρράκτη από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου. Κανένας Δραμινός δεν θα φεύγει από την πόλη του για τέτοιου είδους επεμβάσεις».

Σημείωσε επίσης ότι, ένα μεγάλο θέμα είναι ότι τα οικονομικά του Νοσοκομείου «έχουν μπει σε μια καλή ρότα», ενώ τόνισε ότι το ίδρυμα Υγείας της πόλης μας, «θα λάβει από το ΕΣΠΑ ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. 6 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και 4,3 εκατ. ευρώ για τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό».

Σημείωσε τέλος, ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η στελέχωση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη μηχανή του Νοσοκομείου, τους γιατρούς. Ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους οι πέντε θέσεις για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τελειώσαμε το συμβούλιο κρίσεων, έχουν πάει στο Υπουργείο για να βγει σχετικό ΦΕΚ.  Άλλες πέντε θέσεις επίσης, που αφορούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είναι μία θέση αναισθησιολόγου και μία θέση παθολόγου. Κι αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους».

Λιάτσης: Ο κοινωνικός παράγοντας

Κατά τη διάρκεια της λογοδοσίας και πριν προχωρήσει στην ανάπτυξη των όσων έχουν γίνει ή μέλλεται να γίνουν στο Νοσοκομείο, ο κ. Λιάτσης αναφέρθηκε έντονα στον κοινωνικό παράγοντα, θεωρώντας τον ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την ανάπτυξη του Οργανισμού.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «ο κοινωνικός παράγοντας είναι και επιβάλλεται να είναι, βασικό στοιχείο των στρατηγικών και των δράσεων που επιλέγονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Είναι γεγονός ότι η προσπάθειά μας, ξεκίνησε σε μια εποχή, που η βαθιά οικονομική κρίση, δοκιμάζει τις αντοχές και τις ανοχές των πολιτών. Σε μια εποχή, που η εξασφάλιση της σταθερότητας και της προστασίας του πολίτη, της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας, συνιστά, όχι απλώς θεσμική υποχρέωση των υπηρεσιών του κράτους, αλλά κυρίαρχη απαίτηση των πολιτών.

Από την ουσιαστική αυτή παραδοχή, προκύπτει ότι ο βασικός στόχος της στρατηγικής μας, πρέπει να είναι η επιλογή ενός προτύπου, το οποίο θα ενσωματώνει σε ένα επίπεδο αρμονικής ισορροπίας, τόσο τις αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις,  όσο και την τήρηση των κανόνων, για την εκδήλωση παράπλευρων προς την εκδήλωση της κύριας αποστολής μας πρωτοβουλιών, που αφορούν τον απόλυτο σεβασμό, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους».

Επεσήμανε επίσης, ότι, «ο διάλογος για το Νοσοκομείο μας αφορά όλους. Για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Καλούμε πολίτες, επιστήμονες, επαγγελματίες, ΜΚΟ, σωματεία, ανεξάρτητες αρχές αυτοδιοίκησης, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, να μας καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ουσιαστική ανάπτυξη του οργανισμού».

Plomaritis

Ο κ. Ευστράτιος Πλωμαρίτης.

Πλωμαρίτης: Έχουμε σταθεροποιήσει το σύστημα Υγείας

Κατά τον χαιρετισμό του, ο διοικητής της 4η Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης κ. Πλωμαρίτης, σημείωσε αρχικά ότι, «τα Νοσοκομεία δεν απολογούνται μόνο στο Υπουργείο, αλλά και στην κοινωνία. Σε ένα ζωντανό διάλογο, καταθέτουν τον απολογισμό τους, καταθέτουν τον προγραμματισμό τους και ακούν την κοινωνία. Ακούν την κριτική, τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις. Είναι συστατικό στοιχείο της διοίκησης των Νοσοκομείων, ο δημόσιος απολογισμός».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι είναι «μια δύσκολη περίοδος για όλους, για όλους τους πολίτες, για όλους τους χώρους, αλλά και για το χώρο της Υγείας. Είναι μια δύσκολη περίοδος, γιατί είμαστε σε καθεστώς σκληρής επιτροπείας και επιτήρησης. Ιδίως στους χώρους της Υγείας. Γιατί δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στις δαπάνες της Υγείας. Δεν προσφέρουμε στον πολίτη ζητώντας να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Γι’ αυτό λοιπόν, κάθε ευρώ που ξοδεύεται για τον χώρο της Υγείας, περνάει από κόσκινο. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται μια προσπάθεια τεράστια, για να στηριχθεί ένα σύστημα, το οποίο παραλάβαμε σε διαδικασία κατάρρευσης. Τώρα μπορούμε να πούμε, κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια και γνωρίζοντας ότι δεν λέμε ψέματα, ότι αυτό το έχουμε σταθεροποιήσει. Όχι στο σημείο που επιθυμούσαμε, αλλά σταμάτησε η αιμορραγία του συστήματος».

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, «η υπαρξιακή αγωνία που διακατείχε τις διοικήσεις των Νοσοκομείων για το αν θα είχαν φάρμακα να βγάλουν την χρονιά τους, για το αν θα είχαν υλικά για να προγραμματίζουν χειρουργεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου, έχει τελειώσει. Αυτά είναι διασφαλισμένα. Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε.

Έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι γεγονός. Γίνεται μια προσπάθεια και γίνονται για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όχι όλου του προσωπικού που χρειάζονται τα Νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα.  Έχουμε ελλείψεις και σε υποδομές».

Αναφερόμενος στα Κέντρα Υγείας, είπε ότι αντικαθιστούνται όλα τα ακτινολογικά μηχανήματα «που είναι από τη δεκαετία του 1980. Κάποιες μέρες λειτουργούν και κάποιες άλλες όχι. Τώρα θα πάρουμε νέα μηχανήματα, με δυνατότητες που μας έδωσε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης».

Αναφορά έκανε επίσης και στο Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΠΕΔΥ και πρώην ΙΚΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκτός από τα μηχανήματα στο Κέντρο Υγείας της Δράμας θα πάρουμε ψηφιακό μαστογράφο. Θα πάρουμε μηχάνημα μέτρησης ωστικής πυκνότητας, θα πάρουμε υπερήχους και μόνιμος γιατρούς, ακτινολόγους, μικροβιολόγους ,καρδιολόγους για να διευκολύνουμε τον κόσμο και το Νοσοκομείο. Αυτά τρέχουν τώρα για τις προμήθειες».