Home > Πρώτο Θέμα > Αναζήτηση χρηματοδότησης για εργαστήριο έρευνας στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας► Θ. Μέρου στον «Π.Τ.»: «Ένα πανεπιστημιακό Τμήμα είναι σοβαρό πολιτισμικό στοιχείο για τη Δράμα»

Αναζήτηση χρηματοδότησης για εργαστήριο έρευνας στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας► Θ. Μέρου στον «Π.Τ.»: «Ένα πανεπιστημιακό Τμήμα είναι σοβαρό πολιτισμικό στοιχείο για τη Δράμα»

Αναζήτηση χρηματοδότησης

για εργαστήριο έρευνας

στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας

► Θ. Μέρου: «Ένα πανεπιστημιακό Τμήμα είναι σοβαρό πολιτισμικό στοιχείο για τη Δράμα»

► Σύντομα η προκήρυξη για 4 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην Οινολογία

► Περίπου στους 150 οι νέοι φοιτητές στα δύο Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ακόμα δεν έχουν  ολοκληρωθεί οι εγγραφές των εισαχθέντων στα νέα Πανεπιστημιακά πλέον, Τμήματα της Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά, το σύνολο των φοιτητών που παρακολουθούν, ανέρχεται περίπου στα 150 άτομα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Τμήματος  Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος παρακολουθούν πλέον 55 με 60 άτομα περίπου, ενώ το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας παρακολουθούν περίπου 85 με 90 άτομα.

Πρόκειται για τις πρώτες μέρες επίσημων μαθημάτων του νέου, πλέον, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συγχωνεύθηκαν: το πρώην ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Καβάλα, το πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, και το πρώην «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στη Δράμα, όπως είναι γνωστό, εδρεύει η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά τέσσερα Τμήματα: 1) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα, 2) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Δράμα, 3) Γεωπονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 4) Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Merou

Προβλήματα και σχέδια για το μέλλον

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», η πρόεδρος του Τμήματος  Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κα. Θεοδώρα Μέρου, απαντώντας στο ερώτημα για τα πρώτα προβλήματα κατά την… πρεμιέρα λειτουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Δράμα, επισημαίνει ότι «ναι, προβλήματα συντονισμού θα υπάρχουν ακόμα και για αρκετό διάστημα, μιας και πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα. Η συνένωση προφανώς προκαλεί αρκετά προβλήματα».

Χαρακτηριστικό είναι, όπως η ίδια σημειώνει, ότι με την γραφειοκρατία που υπάρχει είναι δύσκολη ακόμα και «η διακίνηση όλων αυτών των αιτήσεων προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η οποία ναι μεν συνεδριάζει τακτικά, είναι όμως πολλά τα θέματα και τα αιτήματα από όλους». Τονίζει όμως η ίδια, ότι «αν και υπάρχουν θέματα συντονισμού, υπάρχει όμως πάντα καλή διάθεση και όλοι βάζουν αρκετή δουλειά στα κεντρικά του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Σίγουρα όμως, όλο αυτό το εγχείρημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

 

Η έλλειψη προσωπικού

Ερωτώμενη για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο Τμήμα Αγρ. Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, το οποίο πάντα είχε το πρόβλημα ακόμα και ως ΤΕΙ, η κα. Μέρου διευκρινίζει ότι «το Τμήμα συνεχίζει να μην έχει μόνιμο προσωπικό», όμως, «με την τελευταία κατάταξη μας έδωσαν δύο θέσεις οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, ενώ είχαμε άλλες δύο θέσεις από την προηγούμενη περίοδο, οι οποίες πέρασαν σαν γέφυρα. Άρα μιλάμε για 4 θέσεις τις οποίες πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τις βγάλουμε ως προκήρυξη ίσως και μέχρι τα Χριστούγεννα και εκτιμώ ότι με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ή περίπου εκεί, θα έχουν έρθει και θα έχουν διοριστεί και μετά θα ξεκινήσει ο βηματισμός του τμήματος προς τα πάνω».

Η κα. Μέρου τονίζει ότι «είναι λίγο κρίσιμο αυτό το διάστημα μέχρι να έρθουν αυτοί οι 4 και φαντάζομαι ότι όταν έρθουν, θα ενδιαφερθούν και αυτοί για να δουλέψει ανοδικά το τμήμα και να πάρει το βηματισμό του. Στη συνέχεια θα μπορεί να συμπληρώνει προσωπικό. Στόχος είναι, κάθε χρόνο, να συμπληρώνει δύο θέσεις, ώστε σταδιακά να φτάσει σε ένα αριθμό προσωπικού που να είναι αξιόλογος που να μπορεί να δουλέψει καλά».

 

Χρηματοδότηση εργαστηρίων για την έρευνα!

Στην ερώτηση για το πόσα άτομα χρειάζονται ως μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσει το Τμήμα Οινολογίας, η κα. Μέρου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα, λέγοντας:

«Δεν υπάρχει ακριβώς ένας αριθμός για να πει κανείς πόσα άτομα χρειάζονται. Γιατί, ένα κομμάτι είναι η εκπαίδευση που απαιτεί έναν αριθμό προσωπικού. Αλλά ένα Πανεπιστήμιο, ακόμα και ως ΤΕΙ που ήταν, πρέπει να επενδύσει και σε προσωπικό που να μπορεί να κάνει έρευνα. Δηλαδή, εδώ, στόχος είναι – όχι μόνο στην Οινολογία αλλά και στη Δασολογία – να γίνουν σοβαρά ερευνητικά κέντρα. Και εδώ θα πρέπει να πω ότι – όσον αφορά την Αγροτική Βιοτεχνολογία και Οινολογία – θα πρέπει να βρεθεί ικανοποιητικό ποσό χρημάτων για να στηθούν εργαστήρια. Όχι μόνο εκπαιδευτικά, αλλά και ερευνητικά. Τώρα, θα δούμε πως θα γίνει αυτό, και με την Περιφέρεια και τις τοπικές αρχές, είναι κάτι όμως που πρέπει να το δει και η τοπική κοινωνία.

Ένα πανεπιστημιακό τμήμα, είναι σοβαρό κοινωνικό θέμα, είναι ένα πολιτισμικό στοιχείο στην πόλη. Άρα, αν αυτό  λειτουργήσει καλά, θα έχει επίπτωση και στην πόλη.

Και προφανώς θα ζητήσουμε την εν τοις πράγμασι συνδρομή και της πόλης. Δηλαδή, θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια και πόροι, για να στηθεί ένα τμήμα που θα στηθεί στα πόδια του και για το μέλλον».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια πρόταση τόσο προς το Δήμο Δράμας όσο και προς την Περιφέρεια, η κα. Μέρου σημειώνει ότι θα απευθυνθούν «και στο Δήμο και στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, φυσικά στην Περιφέρεια και ενδεχομένως και σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν», ενώ τονίζει ιδιαίτερα: «Η αλήθεια είναι – και δεν ξέρω αν και ο ίδιος το επιθυμεί – ότι παλαιότερα η εταιρεία Raycap, είχε χρηματοδοτήσει  ένα οινοποιείο με σημαντικό αριθμό χρημάτων και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό. Δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν παρόμοιες κινήσεις να στήσουμε τα εργαστήρια, γιατί, το όποιο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το όποιο Πανεπιστήμιο, το να βρει άμεσα τόσα χρήματα για να κάνει εργαστήρια, δεν είναι πολύ εύκολο».

 

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ

Όσον αφορά τους σπουδαστές των ΤΕΙ που συνεχίζουν, η κα. Μέρου διευκρινίζει ότι «το πρόγραμμα δεν διακόπτεται και τα εξάμηνα συνεχίζονται κανονικά. Έχει δοθεί μάλιστα η δυνατότητα, γι’ αυτούς που ήταν στο ν+2 και έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα, να εγγραφούν αυτόματα στη νέα δομή (αυτή τη στιγμή μόνο στη Δασολογία που έχει ολοκληρωθεί) για να πάρουν το πτυχίο του Δασολόγου. Υπάρχει δυνατότητα, ακόμα και για παιδιά που τελείωσαν παλαιότερα από το ΤΕΙ, να δώσουν κατατακτήριες και να ενταχθούν στο ΔΙΠΑΕ. Ωστόσο, αυτοί που θα τελειώσουν, μπορούν να έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ»