Home > Νέα > Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜΘ από τον πρόεδρο του ΦΔΟ Ροδόπης ► Αντιδράσεις του Φ.Δ.Ο. Ροδόπης για την υπαγωγή τους στις αιρετές Περιφέρειες

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜΘ από τον πρόεδρο του ΦΔΟ Ροδόπης ► Αντιδράσεις του Φ.Δ.Ο. Ροδόπης για την υπαγωγή τους στις αιρετές Περιφέρειες

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές

της Περιφέρειας ΑΜΘ

από τον πρόεδρο του ΦΔΟ Ροδόπης

► Αντιδράσεις του Φ.Δ.Ο. Ροδόπης για την υπαγωγή τους στις αιρετές Περιφέρειες

 

 

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ τους για την υπαγωγή τους στις αιρετές Περιφέρειες, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι σήμερα υπάγονται απευθείας στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τους λόγους αυτούς εξηγεί σε ανοικτή επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα αλλά έστειλε και προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη και προς τους βουλευτές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόλου.

Όπως επισημαίνει, η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα με από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Παρόν και Μέλλον», ουσιαστικά προαναγγέλλει τη μεταρρύθμιση του συστήματος με υπαγωγή των Φ.Δ. στις αιρετές Περιφέρειες.

Στην επιστολή του αυτή ο κ. Κεχαγιόγλου αναλύει το πλαίσιο στο οποίο υπάγονται σήμερα οι Φορείς Διαχείρισης και τονίζει ότι, «όλα αυτά τα χρόνια οι ΦΔΠΠ ταλαιπωρήθηκαν και ειδικότερα η ψυχή των ΦΔΠΠ, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που αντιμετώπισαν απίστευτες καταστάσεις με συμβάσεις που παρατείνονται λίγες μέρες πριν λήξουν, μονίμως απλήρωτοι, μονίμως σε αναταραχή και αβεβαιότητα. Και όμως είναι αυτοί που μαζί με τις άμισθες Διοικήσεις κράτησαν τους ΦΔΠΠ όρθιους μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες».

Αναρωτιέται επίσης, «τι θα γίνει με τους Φ.Δ., άγνωστο. Θα συγχωνευθούν σε έναν ανά Περιφέρεια; Θα καταργηθούν τελείως; Θα αλλάξουν τελείως μορφή και θα γίνουν υπηρεσίες κάθε Περιφέρειας; Επίσης άγνωστο.  Όπως άγνωστα παραμένουν επίσης και τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση».

Μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος του Φ.Δ.Ο.Ρ. κ. Κεχαγιόγλου, τονίζει ιδιαίτερα ότι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, «δεν αποτελούν «βαρίδια» του Υπουργείου, αλλά τα βασικά εργαλεία άσκηση της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου σε τοπικό επίπεδο: Δεν νοείται Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς τις προστατευόμενες περιοχές». Και τονίζει επίσης ποια μέτρα θα πρέπει να παρθούν άμεσα:

«Η πλήρης και σταθερή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δυνατότητα υλοποίησης πρόσθετων δράσεων με την απορρόφηση πρόσθετων πόρων από Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ, ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα (π.χ. INTERREG, LIFE), ανταποδοτικά τέλη, ιδίους πόρους, κτλ.

Η ένταξη του υπηρετούντος Προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης, λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχει αποκτήσει, σε θέσεις ΙΔΑΧ.

Η ενίσχυση των ΦΔΠΠ με νέο προσωπικό καθώς το προσωπικό είναι λίγο και οι περιοχές οι οποίες προστέθηκαν σε κάθε ΦΔΠΠ είναι πολλές και πολύ μεγάλες σε έκταση, είναι δύσκολο να υπάρχει ικανοποιητική διαχείριση και προστασία.

Η ολοκλήρωση και δημοσίευση των Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων και Εσωτερικών Κανονισμών Διοίκησης και Λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης.

Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης/έγκρισης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών Διαχειριστικών Σχεδίων και τα σχέδια αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Προστατευόμενες Περιοχές.

Να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των Προϋπολογισμών και απόδοσης πόρων στους 8 νεοσύστατους ΦΔΠΠ».

Τέλος, η επιστολή καταλήγει στο ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πρέπει να δείξει την ισχυρή βούληση που απαιτείται, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, ώστε να επιλυθούν επιτέλους τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα» και ότι, «η ουσιαστική βελτίωση και ενίσχυση της λειτουργίας των ΦΔΠΠ είναι απολύτως απαραίτητη για την έγκαιρη και αποφασιστική ανταπόκριση της Ελλάδας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας και εν τελεί για την αειφόρο ανάπτυξη».