Home > Πρώτο Θέμα > Ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του Γρ. Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜΘ κ. Τσιπλάκης

Ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του Γρ. Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜΘ κ. Τσιπλάκης

Επτά υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία λειτουργούν

από το Νοέμβριο του 2019 στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η μία εκ των οποίων στη Δράμα

Ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών

ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα

και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του Γρ. Ενημέρωσης Δημοσιογράφων

της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜΘ κ. Τσιπλάκης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, αποτελεί μια τραγική καθημερινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και που αναφέρονται παρακάτω, τα περιστατικά αυτά είναι συνεχώς αυξανόμενα.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, η Ελληνική Αστυνομία, από τον Νοέμβριο του 2019, προχώρησε στην ίδρυση ανάλογης υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει διεξοδικότερα όσα από αυτά καταγγέλλονται, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Τα θύματα, που είναι κυρίως γυναίκες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, ενώ δεν θα πρέπει να σιωπούν ως προς αυτό και τους προτείνεται να επικοινωνούν άμεσα με το 100 οι ίδιοι ή μέσω οικείων προσώπων τους.

Σχετικά με το ζήτημα της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να βοηθήσει τα θύματα, αλλά και αρκετά ενδιαφέρονται στοιχεία που αφορούν στο πανελλήνιο, αλλά και στη Δράμα και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Αστυνόμος Β΄, κ. Αναστάσιος Τσιπλάκης, ο οποίος ευγενώς προσφέρθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Α)Β ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

κ. Τσιπλάκη, πότε ιδρύθηκε η υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και για ποιους λόγους η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην ίδρυσή της;

«Η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με σοβαρές προεκτάσεις και επιπτώσεις, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει φύλο, ηλικία ή γεωγραφικό προσδιορισμό και τα θύματα μπορεί να είναι νέα, ηλικιωμένα,  άτομα με αναπηρία, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας.

Επίσης, η βία, η κακοποίηση που μπορεί να υποστεί το θύμα, μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική, είτε σεξουαλική. Η εξάλειψη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και η προστασία των θυμάτων, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιείται από το Υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακή βία της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες ξεκίνησαν να λειτουργούν από το Νοέμβριο του 2019 σε ολόκληρη την επικράτεια. Πλέον, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίζεται με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας το οποίο καταγγέλλεται.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρειά μας, την Αν. Μακεδονία – Θράκη, λειτουργούν 7 υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας: Μία στην έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, και από μία στις 6 διευθύνσεις της Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας: Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα».

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα με τα οποία ασχολείται η υπηρεσία αυτή και πώς κατηγοριοποιούνται αυτά;

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων. Με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στοχεύουμε στην καλύτερη και εξειδικευμένη διαχείριση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η νέα αυτή υπηρεσιακή δομή, έχει χαρακτήρα συντονιστικό και υποστηρικτικό των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται και διαχειρίζονται τις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, δηλαδή, η λειτουργία των υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, έχει ως στόχο την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών, την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, την εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. που διαχειρίζεται τις υποθέσεις αυτές και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ίδιο θέμα».

Με ποιους τρόπους μπορεί να παρέμβει η Υπηρεσία, και τι γίνεται, από την στιγμή που της καταγγελθεί κάποιο περιστατικό;

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που διαχειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία καταγγέλλονται, τα διαχειρίζονται με επαγγελματισμό, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες και κατά τόπους δικαστικές αρχές. Παράλληλα, οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί που χειρίζονται τις υποθέσεις, παρέχουν κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα για την αναζήτηση δομών στέγασης, για την αναζήτηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την αναζήτησης ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης για τα θύματα.

Εμείς ως ΕΛ.ΑΣ, προτρέπουμε τόσο τους πολίτες θύματα, όσο και τους πολίτες μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, να έρχονται και να μας τα καταγγέλλουν. Και επίσης να ζητούν βοήθεια, είτε από εμάς, είτε από τους αρμόδιους φορείς για θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Astynomia-Drama-01-1200x630

Οπότε, θα ήθελα να συμβουλεύσω και να προτρέψω τους συμπολίτες μας, που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, να καλέσουν άμεσα το 100 και να καταγγείλουν  το περιστατικό. Αν δεν μπορούν να μιλήσουν μπορούν να στείλουν γραπτό μήνυμα στο 100, αναγράφοντας την ακριβή διεύθυνση, το ονοματεπώνυμό τους και το είδος επείγουσας ανάγκης όπως για παράδειγμα: «δέχομαι βία από το σύζυγο ή την σύζυγο», «κινδυνεύει η ζωή μου» κτλ. Επίσης, αν δεν μπορούν οι ίδιοι να επικοινωνήσουν με το 100, μπορούν να ζητήσουν από κάποιον άλλον οικείο τους ή το γιατρό τους τον οποίο έχουν εμπιστοσύνη, να ειδοποιήσει τις αρχές για εκείνους.

Επίσης, προτρέπουμε τα θύματα να έρθουν στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα να υποβάλουν μήνυση για το περιστατικό. Πλέον, με τις νέες υπηρεσίες, παρέχουμε τη δυνατότητα κατευθύνσεων και οδηγιών, με ένα τηλεφώνημα ή με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής. Τα τηλέφωνα, οι διευθύνσεις και τα e-mail των κατά τόπους υπηρεσιών ανά Διεύθυνση ανά Νομό, μπορεί οποιοσδήποτε να τα βρει στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. και τέλος, τα θύματα μπορούν να καλέσουν και τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων όπου μπορούν να αναζητήσουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και κάποια φιλοξενία σε ξενώνες.

Παράλληλα, να προτρέψουμε και τους συμπολίτες μας, που είναι μάρτυρες κάποιου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, να πράξουν και αυτοί το ίδιο. Να έρθουν δηλαδή, ή να καλέσουν και να καταγγείλουν το περιστατικό και επιπλέον να ενημερώσουν το θύμα για τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να επικοινωνήσει με τις αστυνομικές υπηρεσίες και να το ενθαρρύνουν να πράξει κάτι τέτοιο και να μην σιωπήσει».

Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία για το Νομό Δράμας, αλλά και για την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης;

«Όσον αφορά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, τόσο σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε σε επίπεδο χώρας, αυτό που παρατηρούμε από το 2014 έως και το 2018,είναι ότι υπάρχει μια αύξηση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 34% με τα θύματα κατά κανόνα να είναι γυναίκες.

Αναλυτικότερα, το 2014 είχαμε 2.512 περιστατικά, το 2015 – 3.572 περιστατικά, το 2016 – 3.839, το 2017 – 3.930 και το 2018 – 4.722 περιστατικά.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, από το 2016 έως και το 2019 είχαμε τα παρακάτω περιστατικά: το 2016 – 179, το 2017 – 224, το 2018 – 206  και το 2019 – 243 περιστατικά. Οπότε και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, παρατηρούμε μια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και να συμπληρώσουμε ότι το ποσοστό των γυναικών θυμάτων  ξεπερνάει το 70% σε κάθε χρονιά!

Όσον αφορά το Νομό Δράμας, το 2016 είχαμε 13 περιστατικά, το 2017 – 21 περιστατικά, το 2018 – 17 και το 2019 – 26 περιστατικά. Και εδώ επίσης βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών, με θύματα κατά κανόνα, επίσης και στη Δράμα να είναι γυναίκες».

Κύριε Τσιπλάκη, ποιες κατηγορίες ενδοοικογενειακής βίας, απασχόλησαν και απασχολούν κυρίως την υπηρεσία σε μορφή κατηγοριοποίησης;

«Όπως είπαμε και παραπάνω, η ενδοοικογενειακή βία είναι φαινόμενο που δεν έχει σύνορα, δεν έχει κοινωνική θέση, κοινωνική κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, φύλο, εθνικότητα, χρώμα. Και η βία η οποία μπορεί να υποστεί το θύμα, δηλαδή οι μορφές βίας που συναντάμε στα περιστατικά που διαχειριζόμαστε ως ΕΛ.ΑΣ., τόσο στη Δράμα, όσο και σε όλη την Περιφέρεια, μπορεί να είναι είτε ψυχολογική, είτε σωματική, είτε και σεξουαλική. Εδώ όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, συνοδεύεται και από ένα σημαντικό σκοτεινό αριθμό εγκληματικότητας. Δηλαδή, πάντα υπάρχουν περιστατικά, τα οποία δεν καταγγέλλονται. Τα θύματα τα οποία δεν έρχονται να μας το καταγγείλουν. Ανάμεσα σ’ αυτά τα στατιστικά που έχουμε αναφερθεί παραπάνω, σίγουρα υπάρχει και αυτός ο σκοτεινός αριθμός, γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε τα θύματα να έρχονται.

Λαμβάνοντας και αυτό υπόψη, ως ΕΛ.ΑΣ., και έχοντας ψηλά στην ατζέντα, τόσο του Υπουργείου, όσο και της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας, από το Νοέμβριο του 2019 έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: Έχεις φωνή – Είμαστε δίπλα σου, η οποία έχει εξελιχθεί σε 3 στάδια. Το πρώτο στάδιο έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε τη βία σε βάρος των γυναικών, το δεύτερο μέρος ήταν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και είχε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία και το τρίτο μέρος επικεντρωνόταν στα παιδιά και την προστασία του παιδιού, το οποίο και αυτό χωριζόταν σε τρεις επιμέρους θεματικούς άξονες που αφορούσαν το διαδίκτυο, την σεξουαλική βία και την ενδοοικογενειακή βία εις βάρος των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, προβήκαμε επίσης και στην επικαιροποίηση των οδηγιών σε όλες τις θεματικές ενότητας που προανέφερα, οπότε επικαιροποιήσαμε και τις συμβουλές μας, τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τους φορείς για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Όλες τις οδηγίες μπορεί κάποιος να τις βρει και να τις διαβάσει στην ιστοσελίδα της ενδοοικογενειακής βίας όπως στα κοινωνικά δίκτυα της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία κατά καιρούς αναπαράγονται.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών στόχων τόσο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας, και να κλείσουμε και με ένα μήνυμα προς τα θύματα: Μην διστάσεις να μιλήσεις – Έχεις φωνή – Είμαστε δίπλα σου».