Home > νέα > Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Κύργια Δράμας

Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Κύργια Δράμας

 Δημιουργία καταφυγίων

από τη Φιλοζωική Δοξάτου «Προστατεύω» μέσω Leader

 Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο

καταφύγιο αδέσποτων

ζώων στα Κύργια Δράμας

 Πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο Δήμο Δοξάτου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ πρόγραμμα 15 ημερών στειρώσεως αδέσποτων ζώων (σκυλιά και γάτες), ξεκίνησε ήδη στο Δήμο Δοξάτου από τις 25 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών στις 7 Οκτωβρίου.

Οι στειρώσεις γίνονται από το Δήμο Δοξάτου, σε συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο νέο και σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Κύρια, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω προγράμματος Leader από την Φιλοζωική του Δήμου Δοξάτου «Προστατεύω».

Για το πρόγραμμα των στειρώσεων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς και τη δημιουργία του πρώτου καταφυγίου στο Νομό Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης. Όπως μας είπε, «το καταφύγιο ανήκει στη Φιλοζωική του Δήμου Δοξάτου και κόστισε 200.000 ευρώ με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το πρόγραμμα Leader. Την πρόταση είχε καταθέσει η Φιλοζωική και ο Δήμος βοήθησε στην όλη διαδικασία».

Όπως τόνισε ο κ. Δαλακάκης, «στόχος της δημοτικής αρχής όταν εκλεγήκαμε το 2014, ήταν η δημιουργία ενός διανομαρχιακού καταφυγίου, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό. Και εφόσον δεν μπορούσε να γίνει αυτό, αποφασίσαμε να γίνει ένα στο Δήμο μας μέσω της Φιλοζωικής».

«Το συγκεκριμένο καταφύγιο στα Κύργια, έχει αδειοδότηση καταφυγίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ εντός υπάρχει επίσης αδειοδοτημένο κτηνιατρείο», λέει ο κ. Δαλακάκης και συνεχίζει: «Βάσει αυτής της προϋπόθεσης, καταφέραμε και φέραμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων που είναι μεγάλο σε διάρκεια 15 ημερών. Τα αυτοκίνητα του Δήμου μεταφέρουν τα αδέσποτα στο καταφύγιο, εκεί οι κτηνίατροι που είναι στο καταφύγιο περνούν τα ζώα πρώτα από διάφορα τεστ λεϊσμανίασης, τα ελέγχουν, τα στειρώνουν, τα τσιπάρουν για να μπουν στις βάσεις δεδομένων του Δήμου για να μπορούμε να τα παρακολουθούμε και στο τέλος βάζουν ένα λουράκι, ούτως ώστε να ξέρουν όλοι ότι το συγκεκριμένο αδέσποτο έχει περάσει όλους τους ελέγχους και είναι στειρωμένο και είναι απόλυτα ασφαλές και δεν υπάρχει φόβος και κίνδυνος».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, πέρα από το Δήμο που μεταφέρει τα αδέσποτα, σημαντική βοήθεια προσφέρουν και οι εθελοντές, οι οποίοι μόνοι τους πηγαίνουν τα αδέσποτα για στείρωση και την όλη διαδικασία. «Εμείς φιλοδοξούμε να στειρώσουμε όλα τα αδέσποτα και υπολογίζουμε περίπου 300 ζώα, σκυλιά και γάτες. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα βαδίζει αρκετά καλά», λέει ο δήμαρχος Δοξάτου.

Το καταφύγιο

Αναφερόμενος στο ζήτημα του καταφυγίου, ο κ. Δαϊλάκης επισημαίνει ότι «τα κυνοκομεία είναι παρωχημένες εγκαταστάσεις και πλέον ο νόμος επιτρέπει μόνο καταφύγια. Στο καταφύγιο, πηγαίνει ένα σκυλάκι το οποίο έχει πρόβλημα, όπως παράδειγμα να χρειάζεται στείρωση. Στειρώνεται, διαμένει κάποιες μέρες στο καταφύγιο προκειμένου να επανέλθει φυσιολογικά και στη συνέχεια φεύγει.  Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια σκυλάκια έχουν ασθένειες, οπότε μπαίνουν στο καταφύγιο, γιατρεύονται, μένουν ορισμένες μέρες για να επανέλθουν φυσιολογικά και φεύγουν. Το καταφύγιο δεν είναι μάντρωμα! Αυτό πλέον απαγορεύεται να έχεις μαντρωμένα αδέσποτα».

Στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου Κυργίων, υπάρχουν 24 σπιτάκια, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 2 ζώα μαζί. Πρόταση του δημάρχου είναι, μόλις ανοίξει το επόμενο Leader, να υπάρξει νέα πρόταση για νέο καταφύγιο από τη Φιλοζωική, οπότε και θα διπλασιαστεί η δυναμικότητά του.