Home > νέα > Αντίκτυπος στην πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος οι εισαγωγές των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών

Αντίκτυπος στην πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος οι εισαγωγές των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών

Ενημερωτική σύσκεψη των Κτηνοτροφικών Συλλόγων στην Π.Ε. Δράμας

Αντίκτυπος στην πτώση της τιμής

του αιγοπρόβειου γάλακτος οι εισαγωγές

των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Σειρά ενημερωτικών συσκέψεων πραγματοποιήθηκαν χθες στις πόλεις Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΠΑΜΘ, στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, με τη συμμετοχή των βουλευτών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων των Δήμων και φορέων που εμπλέκονται με την κτηνοτροφική παραγωγή.  Οι αντίστοιχες ενημερωτικές συσκέψεις στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Το βασικό θέμα των συσκέψεων ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις  συνέπειες που έχει στην ελληνική κτηνοτροφία η ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, οι αιτίες και οι αφορμές της πτώσης, καθώς και τρόποι και προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

Στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Δράμα, παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής μας, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη, του βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, και εκπρόσωπο της βουλευτού κα. Κεφαλίδου, συζητήθηκαν τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης, αναφέρθηκε στην συνάντηση στην οποία επισημάνθηκε κυρίως το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε ότι αφορά στην πτώση των τιμών, τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα, όσο και στο κρέας.

«Έγινε μια πολύ καλή συνάντηση και ενημέρωση για τα θέματα μας, τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και αφορούν στο γάλα και το κρέας.

Θα έχουμε τις επόμενες ημέρες άλλη μια συνάντηση με τους υπόλοιπους νομούς, για να πιέσουμε από κοινού τον υπουργό κ. Αποστόλου με τις προτάσεις που έχουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα άμεσα έναντι των γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίοι φέρνουν εισαγόμενο γάλα και δυστυχώς δεν είναι νομιμότεροι σε αυτό που κάνουν, για τον λόγο αυτό έχει πέσει και η τιμή του γάλακτος».

Ο κ. Ακριτίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι θα πρέπει να ασκήσουν πίεση ώστε να γίνουν εντατικότεροι οι έλεγχοι σε ότι αφορά στις εισαγωγές γάλακτος, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τα σκάνερ που έχουν τοποθετηθεί στα τελωνεία, θα λειτουργήσουν υπέρ του πρωτογενή τομέα.

«Το θέμα είναι ότι πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί, γιατί ο κ. Αποστόλου δεν μπορεί μόνος να καταφέρει να αποτρέψει όλο αυτό το καρτέλ. Όντως υπάρχει καρτέλ στο κρέας και στο γάλα, και πρέπει όλοι μαζί από κοινού να στηρίξουμε την προσπάθεια για να μπορέσουμε τουλάχιστον να κάμψουμε αυτές τις πιέσεις που έχουν προς το υπουργείο και λειτουργούν άψογα προς την μεριά τους. Η υπηρεσία του Υπουργείου η οποία κάνει τους ελέγχους, δεν επαρκεί για όλη την επικράτεια.

Τα σκάνερ που έχουν μπει στα τελωνεία, πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν υπέρ του πρωτογενή τομέα, γιατί θα ελέγχουν τα πάντα. Επομένως, αν γίνει σωστή λειτουργία της υπηρεσίας με ηλεκτρονική μορφή πιστεύω ότι θα πιάσουν σε μεγάλο ποσοστό αυτήν την μεγάλη ποσότητα που μπαίνει μέσα. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και άλλες εξελίξεις προς όφελος της κτηνοτροφίας».

Από την πλευρά του ο κ. Πελέχρας από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Προσοτσάνης, ανέφερε ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις περιοχές, έτσι και στην δική μας περιοχή έχουν πέσει κατά πολύ οι τιμές του γάλακτος. Επιπλέον, ο κ. Πελέχρας σημείωσε ότι «Οι βιομηχανίες απειλούν ότι θα σταματήσουν να παίρνουν γάλα, και περιμένουμε όλοι κάτι να αλλάξει.

Θα πρέπει να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι. Οι γαλακτοβιομηχανίες πρέπει να καταλάβουν ότι οδηγούν σε αφανισμό τον δικό μας κλάδο και θα πρέπει να αλλάξουν τακτική».

Ο κ. Πέτρος Τσέρνιος, κτηνοτρόφος από τα Κοκκινόγεια, στις δηλώσεις του επεσήμανε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας με το έντομο λυμάντρια, το οποίο έχει προσβάλλει το 95% του πουρνιαριού της περιοχής.

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε τον προηγούμενο μήνα ξηρασία, και τώρα ήρθε και το σκουλήκι το οποίο αποτελείωσε τα πάντα. Το 95% του πουρνιαριού έχει τελειώσει. Έχουμε χάσει το 40% της παραγωγής μας, καθώς έπεσε αυτό τον μήνα που μας πέρασε και συνεχίζεται η πτώση. Δεν έχει μείνει τροφή και αναγκάζουμε τα ζώα να κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα. Το πρόβλημα με τη λυμάντρια δεν είναι μόνο στην περιοχή των Κοκκινογείων, αλλά σε ολόκληρο το νομό. Απλώς σε κάποιες περιοχές είναι μεγαλύτερο και σε άλλες περιοχές τώρα πήγε η κάμπια».

KTHNOTROFOI SYSKEPSH (1)

Η ανακοίνωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΠΑΜΘ μετά τις κατά τόπους συσκέψεις

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι έπειτα από τις συσκέψεις που πραγματοποίησαν κατά τόπους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, δημοσίευσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Πριν το τέλος της ελληνικής κτηνοτροφίας

Για ακόμη μια φορά σε αδιέξοδο. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για την ελληνική κτηνοτροφία των τελευταίων δεκαετιών. Η ελληνική παραγωγή απροστάτευτη στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των γαλακτοβιομηχάνων και μεταξύ των εμπόρων.

Αδίστακτοι οι περισσότεροι με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος, ασύδοτοι από την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και με απύθμενο θράσος, υποτιμούν, εκβιάζουν και ασελγούν χωρίς έλεος σε βάρος της κτηνοτροφικής παραγωγής της πατρίδας μας και πάνω από τον αδύναμο οικονομικά Έλληνα κτηνοτρόφο. Εξευτελιστικές τιμές σε γάλα και κρέας, στις τιμές παραγωγού, με τις τιμές όμως στο ράφι της λιανικής πώλησης αντί να πέφτουν να αυξάνονται.

Το κόστος παραγωγής δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του Έλληνα κτηνοτρόφου, γίνεται θηλιά που τον πνίγει και τον γονατίζει. Υπερφορολόγηση (άμεση και έμμεση), ασφαλιστικές εισφορές, υψηλά επιτόκια δανεισμού, ζωοτροφές, καύσιμα, ρεύμα, φάρμακα και κάθε είδους εφοδίων, όλα αυξάνονται. Όποιος χρησιμοποιεί μολύβι και χαρτί τα παρατάει και φεύγει.

Ο σχεδιασμός της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της κτηνοτροφικής παραγωγής βαίνει καλώς. Υπάρχουν πάντα πρόθυμοι για να εφαρμόσουν τέτοιου είδους πολιτικές. Ίσως να είναι το μόνο πλάνο που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και πετυχαίνει το σκοπό του σε αυτή τη χώρα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο και προστασία της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και της αποτροπής των επιτήδειων στην εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού, μέσω των ελληνοποιήσεων, βρίσκονται σε λήθαργο.

Φτάσαμε μπροστά στον γκρεμό. Υπάρχουν δύο λύσεις, ή προχωράμε εμπρός και γκρεμιζόμαστε ή γυρνάμε και αντιμετωπίζουμε αυτούς που μας σπρώχνουν στον γκρεμό. Για μας υπάρχει μόνο η δεύτερη λύση. Όλοι αυτοί που μας βλέπουν σαν το εύκολο θύμα, ήρθε η ώρα να πάρουν την απάντησή τους. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας. Η απάντηση είναι μόνο εμείς οι ίδιοι και όσοι πραγματικά συστρατευτούν μαζί μας και στηρίξουν με πράξεις την ελληνική κτηνοτροφία. Φτάνουν πια τα όμορφα λόγια συμπάθειας και οι καλές προθέσεις».