Home > Νέα > Οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων για τις Φυλακές Νικηφόρου σε ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου

Οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων για τις Φυλακές Νικηφόρου σε ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου

Οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων για τις Φυλακές Νικηφόρου

σε ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου

«Οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

αντί να ξεκαθαρίσουν θολώνουν

ακόμη περισσότερο το τοπίο»

 

 

ΘΟΛΩΝΟΥΝ περισσότερο το τοπίο αντί να το ξεκαθαρίσουν, οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων για τις Φυλακές Νικηφόρου, επισημαίνει σε δηλώσεις της η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, την 1η Νοεμβρίου είχε καταθέσει μια ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών, αναφορικά με το ζήτημα των Φυλακών Νικηφόρου. Η κα. Κεφαλίδου ζητούσε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμπεριέλαβε στο νέο Οργανισμό του τις φυλακές Νικηφόρου; Θα προχωρήσει σε τροποποίησή του και πότε;
  2. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναφορικά με τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των φυλακών;
  3. Ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα παραλαβής του έργου;
  4. Έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία και συντήρησή τους;
  5. Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Υπουργείο σας σχετικά με τη στελέχωση των φυλακών; Τι έχει γίνει με το Πόρισμα που η ηγεσία του Υπουργείου σας είχε δεσμευτεί 1,5 χρόνο πριν ότι θα παρουσιάσει;
  6. Πότε επιτέλους προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών;

Όπως επισημαίνει η κα. Κεφαλίδου, τα Υπουργεία στην απάντησή τους μας διαφώτισαν πλήρως για το τί γινόταν στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Για την εποχή ΣΥΡΙΖΑ όμως …. «σιγή ιχθύος». Οι απαντήσεις των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Υποδομών και της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» αντί να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να αποσαφηνίσουν τα θέματα, θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. Ενώ, το πιο κρίσιμο Υπουργείο, αυτό των Οικονομικών δεν έχει απαντήσει καθόλου, σιωπά. Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντάει στις 20 Δεκ. 2017 και αφού σημειώνει αρχικά ότι, δεν είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης Δράμας αλλά ούτε είχε κινηθεί η αντίστοιχη διαδικασία, τονίζει ότι «η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την έγκριση του σχεδίου Π.Δ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεγάλο ζήτημα ετέθη με τις διαθέσιμες πιστώσεις και την κάλυψή τους. Μετά από πολλές διεργασίες με το Υπ. Οικονομικών, βρέθηκαν οι δέουσες λύσεις και το Π.Δ. στην τελική του μορφή υπογράφτηκε στις 30.10.2017 από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (…) Μετά και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας επίκειται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τίτλο: «Ίδρυση καταστήματος κράτησης στο Δήμο Παρανεστίου της Π.Ε. Δράμας».

Σε άλλο σημείο επίσης, σημειώνεται ότι, «όπως και σε κάθε Οργανισμό Υπουργείου, διαλαμβάνονται μόνοι οι υπηρεσίες των οποίων η ίδρυση / σύσταση έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς το Κατάστημα Κράτησης Δράμας δεν θα μπορούσε να καταγραφεί στον Οργανισμό του  Υπουργείου μας καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ίδρυση / σύστασή του όταν εστάλη το σχέδιο του Π.Δ. του Οργανισμού στο ΣτΕ. Ομοίως, οργανικές θέσεις υπαλλήλων συστήνονται, όπως είναι αυτονόητο, ΜΟΝΟ μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας. Ήδη κινούνται οι αναγκαίες διαδικασίες για τη σύστασή τους».

Το Υπ. Δικαιοσύνης αναφέρεται επίσης και στην παραλαβή του έργου: «Το Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων παρήγγειλε να κτιστεί Κατάστημα Κράτησης με όλες τις σχετικές προδιαγραφές, ήτοι να παρέχει όλα τα εχέγγυα ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας για την κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων και την εργασία ομοίως των υπαλλήλων. Ένα Κατάστημα Κράτησης είναι μια πολύπλοκη δομή και όχι απλά κάποια κτίρια. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ωστόσο, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κτιστεί καθόλου το «κτίριο επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης» που προβλεπόταν και είχε μάλιστα δημοπρατηθεί και ανατεθεί σε εργολάβο. Το κτίριο αυτό είναι απαραίτητο για μια ουσιαστική σωφρονιστική πολιτική (…) Κατά την προηγούμενη κυβέρνηση (έγγραφο 33083/10.4.2014) το κτίριο αυτό δεν ήταν προτεραιότητα. Ωστόσο, με την παρούσα κυβέρνηση και με το από 22.11.2016 έγγραφο του Υπ. Δικαιοσύνης, ζητήθηκε να προχωρήσει η ΚΤΥΠ ΑΕ στην κατασκευή αυτού του κτιρίου. Επίσης έχει ζητηθεί από τη ΚΤΥΠ ΑΕ να ετοιμάσει: χώρο οικογενειακής επικοινωνίας – συνάντηση κρατουμένων, χώρο παιδικού επισκεπτηρίου κρατουμένων, χώρο τηλεδιάσκεψη κρατουμένων. Οι χώροι αυτοί ήδη υπάρχουν και λειτουργούν σε άλλες φυλακές. Τέλος, εκκρεμούν και τα θέματα της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης, καθώς και την προμήθειας του εξοπλισμού του καταστήματος».

Όπως τονίζει παρακάτω το Υπ. Δικαιοσύνης, «από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί» και ότι το Υπ. Δικαιοσύνης «ουδέποτε παραλαμβάνει από «εργολάβο» αλλά μόνο από την εποπτεύουσα κρατική εταιρείας ΚΤΥΠ ΑΕ,  που διαθέτει όλη τη σχετική τεχνογνωσία (…) και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει παραλάβει το συγκεκριμένο έργο».

Αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων, το Υπ. Δικαιοσύνης επισημαίνει: «Ήδη βρίσκεται στον ΑΣΕΠ το αίτημα του Υπ. Δικαιοσύνης για την πρόσληψη περίπου 600 υπαλλήλων για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθώς έχει εγκριθεί η σχετική πρόσληψη από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ».

 

Κτιριακές Υποδομές

Το Υπ.  Υποδομών και Μεταφορών, μετέφερε επιστολή των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ). Στην επιστολή αυτή κατατίθεται ένα ιστορικό το πώς ξεκίνησε το έργο και ποιες μεταβολές υπέστη στη συνέχεια στην τροποποίηση των σχεδίων του, ενώ φτάνει στο ποια είναι η σημερινή κατάσταση των Φυλακών Νικηφόρου.

Όπως αναφέρεται έχει εγκριθεί η άδεια χρήσης νερού από τη Δ/νση Υδάτων Αν. Μακεδονίας και Θράκης. «Με την έγκριση της κατασκευής του δικτύου υδροδρότησης, το οποίο περιλαμβάνει 3 αντλιοστάσια λόγω οικονομικής αδυναμίας του Δήμου να  κατασκευάσει. Η δαπάνη για την ηλεκτροδότησή τους, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 83.698,28 ευρώ, έχει γνωστοποιηθεί στο Δήμο Παρανεστίου από τη ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ). Την 8.8.2016 Ο Δήμος Παρανεστίου γνωστοποίηση στην ΚΤΥΠ ΑΕ την αδυναμία κάλυψης της ανωτέρω δαπάνης. Την 10.1.2017 η ΚΤΥΠ ΑΕ με έγγραφό της, ζήτησε από το Υπ. Δικαιοσύνης να καλύψει τη δαπάνη αυτή. Την 28.2.2017 Το Υπ. Διαφάνειας με έγγραφό του ζήτησε να ενημερωθεί από την ΚΤΥΠ ΑΕ εάν το ανωτέρω κόστος δεν είχε προβλεφθεί – συμπεριληφθεί στο ποσό το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για ποιο λόγο. Την 23.8.2017 η ΚΤΥΠ ΑΕ, με έγγραφό της απάντηση ότι ουδέποτε έχει προβλεφθεί – συμπεριληφθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διότι η δαπάνη που απαιτείται για τη σύνδεση του Καταστήματος κράτησης Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα) με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας καλύπτεται πάντα από τον χρήστη και ζήτησε την έγκριση της σχετικής δαπάνης.

Την 8.11.2018 με έγγραφό της η ΚΤΥΠ ΑΕ ενημερώνει το Υπ. Δικαιοσύνης, ότι το έργο ολοκληρώθηκε και σημειώνεται ότι για τη διενέργεια της προμήθειας του εξοπλισμού απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα Ίδρυσης (κτλ.).»

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι, «η συμβατική προθεσμία για την περάτωση του έργου ορίστηκε σε χίλιες ογδόντα (1080) ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι έως την 18.11.2006.»

Με νέο έγγραφο δόθηκε παράταση έως 30.4 2008, ενώ δόθηκαν στη συνέχεια και νέες παρατάσεις: Μέχρι τις 30.6.2009, στη συνέχεια μέχρι 31.12.2009, ύστερα μέχρι τις 30.4.2010, στις 31.3.2014, στις 31.03.2015, στις 31.07.2015, στις 31.10.2015, στις 31.05.2016.

Επίσης, με άλλες αποφάσεις δόθηκε παράταση του έργου μέχρι τις 03.09.2017 και επίσης μέχρι τις 31.10.2017. Τέλος, ΚΤΥΠ ΑΕ, αναφέρει στην απάντησή της: «Το έργο περαιώθηκε την 31.10.2017 και εκδόθηκε η σχετική βεβαίωση περαίωσης από την ΚΤΥΠ ΑΕ με ΑΠ 19710/22.12.2017».

Επίσης, αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για τη λειτουργία του καταστήματος, η ΚΤΥΠ ΑΕ επισημαίνει ότι χρειάζεται ο ορισμός του προσωπικού από τον χρήση (Υπουργείο), το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη και συντήρηση του έργου, καθώς και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, (γραφεία, επίπλωση χώρων, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.).