Home > νέα > Από πιστοποιημένους τεχνικούς οι εγκαταστάσεις υγραερίου και φυσικού αερίου για θέρμανση στην πόλη της Δράμας

Από πιστοποιημένους τεχνικούς οι εγκαταστάσεις υγραερίου και φυσικού αερίου για θέρμανση στην πόλη της Δράμας

 

Ενημερωτική εκδήλωση από το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας για τα αέρια καύσιμα

Από πιστοποιημένους τεχνικούς οι εγκαταστάσεις

υγραερίου και φυσικού αερίου για θέρμανση

Μέχρι 30 κιλά η εγκατάσταση αερίου στο μπαλκόνι και μόνο με μείγμα βουτανίου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου, από το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας) με κεντρικό θέμα:  «Αέρια καύσιμα στη Δράμα (Κανονισμοί – Εγκατάσταση – Ασφάλεια – Αδειοδότηση)».

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Γ. Πασπαλάς, Διπλ. Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το θέμα αφορούσε τη νέα μορφή καύσης για θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, που είναι πλέον το λεγόμενο «γκάζι», το βουτάνιο ή το προπάνιο, η χρήση του οποίου συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς και η χρήση του οικιακού φυσικού αερίου που θα έρθει στην πόλη της Δράμας μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Έγινε ενημέρωση σχετικά με τους κανονισμούς που συνοδεύουν την εγκατάσταση τέτοιου είδους μονάδων, καθώς και τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν, τα οποία αποτελούν σημαντικά θέματα, τόσο για τους ιδιώτες που επιλέγουν το συγκεκριμένο τύπο θέρμανσης, όσο και για τους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την εγκατάστασή τους.

Πασπαλάς Κωνσταντίνος 01

Πασπαλάς: Χρειάζεται προσοχή!

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Πασπαλάς, διευκρινίζει ότι γίνεται η οργάνωση μιας πρώτης επαφής με όλους τους φορείς. «Από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει το έργο του φυσικού αερίου στη Δράμα και αυτή τη στιγμή, η έγκριση του Αναπτυξιακού Σχεδίου βρίσκεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)».

«Αυτό που ενδιαφέρει είναι να ενημερώσουμε τους τεχνικούς κυρίως, για το πώς θα είναι έτοιμοι, πώς θα επανεκπαιδευτούν και το πώς κάποιοι από τους θερμοϋδραυλικούς και τους τεχνικούς καυστήρων θα πιστοποιηθούν».

«Το άλλο στοιχείο», μας λέει ο κ. Πασπαλάς, «είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι έχουν αρχίσει και τοποθετούν εγκαταστάσεις αερίου στα μπαλκόνια τους. Για τις οποίες πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι επιτρέπεται και τι όχι, ποιοι είναι οι κανονισμοί ασφαλείας και αν μέχρι σήμερα τηρούνται».

Όπως εξηγεί ο κ. Πασπαλάς, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κανονισμός για το φυσικό αέριο από το 2012 για οικιακό φυσικό αέριο, ενώ για το υγραέριο υπάρχει άλλος κανονισμός από το 2003. «Το πρόβλημα είναι ότι επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε έξυπνοι… δημιουργούμε συχνά προβλήματα», εννοώντας ότι δεν εφαρμόζουμε σωστά τους κανονισμούς, μας λέει.

Όσον αφορά τις πρόχειρες εγκαταστάσεις που αυτή τη στιγμή γίνονται στα μπαλόνια, ο κ. Πασπαλάς τονίζει ότι «οι μη μόνιμες εγκαταστάσεις είναι το πρόβλημα, γιατί το υγραέριο επιλέγεται ως προσωρινή λύση μέχρις ότου γίνουν οι τελικές συνδέσεις με το φυσικό αέριο. Η Πολεοδομία επιτρέπει χωρίς έλεγχο από την Πυροσβεστική, αν το όριό σου για την οικιακή χρήση σε εγκατάσταση στο μπαλκόνι, δεν ξεπερνάει τα 30 κιλά», ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το προπάνιο απαγορεύεται, ενώ επιτρέπεται το μείγμα βουτανίου».

Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, ο κ. Πασπαλάς προειδοποίησε, οι όποιες συνδέσεις προς το παρόν γίνονται με εγκατάσταση υγραερίου στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων, να γίνονται με μεγάλη προσοχή και τις σωστές προδιαγραφές που προβλέπονται.

KYRIAZIDIS TEE

Κυριαζίδης: Αύξηση των εγκαταστάσεων αερίου

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας και πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση στην τοποθέτηση εγκαταστάσεων υγραερίου στη Δράμα, ενώ επισημαίνει ότι αν αυτές γίνουν σωστά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Κυριαζίδης στον «Π.Τ.», «τον τελευταίο καιρό  λόγω της κρίσης κυρίως και τις δυσκολίες συνεννόησης στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση, τοποθετούνται νέα συστήματα υγραερίου στις οικοδομές, τα οποία παρουσιάζουν κάποια επικινδυνότητα αν δεν τοποθετηθούν σωστά» και εξηγεί ότι, «αυτά πρέπει να τοποθετούνται με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τις απαραίτητες προδιαγραφές και με γνώμονα την κανονική απόδοση και την κανονική λειτουργία».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι «σύντομα θα ξεκινήσει στη Δράμα και η κατασκευή του δικτύου του οικιακού φυσικού αερίου και θα αρχίσουν να συνδέονται οι καταναλωτές. Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο σε πρώτη φάση και σε πρώτο επίπεδο, να προσέξουμε για την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια πώς θα γίνονται οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου».

Σε άλλο σημείο, τονίζει ο κ. Κυριαζίδης ότι «με την αύξηση της τοποθέτησης των εγκαταστάσεων αυτών, ενδεχόμενα κάποια πράγματα ξεφεύγουν από τις απαιτούμενες προδιαγραφές και υπάρχει η επικινδυνότητα να δημιουργηθούν ατυχήματα. Γενικότερα πάντως, τα μηνύματα είναι ότι υπάρχει ένα θολό τοπίο αυτή τη στιγμή και αφήνεται στον ιδιοκτήτη να υπερβεί κάποια όρια!»

Σε ανάλογη ερώτηση σχετικά με το φυσικό αέριο και το πώς θα γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, ο κ.  Κυριαζίδης εξηγεί ότι, «όσο πλησιάζουμε προς την έλευση του φυσικού αερίου, επειδή οι συσκευές που τοποθετούνται είναι συμβατές και με το υγραέριο και επειδή δεν προβλέπονται κεντρικές εγκαταστάσεις στις οικοδομές –οι περισσότεροι έχουν κόψει τις κεντρικές θερμάνσεις – εκεί υπάρχει μια δυσκολία γιατί πρέπει να υπάρχει πολύ καλός αερισμός. Αυτό που κυρίως θα δούμε, είναι εγκαταστάσεις στα διαμερίσματα, καθώς επιτρέπεται μέχρι ένα μέγεθος και στα μπαλκόνια, που καλύπτει ένα διαμέρισμα. Μέχρι 30 κιλά για το μείγμα βουτανίου ενώ απαγορεύεται το προπάνιο. Το ενθαρρυντικό είναι ότι αυτές οι συσκευές είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς, εφόσον η εγκατάσταση γίνει σωστά. Μπορούν να μπουν ακόμα και μέσα στο σπίτι».

Όπως διαπιστώθηκε πάντως από τη συνάντηση αυτή, στη Δράμα υπάρχουν ακόμα ελάχιστοι πιστοποιημένοι τεχνίτες θερμοϋδραυλικοί και είναι ανάγκη να πιστοποιηθούν ακόμα περισσότεροι για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.