Home > νέα > Από το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας Πλήθος κόσμου στην ημερίδα με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια του καρκινοπαθή-συχνά λάθη»

Από το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας Πλήθος κόσμου στην ημερίδα με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια του καρκινοπαθή-συχνά λάθη»

Από το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα  με θέμα:

«Επικοινωνία στην οικογένεια του καρκινοπαθή-συχνά λάθη»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή η ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο ΑΜΕΑ Ν. Δράμας, σε συνδιοργάνωση με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια του καρκινοπαθή-συχνά λάθη».

Εισηγητές της ημερίδας ήταν η Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, καθώς και ο Παθολόγος-Ιατρείο Πρόληψης ΑΕΕ MSC, Διοικητής Υγείας, κ. Ανδρέας Ξάνθης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδας μας ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, κ. Δημήτρης Μπόσκος, μίλησε για την εκδήλωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αφορμή ήταν ότι ο Νομός Δράμας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τέσσερις Νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που νοσούν από την ασθένεια του καρκίνου.

SOMATEIO AMEA HMERIDA

Από αριστερά η κα. Κ. Χατζηδημητρίου, ο κ. Α. Ξάνθης, και ο κ. Δ. Μπόσκος

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο κ. Ξάνθης και η κα. Χατζηδημητρίου, ανέπτυξαν θέματα για την επικοινωνία ανάμεσα στον ιατρό, τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειας, καθώς και για την επικοινωνία της οικογένειας με τον ασθενή και τα λάθη που γίνονται προς τον ασθενή.

Από την πλευρά ο κ. Ξάνθης, ανέπτυξε το θέμα που αφορά στην επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή με καρκίνο. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Ξάνθης, επεσήμανε ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά. Η Δράμα, έχει πάρα πολλούς καρκίνους σε σχέση με άλλους νομούς και πρέπει όλοι οι γιατροί να επανεκπαιδευτούν με δια βίου εκπαίδευση και καλλιέργεια επικοινωνιακών τεχνικών ώστε να επικοινωνούν όσο μπορούν καλύτερα με τον ασθενή, υπό την πίεση του χρόνου, του χώρου και των συνθηκών εργασίας. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την ολιστική προσέγγιση του καρκινοπαθή, γιατί έχει πάρα πολλές ανάγκες που είναι διαφορετικές από μια απλή ιάσιμη προσωρινή ασθένεια. Λόγο της φύσης του καρκίνου, πρέπει να εκπαιδεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και οι επαγγελματίες υγείας που πλησιάζουν τον καρκινοπαθή, να τον αντιμετωπίζουν με πιο ανθρωπιστικό, ήρεμο και επικοινωνιακό τρόπο, ώστε να του δίνουν και θάρρος αλλά και την ελπίδα», πρόσθεσε ο κ. Ξάνθης.

Ακολούθως, η κα. Χατζηδημητρίου, ανέπτυξε κατά την εισήγησή της το θέμα που αφορά στην επικοινωνία μεταξύ της οικογένειας του ασθενή με τον ασθενή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ένα θέμα που δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε λάθος. Όπως εξήγησε στη συνέχεια η κα. Χατζηδημητρίου, αυτό συμβαίνει γιατί ενώ έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας με δεδομένο ότι ανατρέπεται όλος ο τρόπος που λειτουργεί, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ανοιχτή επικοινωνία από την πλευρά της οικογένειας.

«Ως οικογένεια, θα πρέπει να μην κρύβουμε πράγματα, βέβαια ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του ασθενή, και σταδιακά να του γνωστοποιήσουμε τι συμβαίνει. Να μην εξαντληθούμε. Με την έννοια να είμαστε εκεί ανά πάσα στιγμή προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε όλα τα θέλω του, βάζοντας στην άκρη τον εαυτό μας, γιατί αυτό θα μας προκαλέσει μια ψυχοσωματική εξάντληση και θα καταρρεύσουμε, άρα δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τον ασθενή», υποστήριξε η κα. Χατζηδημητρίου .