Home > νέα > «Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, είναι ο πολυκερματισμός και η διάσπαση δυνάμεων»

«Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, είναι ο πολυκερματισμός και η διάσπαση δυνάμεων»

Δηλώσεις του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Γ. Στρατάκου στον «Πρωινό Τύπο»

«Από τα μεγαλύτερα προβλήματα

της ελληνικής γεωργίας, είναι

ο πολυκερματισμός και η διάσπαση δυνάμεων»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το περασμένο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση – ημερίδα του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας «Ο Άγιος Μόδεστος» με θέμα: «Γενετική βελτίωση στην ελληνική κόκκινη φυλή. Πού βρισκόμαστε; Πού θέλουμε να κατευθυνθούμε;»

Στην ημερίδα, παραβρέθηκε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αρμόδιος για αγροτικά θέματα του Δήμου Δράμας κ. Εφραιμίδης, η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κα. Σαρήγκολη, υπηρεσιακοί παράγοντες και κτηνοτρόφοι.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Στρατάκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική γεωργία, είναι ο πολυκερματισμός και η διάσπαση των δυνάμεων.

Σημείωσε ακόμα ο κ. Στρατάκος, μιλώντας για το  υπουργείο, ότι «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να λειτουργήσουν,  να βάζουμε όσο γίνεται λιγότερα εμπόδια στο έργο τους». Οι δηλώσεις του κ. Στρατάκου στον «Π.Τ.» παρακάτω:

Stratakos

Κύριε Στρατάκο, πείτε μας σχετικά με την επίσκεψή σας σήμερα στη Δράμα και στην ημερίδα των Κτηνοτρόφων.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δράμας, που μας απηύθυνε πρόσκληση και μας έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε στην Π.Ε. Δράμας και στην πρωτεύουσά της την πόλη της Δράμας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με ένα ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο της γεωργίας, αυτόν της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αγελαδοτροφίας.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι εδώ στη Δράμα, εκπονείται ένα πρόγραμμα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σχετίζεται με τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών και πιο συγκεκριμένα τη διατήρηση της κόκκινης φυλής. Είναι μια αγελάδα την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από τη διάδοση αυτής της φυλής, να παραχθούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και το κυριότερο, να δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνουν στην ύπαιθρο, να συνεχίσουν τη δουλειά τους όπως την κάνουν πολύ καλά, με ένα εισόδημα το οποίο θα είναι αξιοπρεπές και που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουν να δουν το αύριο με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

 

Εδώ στη Δράμα, μερικοί από τους κτηνοτρόφους της Δράμας, έχουν συστήσει ένα συνεταιρισμό, μία ΚΟΙΝΣΕΠ, και ξεκινούν ένα σχέδιο βελτίωσης για την συγκέντρωση του αιγοπρόβειου γάλακτος για να το πουλάνε σε καλύτερη τιμή απ’ ότι μεμονωμένα ο καθένας. Πώς βλέπετε το μέλλον αυτών των συνεταιρισμών;

«Κατ’ αρχήν χαίρομαι όταν ακούω τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων. Αυτό αποτελεί και μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική γεωργία, είναι ο πολυκερματισμός και η διάσπαση των δυνάμεων. Όταν λοιπόν ακούμε ανθρώπους, οι οποίοι ξεπερνούν τα εγώ τους και προτάσσουν το εμείς, σ’ αυτές τις προσπάθειες δεν έχουμε παρά να είμαστε δίπλα τους και να τους διευκολύνουμε στο να μπορέσουν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσο γίνεται πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι για να προχωρήσουν μπροστά τις εκμεταλλεύσεις τους και τη συλλογική τους προσπάθεια».

 

Θα έχουν μέλλον αυτοί οι συνεταιρισμοί ενάντια στις μεγάλες εταιρείες κ. Στρατάκο;

«Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Το πλαίσιο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιχειρούμε – διότι μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό γίνεται με βάση το επιχειρείν – είναι ένας σκληρός ανταγωνισμός, αλλά αυτός ο οποίος έχει πρόγραμμα, στόχευση και πάνω απ’ όλα θέληση για να πετύχει, έχει τα εργαλεία που του παρέχει του Υπουργείο μας για να πετύχει».

 

Θα μπορούσατε να μας πείτε επιγραμματικά τουλάχιστον, ποια είναι αυτά τα εργαλεία που τους προσφέρονται για να μπορέσουν να επιτύχουν;

«Έχουν τη δυνατότητα, μέσα από το υπουργείο να έχουν το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει πάρα πολλά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε συνεργατικά σχήματα. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ και απευθύνεται στους αγρότες και εννοείται ότι πριμοδοτούνε, δίνοντας αυξημένες μοριοδοτήσεις στα συνεργατικά σχήματα στα περισσότερα από τα προγράμματα και τα μέτρα τα οποία εκπονούμε».

 

Και κάτι ακόμα κ. Στρατάκο. Τι καλό έχετε να συστήσετε σήμερα σ’ αυτή την ημερίδα στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας;

«Νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία και γενικότερα εμείς οι οποίοι υπηρετούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να λειτουργήσουν. Δηλαδή να βάζουμε όσο γίνεται λιγότερα εμπόδια στο έργο τους. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να φτιάξουμε το πλαίσιο, να έχουν όσο γίνεται λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν, να βγουν προς τα έξω και να προβάλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Και να τους φτιάξουμε και όλα αυτά τα θεσμικά πλαίσια: και μιλάω για την φορολογία, το ασφαλιστικό, τα επενδυτικά εργαλεία, όλα αυτά τα οποία χρειάζονται  για να είναι βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί».