Home > Πρώτο Θέμα > Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου Δρ. Τσιάρας: «Στοχεύουμε στις επόμενες δεκαετίες, να αναλύσουμε τις ατμόσφαιρες των πλανητών…»

Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου Δρ. Τσιάρας: «Στοχεύουμε στις επόμενες δεκαετίες, να αναλύσουμε τις ατμόσφαιρες των πλανητών…»

Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου

Οι εξελίξεις στην έρευνα

των εξωηλιακών πλανητών και η «μετοίκηση» μας σε άλλο πλανήτη

Δρ. Τσιάρας: «Στοχεύουμε στις επόμενες δεκαετίες,

να αναλύσουμε τις ατμόσφαιρες των πλανητών…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η εκδήλωση του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, στην οποία βραβεύθηκε ο Δραμινός Φυσικός – Αστρονόμος, Δρ. Άγγελος Τσιάρας. Η φετινή τιμώμενη προσωπικότητα, επιλέχθηκε να είναι ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας για το ήθος του και την ανεκτίμητη προσφορά του στο επιστημονικό γίγνεσθαι της Αστροφυσικής στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα.

TSIARAS1

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο αυτό το βραβείο, το οποίο προέρχεται από τον τόπο στον οποίο έζησε και μεγάλωσε. «Δεν αισθάνομαι ότι έχω καταφέρει κάτι πολύ ιδιαίτερο, αλλά ότι ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει. Χρειάζονται μερικά πολύ βασικά πράγματα, και πάνω από όλα προσπάθεια. Είναι μεγάλη μου τιμή που αναγνωρίζεται το γεγονός, ότι προσπάθησα να κάνω κάτι και έχω φτάσει σε ένα σημείο».

Ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει τις διδακτορικές του σπουδές, και εργάζεται ως διδάκτορας Αστρονομίας στο  University College London (UCL) και συνεχίζει την ερευνά του στο UCL, πάνω στο αντικείμενο των εξωηλιακών πλανητών.

«Είμαστε σε μια εποχή που η έρευνα πάνω στους πλανήτες, περνά σε επόμενο επίπεδο. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερα πράγματα, για το τι είναι αυτά τα «πλάσματα». Δηλαδή, οι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, όχι οι πλανήτες που έχουμε εδώ δίπλα μας, π.χ. ο Ερμής, η Αφροδίτη κλπ.

DSC03532

Όλη αυτή η έρευνα εμπνέεται από την αναζήτησή μας για ίσως ένα «δεύτερο σπίτι». Ένα μέρος που μοιάζει με το δικό μας. Ίσως ακόμα και η αναζήτηση, του τι είμαστε και πόσο σπάνιος είναι ένας πλανήτης σαν τον δικό μας. Όλα αυτά οδηγούν την έρευνα μας, και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα κάνουμε βήματα και κάποια στιγμή στις επόμενες δεκαετίες θα μπορούμε να απαντήσουμε για το πόσο σπάνια ή όχι είναι η Γη, και πόσο πιθανό είναι να υπάρχει ζωή αλλού. Αυτό είναι το κίνητρο μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Σε ερώτησή μας, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν αυτοί οι πλανήτες, ο Δρ. Τσιάρας, ανέφερε ότι διαθέτουν πάρα πολλά, καθώς είναι πολλών διαφορετικών ειδών. «Κάποιοι είναι πολύ διαφορετικοί από τους πλανήτες που έχουμε στο ηλιακό μας σύστημα, και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες πιστεύαμε ότι τα μόνα είδη πλανητών που υπάρχουν είναι αυτά που έχουμε και εμείς εδώ δίπλα μας. Ότι δεν υπάρχουν άλλα. Πλέον, βλέπουμε συνέχεια ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στο τι μπορεί να είναι ένας πλανήτης. Το μέγεθος, η μάζα του. Βρίσκουμε κόσμους που δεν θα πιστεύαμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχουν. Άλλοι είναι πολλοί θερμοί, άλλοι πολλοί ψυχροί, καλυμμένοι με πάγο, διαφέρουν σε μέγεθος και μάζα».

Μάλιστα, ο Δρ. Τσιάρας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μόνο μέσω της έρευνας θα προσπαθήσουν να ψάξουν περισσότερο και να αναλύσουν τις ατμόσφαιρες αυτών των πλανητών. Δηλαδή, αν περιτριγυρίζονται από ατμόσφαιρα όπως η Γη μας, τότε μόνο θα μπορέσουν να καταλάβουν ίσως λίγα παραπάνω στοιχεία για αυτούς.

«Αυτός είναι ο στόχος της επόμενης δεκαετίας. Ήδη υπάρχουν πλανήτες, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανόν να είναι κατοικήσιμοι. Δηλαδή, ίσως η θερμοκρασία στην επιφάνεια τους είναι ικανή να διατηρήσει νερό σε υγρή μορφή, αλλά πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, όπως και στη Γη.

Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Γη και στην Αφροδίτη. Λόγω της διαφορετικής ατμόσφαιρας, η Αφροδίτη δεν είναι κατοικήσιμη, είναι μια «κόλαση» θα μπορούσαμε να πούμε, ενώ η Γη είναι το μέρος που ζούμε, είναι ο δικός μας «παράδεισος».

IMG_3251

Και γι’ αυτό στοχεύουμε στις επόμενες δεκαετίες, να αναλύσουμε τις ατμόσφαιρες των πλανητών για να δούμε αν όντως είναι κατοικήσιμοι ή όχι. Φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο κοντινό μέλλον να μπορέσουμε να πάμε εκεί, οπότε η αναζήτηση μας έχει σαν κίνητρο κυρίως στην ανάγκη μας να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο κοινή είναι η Γη, και πόσο κοινοί είναι οι κατοικήσιμοι πλανήτες γενικά στο σύμπαν, και αυτό ίσως δώσει μια άλλη οπτική για την δική μας ύπαρξη», ανέφερε ο Δρ. Τσιάρας σχετικά με τα χαρακτηριστικά των εξωηλιακών πλανητών και τις εξελίξεις της επιστημονικής κοινότητας ως προς αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου κ. Ανέστης Τερζής, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, αναφέρθηκε στην τιμώμενη προσωπικότητα, στις διακρίσεις και το έργο του, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Πέρυσι αλλά και φέτος, νομίζω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Δράμα που βραβεύουμε νέα παιδιά της Δραμινής γης, νέα παιδιά που εκπροσωπούν τη Δράμα παγκοσμίως.

Έχουμε την τιμή και την χαρά φέτος, να βραβεύουμε τον Άγγελο Τσιάρα. Πρόκειται για ένα παιδί που ασχολείται με την αστροφυσική και με το διάστημα. Επιστήμες δηλαδή λίγο μακριά από τις καθημερινές και τις τετριμμένες, και θα έλεγα ότι διαπρέπει ιδιαιτέρως.

Είναι ένας πάρα πολύ καλός πρεσβευτής της Δράμας σε όλο τον κόσμο, και με δεδομένο ότι έχει κληθεί τον τελευταίο καιρό και από τη NASA, νομίζω ότι αγγίζει πια την κορυφή. Εύχομαι να έχει δύναμη, κουράγιο και να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο».