Home > Πρώτο Θέμα > Άρχισε η συζήτηση για οριστική μεταφορά της λαϊκής αγοράς Δράμας

Άρχισε η συζήτηση για οριστική μεταφορά της λαϊκής αγοράς Δράμας

Στην οδό Χελμού ο προτεινόμενος χώρος από τη δημοτική αρχή

Άρχισε η συζήτηση για οριστική

μεταφορά της λαϊκής αγοράς Δράμας

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιάννη Εφραιμίδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ μεταφορά της λαϊκής αγοράς επί της οδού Χελμού, μελετά πλέον η δημοτική αρχή Δράμας. Όπως φαίνεται, οι καταστάσεις με τον κορωνοϊό Covid-19, πίεσαν έτσι τα πράγματα, ώστε να φτάσουμε στο σημείο, να έχουμε πλέον μπροστά μας την αναγκαία και οριστική μεταφορά της λαϊκής αγοράς της πόλης μας, από την οδό 19ης Μαΐου, στην οδό Χελμού.

Αν και εδώ και χρόνια υπήρχε μια γενική άποψη για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς σε άλλο σημείο από αυτό της κλασικής θέσης της επί της 19ης Μαΐου, παρ’ όλα αυτά ποτέ καμιά δημοτική αρχή δεν εμβάθυνε στο θέμα και δεν θέλησε να το αγγίξει.

Αυτό που προϋπήρχε της εμφάνισης του Covid-19, ήταν μια επίσης γενικότερη συζήτηση, που είχε άμεση σχέση με την έναρξη του μεγάλου έργου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Την πλήρη ανάπλαση δηλαδή του νότιου μέρους της 19ης Μαΐου. Αν και άμεσα το έργο δεν θα «έμπαινε στα χωράφια» της λαϊκής αγοράς, το έργο θα έφερνε τεράστια αναστάτωση στο βόρειο τμήμα της 19ης Μαΐου και ειδικότερα την ημέρα της Πέμπτης. Αυτή η συζήτηση για πιθανή μεταφορά της λαϊκής σε άλλο σημείο εξαιτίας των έργων, αναμενόταν να ξεκινήσει ίσως στο επόμενο χρονικό διάστημα, παρ’ όλα αυτά όμως όλο και πήγαινε πίσω.

 

Η διάσπαση της λαϊκής…

Να όμως που τελικά η ζωή, οι καταστάσεις με τον κορωνοϊό, άλλαξαν τις προτεραιότητες, και από τη μια μέρα στην άλλη, η μισή λαϊκή αγορά, κυρίως με το τμήμα των μικροπωλητών και εμπόρων, βρέθηκε σε άλλο σημείο επί της οδού Χελμού, και οι παραγωγοί με τα αγροτικά προϊόντα παρέμειναν στην 19ης Μαΐου.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση ξεκίνησε με το τέλος της καραντίνας κατά του κορωνοϊού και τη σταδιακή άρση του lock down της αγοράς. Ήδη, εδώ και ένα μήνα σχεδόν, η λαϊκή λειτουργεί διασπασμένη σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών της πόλης, δυσκολεύεται να επισκέπτεται και τις δύο αγορές και θα πρέπει είτε να επιλέξει πού θα πάει, είτε να χρησιμοποιήσει διπλό χρόνο αλλά και να κουραστεί, προκειμένου να επισκεφθεί και τα δύο σημεία.

Από την άλλη πλευρά, μικροπωλητές και έμποροι της λαϊκής δηλώνουν ευχαριστημένοι από το νέο χώρο, ενώ και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, μάλλον καλοβλέπουν τη νέα θέση στην οδό Χελμού!

 

Οριστική μεταφορά στην Χελμού

Το πρόβλημα πλέον με τα δύο τμήματα της λαϊκής αγοράς σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης, φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Και η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει πλέον τη συζήτηση για την οριστική μεταφορά της λαϊκής στην οδό Χελμού.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Εφραιμίδης, επισημαίνει ότι υπήρχε μια εικόνα για τη δημοτική αρχή, «ότι θα επιστρέφαμε στην κανονικότητα και ότι τα μέτρα με τις αποστάσεις θα ανατραπούν. Δυστυχώς όμως, ίσως και λόγω των τελευταίων κρουσμάτων, δεν ήρθε καμιά ιδιαίτερη αλλαγή από πλευράς κυβερνητικής οδηγίας».

Η νέα οδηγία περιελάμβανε τη διακοπή του 50-50, δηλαδή τη διευκόλυνση δηλαδή να μην κατεβαίνουν εναλλάξ στις λαϊκές αγορές, παρ’ όλα αυτά τα μέτρα με τις αποστάσεις όμως έχουν παραμείνει.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών», όπως εξηγεί ο κ. Εφραιμίδης, «είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι πλέον να βρούμε ένα άλλο μέρος, όπου θα μπορούν να απλωθούν όλοι σε έναν χώρο. Έτσι, ξεκινήσαμε τη διαβούλευση με τους φορείς για μια νέα μόνιμη δομή σε έναν άλλο χώρο».

Όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, το σημείο αυτό είναι η οδός Χελμού, στην οποία διεξάγεται ήδη το ένα μέρος της λαϊκής αγοράς της πόλης μας.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι να λαμβάνει χώρα η λαϊκή από την Ποδηλατούπολη και πάνω, και στον χώρο αυτό θα περιλαμβάνεται και το ένα πάρκιγνκ βαρέων οχημάτων που υπάρχει εκεί.

Ο κ. Εφραιμίδης τονίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ότι ήδη συναντήθηκε με την Ένωση Καταναλωτών και φορείς της λαϊκής, ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, των Αστικών και τα Ταξί. «Είναι μια πρώτη συζήτηση για να δούμε πως βλέπουν το ενδεχόμενο της ουσιαστικής και μόνιμης μετακίνησης της λαϊκής αγοράς. Αν αυτή τη στιγμή επανέλθουμε για παράδειγμα στα παλιά στην 19ης Μαΐου, και αν έρθουν και πάλι νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, θα έχουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα. Δεν θα τελειώσει αυτό το πράγμα».

Συνεχίζοντας ο κ. Εφραιμίδης, επισημαίνει ότι «θα πρέπει εμείς να δώσουμε μια λύση, η οποία να ανταποκρίνεται και σε περίπτωση μιας κατάστασης που ήδη έχουμε βιώσει. Πρόκειται για ένα σενάριο, στο οποίο εκεί που θα είμαστε, ακόμη και στην εσχάτη των περιπτώσεων για να πιάσουμε τα ίδια δεδομένα που περάσαμε, θα πρέπει να μπορούμε να μην ξαναφύγουμε από εκείνο το σημείο. Μ’ αυτό το σκεπτικό γίνεται η συζήτηση».

Ο χώρος που θα καταλαμβάνει η νέα λαϊκή αγορά θα είναι επί της οδού Χελμού, μετά την Ποδηλατούπολη, ενώ θα συμπεριλαμβάνει και το ένα μεγάλο πάρκινγκ βαρέων οχημάτων και όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «αν χρειαστεί να αυξηθούν τα μέτρα των αποστάσεων, τότε θα μπορούμε ή να απλωθούμε προς την κάτω πλευρά (δυτικά) της Χελμού, ή να πάρουμε και το δεύτερο πάρκινγκ. Που σημαίνει ότι, σε περίπτωση νέας έκτακτης ανάγκης, το άπλωμα θα μπορεί και πάλι να πραγματοποιηθεί».

 

Η διαδικασία

Η διαδικασία που έχει ανοίξει, περιλαμβάνει αρκετά στάδια. Το πρώτο είναι οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στη λαϊκή, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο, τα Αστικά, τα Ταξί, οι γνωμοδοτήσεις από Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ και άλλοι.

Στη συνέχεια, όταν όλο αυτό οριστικοποιηθεί θα έρθει σε διαβούλευση στη Δημοτική Κοινότητα Δράμας και στη συνέχεια στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Τέλος, θα πάει για συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι πρώτες απόψεις που έχει αποκομίσει ο κ. Εφραιμίδης από τις συζητήσεις, σημείωσε ότι «είναι διφορούμενες, γιατί ο καθένας βλέπει από τα δικά του συμφέροντα το θέμα. Υπάρχουν ομάδες που έχουν τις απόψεις τους κι εγώ το ασπάζομαι και το σέβομαι απόλυτα αυτό. Και η οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να αποτυπωθεί μετά από πολλή καλή σκέψη, πολλή καλή οργάνωση και πολύ σωστό προγραμματισμό, ούτως ώστε κι αυτοί που θα θίγονται, κάπως να καλυφθεί αυτό που θα χάνουν. Φυσικά, απόλυτα δεν μπορεί να γίνει, αλλά η διάθεσή μας είναι να φέρουμε μια ισορροπία».

Το θέμα πάντως αναμένεται να φέρει αρκετή κουβέντα από εδώ και πέρα, και σίγουρα, αν οριστικοποιηθεί κάτι, αυτό θα μπορούσε να γίνει στην καλύτερη περίπτωση, είτε στα τέλη Αυγούστου ή κάπου μέσα στον Σεπτέμβριο.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com