Home > νέα > Αρωγός στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των Δραμινών το Ιατρείο Προληπτικού Ελέγχου του Ερυθρού Σταυρού

Αρωγός στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των Δραμινών το Ιατρείο Προληπτικού Ελέγχου του Ερυθρού Σταυρού

Αρωγός στην πρωτοβάθμια φροντίδα

υγείας των Δραμινών το Ιατρείο

Προληπτικού Ελέγχου του Ερυθρού Σταυρού

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, διοργάνωσε για ακόμη μια φορά το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του Ιατρείου Προληπτικού Ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ιατρείο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2018, στο οποίο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αξιόλογοι ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και στελεχώνεται από τους εθελοντές Νοσηλευτικής του Τμήματος.

Το Περιφερειακό Τμήμα της Δράμας, διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με την συμμετοχή του άρτια εκπαιδευμένου νοσηλευτικού του προσωπικού, αλλά και την συμβολή του επιστημονικού ιατρικού προσωπικού, εξυπηρετεί δωρεάν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας των Δραμινών πολιτών.

ERYTHROS EKDHLOSH (3)

Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ε.Ε.Σ., κα. Νίνα Παπαδοπούλου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, ανέφερε: «Ο κόσμος το αγκάλιασε την προσπάθεια μας αυτή λόγο των εξαιρετικών επιστημόνων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αλλά βέβαια διότι είναι κάτι που η τοπική κοινωνία το έχει ανάγκη. Στο πλαίσιο του εορτασμού που συμπίπτει με την Εαρινή Ισημερία, απονεμήθηκαν τρεις τιμητικές πλακέτες στους εξαιρετικούς επιστήμονες που υπηρετούν εδώ και ένα χρόνο το ιατρείο μας, τον Παθολόγο κ. Ξάνθη, τον Καρδιολόγο κ. Παπαδόπουλο και την Παθολόγο – Διαβητολόγο κα. Μιχαηλίδου».

Ανδρέας Ξάνθης

Ο κ. Ξάνθης ανέπτυξε το θέμα για την επίδραση του στρες στην υγεία, το οποίο είναι ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά στην σωματική και ψυχική υγεία, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στον «Π.Τ». Στο πλαίσιο της ομιλίας συζητήθηκαν τα συμπτώματα που προκαλεί το στρες στην υγεία μας, σωματικά και ψυχικά και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε εφαρμόζοντας κάποιες γενικές αρχές.

Τα πιο συχνά συμπτώματα όπως εξήγησε ο κ. Ξάνθης είναι τα σωματικά, όπως είναι ο πονοκέφαλος, αίσθημα δύσπνοιας στο στήθος, ταχυκαρδίες, άτυπη ζάλη, αισθήματα όπως κοιλιακός πόνος χωρίς ειδικά ευρήματα από την εξέταση και γενικά μουδιάσματα στα άκρα του σώματος. Επίσης, ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η αϋπνία, η νευρικότητα, ο τρόμος, καμιά φορά εφίδρωση και χρόνιοι πονοκέφαλοι.

Σε ερώτησή μας για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στρες, λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητάς μας, ο κ. Ξάνθης, εξήγησε ότι: «Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς στρες. Υπάρχει όμως και το καλό στρες, το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Όταν όμως το στρες ξεπερνάει ένα όριο, τότε γίνεται παθολογικό στρες. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βρει το δικό του αίτιο που προκαλεί στρες, να βρει παράλληλα κάποια αντίδοτα, π.χ. ένα χόμπι, μια βόλτα, μαγειρική, οι τέχνες, η επαφή με την φύση, όλα αυτά μπορούν να εκτονώσουν ένα χρόνιο λανθάνον στρες».

Ο καθένας θα πρέπει να βλέπει τα όρια του, όπως σημείωσε ο κ. Ξάνθης, προκειμένου να αντιλαμβάνεται πότε αυτά απειλούνται, και όταν συμβεί αυτό τότε σίγουρα θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό ιατρό. «Πρέπει το στρες να εκτονώνεται. Σε θετικές μορφές και όχι σε αρνητικές, όπως είναι η βουλιμία, το κάπνισμα ή το αλκοόλ, ούτε όμως να φτάσει και στο άλλο άκρο όπως είναι η κατάθλιψη. Πρέπει να βρει θετικούς τρόπους ώστε να το εκτονώσει. Κάποιοι στρέφονται στην πίστη, όπου σαφώς βοηθάει. Βοηθάει επίσης, η καλή παρέα αλλά και ένας καλός ψυχολόγος, ένας υγειές άθλημα και οτιδήποτε ευχαριστεί τον άνθρωπο στην καθημερινότητα του».

Ξενοφών Κροκίδης

Από την πλευρά του ο κ. Κροκίδης, ανέπτυξε το θέμα «Όταν ο καρκίνος χτυπάει δυο φορές», όπου όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, «Στην εκδήλωση μιλήσαμε για τους πραγματικούς επιζήσαντες της ζωής. Είναι οι συνάνθρωποι μας που είχαν την οδυνηρή εμπειρία να έχουν ιστορικό ενός καρκίνου και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ήρθε ένα δεύτερο χτύπημα. Αυτό βέβαια είναι πολύ δυσάρεστο και είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 65 ετών στους οποίους διεγνώσθη καρκίνος έχουν μια προηγούμενη εμπειρία, και ένας στους δέκα από αυτούς που θα έχουν μια εμπειρία μέχρι τα 65 και αυτοί έχουν μια προηγούμενη εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι διεγνώσθη ένας καρκίνος του μαστού και μετά από κάποια χρόνια ενδεχομένως διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το παχύ έντερο».

Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας, όπως σημείωσε ο κ. Κροκίδης, οι πραγματικοί επιζήσαντες πρέπει να παρακολουθούνται και αυτό είναι μεγάλο αντικείμενο στην ελληνική βιβλιογραφία αλλά και στην χώρα μας, με τα προβλήματα που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικά η Υγεία.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, πρέπει να παρακολουθούνται από τον ογκολόγο τους αλλά παράλληλα πρέπει να έχει συμμετοχή και ο γενικός οικογενειακός γιατρός ή ο παθολόγος. Ακόμη, όπως σημειώνει ο κ. Κροκίδης, θα πρέπει να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Επειδή υπάρχει ένας εφησυχασμός ενδεχομένως μετά από την πρώτη μάχη που έχουν δώσει, δεν παρακολουθούνται όσο πρέπει για τα συνοδά νοσήματα τα οποία συνυπάρχουν σε ποσοστό 70%. Δηλαδή, για την καρδιά, τους πνεύμονες, τον διαβήτη κλπ. οπότε θα πρέπει να παρακολουθούνται τόσο για το νόσημα για το οποίο έδωσαν τη μάχη, να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, και επίσης πρέπει να παρακολουθούνται για τα συνοδά νοσήματα».

Ένα ερώτημα το οποίο τέθηκε προς συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν αν ο καρκίνος νικιέται, και υπάρχουν πολλές απόψεις περί αυτού όπως μας εξήγησε ο κ. Κροκίδης. «Μια πρόσφατη άποψη ενός συναδέλφου είναι ότι ο καρκίνος σε λίγα χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος. Υπάρχει καλύτερη άποψη κατ’ εμέ ότι ο καρκίνος νικιέται εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Υπάρχει και μια πρόσφατη δήλωση του Τζέιμς Άλισον ο οποίος πήρε το βραβείο Νόμπελ το 2018 μαζί με έναν Ιάπωνα για θέμα ογκολογίας, ο οποίος λέει ότι δυστυχώς η ανθρωπότητα πρέπει να μάθει να βιώνει τον καρκίνο. Σίγουρο όμως είναι ότι τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπισή του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας. Μας αφορά να υπάρχουν δομές υγείας κατάλληλα στελεχωμένες και επανδρωμένες έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο ο καρκίνος όσο και τα συνοδά νοσήματα».