Home > νέα > Αθλητές, προπονητές και πρόεδρος του ΣΚΑ μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο» Τέσσερις αθλητές του Συλλόγου πάνε στους Βαλκανικούς Αγώνες

Αθλητές, προπονητές και πρόεδρος του ΣΚΑ μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο» Τέσσερις αθλητές του Συλλόγου πάνε στους Βαλκανικούς Αγώνες

Μεγάλες επιτυχίες του ΣΚΑ Δράμας στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα με 8 μετάλλια

Τέσσερις αθλητές του Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού Δράμας πάνε στους Βαλκανικούς Αγώνες

Αθλητές, προπονητές και πρόεδρος του ΣΚΑ μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

 

Των  Θανάση Πολυμένη και Γιάννη Κιοσίδη

 

ΜΕΓΑΛΕΣ επιτυχίες σημείωσαν για άλλη μια φορά αθλητές του Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού (ΣΚΑ) Δράμας στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα που έγινε προ ημερών στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. (Βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας το Σάββατο 6 Μαΐου 2017).

Τις μεγάλες επιτυχίες σημείωσαν οι: Μελίνα Γρηγοριάδου στο ακόντιο, Λάζαρος Ουρούμης στη δισκοβολία, Λεωνίδας Σιδηρόπουλος στο ύψος, και η Αναστασία Κιόρογλου στα 2000 μ. φυσικά εμπόδια (στιπλ), που είναι και οι τέσσερις από τους αθλητές που πήραν το εισιτήριο για τους Βαλκανικούς Αγώνες το επόμενο διάστημα στη Ρουμανία.

Στον «Πρωινό Τύπο», δέχτηκαν να μιλήσουν οι αθλητές μαζί με δύο από τους προπονητές τους, καθώς και o πρόεδρος του ΣΚΑ Δράμας.

20170508_163224[1] copy

Λάζαρος Ουρούμης, δισκοβολία.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Λάζαρος Ουρούμης, τονίζει ότι είναι αρκετά δύσκολα να είναι κανείς και μαθητής και πρωταθλητής. «Με ένα σωστό πρόγραμμα όμως και φυσικά αν το θέλει κάποιος πολύ, μπορεί να τα καταφέρει», σημειώνει, ενώ αναφέρεται και στη βοήθεια από τον Σύλλογο και την πολιτεία: «Η βοήθεια είναι κυρίως ψυχολογική υποστήριξη από την οικογένεια, το Σύλλογο, από τον προπονητή μου τον κ. Κεχαγιά, από την οικογένειά μου και από όλους. Το σχολείο όσο μπορεί βοηθάει κι αυτό με τη σειρά του, ενώ η πολιτεία όχι τόσο.» Σκέψεις για επαγγελματικό αθλητισμό δεν έχει ακόμα, καθώς δεν το έχει αποφασίσει.

20170508_163414[1] copy11

Μελίνα Γρηγοριάδου, ακόντιο.

Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση μεταξύ μαθήτριας και πρωταθλήτριας, η Μελίνα Γρηγοριάδου μας λέει ότι, «είναι δύσκολο ένας καλός αθλητής να είναι και καλός μαθητής. Η κατάσταση είναι λίγο περίεργη και έχει να κάνει περισσότερο με το χρόνο. Δεν υπάρχει χρόνος για να τα ελέγξεις και τα δύο και να μπορέσεις να τα ζυγίσεις.»

Αναφερόμενη στο σχολείο, επισημαίνει ότι η βοήθεια που δέχεται είναι σημαντική, ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω πρωταθλητισμό…»

Στην ερώτηση πώς βλέπει το ζήτημα που μεγάλοι αθλητές καταγγέλλουν την πολιτεία ότι δεν τους βοηθάει, απαντά: «Ναι, γνωρίζω κι εγώ ότι δεν στηρίζει η Ελλάδα τον στίβο. Σε άλλες χώρες τους αθλητές τους έχουν πιο ψηλά απ’ ότι στην Ελλάδα και δεν μπορεί ένας άνθρωπος να στηριχθεί μόνο στον αθλητισμό. Πρέπει να έχει και δεύτερες επιλογές. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουν από τα γήπεδα. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να εξελιχθεί, αλλά το να δημιουργήσουν ένα χώρο για να είναι κατάλληλος για όλους τους αθλητές, θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν.»

20170508_163049[1] copy

Αναστασία Κιόρογλου 2000 φυσικά εμπόδια

Η Αναστασία Κιόρογλου, επισημαίνει ότι χρειάζεται να συνδυάζει κανείς τα μαθήματα με τον πρωταθλητισμό. «Όλοι οι αθλητές έχουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά με βοήθεια όλα γίνονται. Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, ευτυχώς όμως το σχολείο βοηθάει, αλλά περισσότερο οι προπονητές και εδώ στο Στάδιο.»

Σε ερώτηση για την προσφορά της πολιτείας στον αθλητισμό, μας λέει: «Δεν είμαι τόσο ευχαριστημένη. Δεν είναι καλές οι καταστάσεις στο γήπεδο. Θα προτιμούσα να υπάρχει ένα κλειστό. Όταν βρέχει είμαστε έξω, με χιόνια και βροχές. Όλα αυτά δεν είναι τόσο καλά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι. Θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα.»

Όπως επισημαίνει τέλος, θέλει να συνεχίσει στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.

111113Ε2 copy

Λεωνίδας Σιδηρόπουλος, ύψος.

Ο Λεωνίδας Σιδηρόπουλος, επισημαίνει κι αυτός με τη σειρά του, ότι είναι δύσκολο να είναι κανείς και μαθητής και αθλητής. «Θέλω από τον αθλητισμό να πάρω ορισμένα εφόδια, εκτός από τα μόρια, να μάθω να δουλεύω, να θέτω στόχους ώστε να μπορώ να τους πραγματοποιώ. Ασχολούμαι και με τα μαθήματα, θέλω να είμαι καλός μαθητής, γιατί ο αθλητισμός έχει κι αυτός τα όριά του, δεν θα είμαστε για πάντα αθλητές και κάποια στιγμή όλα σταματάνε», τονίζει.

 

Βασιλική Χατζηδημητρίου

Η κα. Βασιλική Χατζηδημητρίου, είναι μητέρα και προπονήτρια του Λεωνίδα Σιδηρόπουλου και αναφέρεται στις δυσκολίες: «Εκείνο που έχω να πω για τα παιδιά αυτά, που είναι μαθητές και αθλητές ταυτόχρονα, είναι ότι είναι εργάζονται πολύ σκληρά για να έχουν επιτυχίες. Πρέπει να είναι και καλοί μαθητές και καλοί αθλητές, με πολύ υψηλό επίπεδο.»

Όπως εξηγεί, «δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια βαρύτητα και μάλλον όπως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα παιδιά. Δεν υπάρχει άλλο παιδί που να αφιερώνει τόσες ώρες στην προπόνηση και τα μαθήματα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και των δύο τομέων και να συνδυάζει και την προσωπική του ζωή στο βαθμό που πρέπει και που μπορεί. Δεν βλέπουμε τα κίνητρα τα οποία δίνονται σ’ αυτά τα παιδιά, μαθητές – αθλητές, να είναι τα ανάλογα με την προσπάθεια που κάνουν.»

IMG_92951

Σε ερώτηση για τη βοήθεια της πολιτείας, τονίζει ότι «αυτή η βοήθεια από την πολιτεία είναι ανέξοδη και είναι η μοριοδότηση. Να πω ότι μια Παγκόσμια Γυμνασιάδα που έχουν θέσει αυτή ως όρο για να κάνει κάτι δεν μοριοδοτείται, ενώ μοριοδοτείται ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που μπορεί να είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο.»

Τέλος, αναφερόμενη στην οικογένεια, λέει: «Στα παιδιά αυτά, συμπαραστάτης τους είναι πρώτα η οικογένεια, από μια άποψη ότι τα παιδιά που έρχονται στο στάδιο έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους, κατά κύριο ο Σύλλογος είναι αυτός που είναι ο πατέρας και η οικογένεια των παιδιών στο αθλητικό κομμάτι, ο Σύλλογος ξέρει τις ανάγκες των παιδιών, τα προβλήματά τους και τα επιλύει ώστε να ξεπερνούν όλες αυτές τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά.»

 

Σωτήρης Κεχαγιάς, προπονητής ΣΚΑ Δράμας στις ρίψεις

Ο κ. Κεχαγιάς, είναι ο προπονητής του ΣΚΑ Δράμας στις ρίψεις και είναι προπονητής του Λάζαρου Ουρούμη και της Μελίνας Γρηγοριάδου. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, κάνει αναφορά στο ωράριο: «Το δύσκολο είναι το ωράριο, ότι αναγκαζόμαστε και ερχόμαστε μετά το σχολείο, διότι κυρίως αυτά τα δυο παιδιά που έχω για την Εθνική Ομάδα, είναι από χωριά. Και ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι ακόμα δυσκολότερο με την ζεστή.»

20170508_163328[1] copy

Αναφερόμενος στη βοήθεια της πολιτείας, επισημαίνει: «Η μοριοδότηση είχε σταματήσει κάποια στιγμή, ενώ τώρα δίνει 10% για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το κακό είναι ότι δεν δίνουν για στρατιωτικές σχολές, σώματα ασφαλείας, πυροσβεστική, ενώ μετράνε για όλες τις άλλες σχολές.»

Ερωτώμενος για το αν τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να συνεχίσουν στον επαγγελματικό αθλητισμό, ο κ. Κεχαγιάς λέει ότι, «όπως είναι η κατάσταση σήμερα το σκέφτονται. Το να ασχοληθούν επαγγελματικά είναι πολύ δύσκολο. Ο αθλητισμός θα τους βοηθήσει σε άλλα πράγματα όπως να μάθουν να αγωνίζονται.»

 

Σταυρούλα Κωνσταντινίδου, προπονήτρια του ΣΚΑ Δράμας

Η προπονήτρια της αθλήτριας, Αναστασίας Κιόρογλου, κα. Σταυρούλα Κωνσταντινίδου μίλησε στην εφημερίδα μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς απέναντι στο σχολείο τους. Επιπλέον δεν παρέλειψε να μας αναφέρει τις ιδιαιτερότητες που έχει το ατομικό αγώνισμα σε σχέση με τα ομαδικά, αλλά και την τεράστια προσπάθεια του ΣΚΑΔ που σε πείσμα των ελλείψεων αθλητικών υποδομών στη Δράμα καταφέρνει και βγάζει πρωταθλητές.

Η κα. Κωνσταντινίδου τόνισε πως είναι πραγματικά δύσκολη η ζωή του μαθητή – πρωταθλητή, όμως αν αγαπάς αυτό που κάνεις οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. «Σκεφτείτε ότι πολλοί αθλητές μας έχουν περάσει σε σχολές όπως η Ιατρική, Μαθηματικών, στο Πολυτεχνείο, οι οποίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και είσαι αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος, μπορείς να το καταφέρεις».

 20170508_163036[1]

Σχετικά με το ατομικό αγώνισμα, η κα. Κωνσταντινίδου μας εξήγησε πως είναι δύσκολο γιατί στην ουσία είναι ο αθλητής και ο εαυτός του. «Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το μπάσκετ, κ.α. γιατί τους φαίνονται πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά. Το ατομικό αγώνισμα είναι δύσκολο γιατί πρέπει πραγματικά να το αγαπάς και να το θέλεις».

Η Νικολέτα Κυνατίδου, όπως και η Αναστασία Κιόρογλου είναι αθλήτριες της κας. Κωνσταντινίδου, οι οποίες σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες. Χαρακτηριστικά, η Νικολέτα Κυνατίδου, πέρυσι είχε βγει πρώτη στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και φέτος τρίτη στο πανελλήνιο (φοιτά στην Γ’ Λυκείου). Όσο για την αθλήτριά της, Αναστασία Κιόρογλου,  τόνισε πως έχει μεγάλο ταλέντο και πιστεύει ότι το μέλλον της στον αθλητισμό θα είναι λαμπρό.

Η κα. Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που έχει η Δράμα σε αθλητικές υποδομές και χαρακτηριστικά τόνισε πως αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι μία κλειστή αίθουσα για τις προπονήσεις, όταν είναι κακές οι καιρικές συνθήκες. «Σχεδόν όλοι οι Νομοί γύρω μας διαθέτουν αθλητικές υποδομές που βοηθούν τον στίβο. Στη Δράμα, που τον χειμώνα τα κρύα και οι πολλές βροχές δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τις προπονήσεις που θέλουμε, επιβάλλεται να δημιουργηθεί μία κλειστή αίθουσα. Όλοι μας όμως αυτό που κάνουμε με τόση αγάπη που παρά τις δύσκολες συνθήκες, ανταπεξερχόμαστε στις απαιτήσεις των προπονήσεων. Φανταστείτε ότι η Δράμα στην αντοχή έχει τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες σ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα˙ έχει βγάλει πολλούς πρωταθλητές».

Η κα. Κωνσταντινίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ΣΚΑΔ και ιδιαίτερα στον κ. Γρηγοριάδη και στον κ. Κουρομιχαλάκη, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε βοηθούν πάρα πολύ ώστε οι προπονητές και οι αθλητές να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και μόνο.

 

IMG_2056;;;;

Γιάννης Γρηγοριάδης πρόεδρος ΣΚΑ Δράμας

Ο πρόεδρος του ΣΚΑ Δράμας κ. Γ. Γρηγοριάδης, αναφέρεται στο ότι ο ΣΚΑ φέτος έστειλε 16 άτομα αποστολή στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, από τα οποία οι 8 πήραν μετάλλια και οι 4 θα συμμετάσχουν με την Εθνική Ομάδα στους Βαλκανικούς Αγώνες στη Ρουμανία, στην κατηγορία των Παίδων και Κορασίδων. Κάθε χρόνο η Ελλάδα στέλνει μια αποστολή 15 αθλητών περίπου, εκ των οποίων η πυραμίδα ξεκινάει με τον Κώστα Δουβαλίδη, που είναι κόσμημα για τον αθλητισμό της Δράμας.

Όπως λέει ο κ. Γρηγοριάδης, «είναι και καλοί αθλητές και καλοί μαθητές, αν σκεφτεί κανείς ότι το 18 είναι ο χειρότερο βαθμός που έχουν… Είμαστε περήφανοι που έχουμε τέτοιους μαθητές και αθλητές στο Σύλλογο, που σημαίνει ότι το ευ αγωνίζεσθαι παίρνει σάρκα και οστά, καθώς επίσης και το νους υγιής εν σώματι υγιεί. Σημαίνει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά.»

Ο κ. Γρηγοριάδης, με πικρία αναφέρεται στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας: «Με πικρία θα σας πω ότι, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας. Αυτά τα παιδιά δίνουν σώμα και ψυχή, ασχολούνται 3-4 ώρες κάθε μέρες, έξι μέρες την εβδομάδα, εδώ είναι το δεύτερο σπίτι τους και ο Σύλλογος είναι η δεύτερη οικογένειά τους.»

«Το εύλογο ερώτημα είναι το πώς γίνεται να κάνουν τέτοιες επιτυχίες», λέει ο κ. Γρηγοριάδης. «Θα πρέπει να πούμε το κοινότυπο, ότι η Δράμα είναι αθλητομάνα και βγάζει αθλητές και το δεύτερο ότι οι προπονητές μας είναι πολύ καλοί σ’ αυτό που κάνουν, ξέρουν τι κάνουν, ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν τι μπορούν να πάρουν από τα παιδιά, τα καθοδηγούν στα σωστά αγωνίσματα γιατί τα περισσότερα παιδιά έχουν ιδιαίτερα ταλέντα, οπότε καταφέρνουμε να βγάλουμε αθλητές.»

 

Χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση

«Το δυσάρεστο είναι ότι αυτοί οι αθλητές φτάνουν μέχρι την 3η Λυκείου και επειδή δεν υπάρχει επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση σταματάνε. Εδώ και χρόνια περιμένουμε να γκρεμιστούν οι κερκίδες και να γίνει μια καινούρια κατασκευή, έστω και λυόμενη που να έχει 9 διαδρόμους για να μπορούμε να κάνουμε μέχρι αργά αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις μικρές ηλικίες, είναι οι καιρικές συνθήκες, γιατί οι γονείς αποφεύγουν να στείλουν τα παιδιά τους. Ξεκινάμε με 200-300 παιδιά και καταλήγουμε τα Χριστούγεννα με 20 παιδιά ηρωικά μαχόμενα στις μικρές ηλικίες», μας λέει ο κ. Γρηγοριάδης.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «το κόστος όλων αυτών είναι αρκετά μεγάλο. Έχουμε τις υποσχέσεις από το Δήμο ότι το έχει δρομολογήσει. Έχουμε ελλείψεις πολλές σε όργανα, σε ταινίες, σε μετροταινίες, χρονόμετρα κ.α. Δεν θέλω να στοχοποιήσω κανέναν, γιατί είναι πρόβλημα που κρατάει εδώ και χρόνια. Είναι όμως καιρός να σκύψουν λίγο παραπάνω στο πρόβλημα, γιατί εδώ και μια δεκαετία ο Σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού Δράμας, είναι μέσα στους 10 καλύτερους της Ελλάδας. Φέτος είναι στην 8η θέση. Έχουμε βάλει από κάτω μεγάλα σωματεία, όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, τον Πανελλήνιο, σωματεία πίσω από τα οποία κρύβονται εφοπλιστές κι εμείς πάντα κλείνουμε με μείον, προσπαθώντας να βρούμε κάποια χρήματα από τοπικούς επιχειρηματίες και τους ευχαριστούμε πολύ, που βέβαια ποτέ δεν φτάνουν.»