Home > νέα > Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα Δημοτικά σχολεία Ν. Δράμας Λ. Αρτεμιάδης: Υπάρχουν κενά που θα καλυφθούν από αναπληρωτές

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα Δημοτικά σχολεία Ν. Δράμας Λ. Αρτεμιάδης: Υπάρχουν κενά που θα καλυφθούν από αναπληρωτές

Στις 11 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

στα Δημοτικά σχολεία Ν. Δράμας

Λ. Αρτεμιάδης: Υπάρχουν κενά που θα καλυφθούν από αναπληρωτές

Και πάλι σε απογευματινές τάξεις τα προσφυγόπουλα

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία όλη της χώρας, με το πρωινό κουδούνι να χτυπάει σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Σε γενικότερο πλαίσιο, κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ όπως ήδη είχαμε γράψει και σε ρεπορτάζ στις 6 Ιουλίου 2017, θα έχουμε κάποιες αλλαγές, σε Νηπιαγωγεία κυρίως.

Όπως είχε τονίσει τότε στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, κλείνει το Νηπιαγωγείο Κ. Βρύσης καθώς δεν υπάρχουν νήπια, ενώ ιδρύεται Νηπιαγωγείο στην Κάτω Βροντού, το οποίο λειτουργούσε ως παράρτημα του Περιθωρίου. Επίσης, μεταστεγάζεται πια σε δικό του κτίριο το Νηπιαγωγείο Καλλιφύτου, το οποίο λειτουργούσε σε αίθουσα του Δημοτικού σχολείου, και ανοίγει πλέον μετά από πολλά χρόνια και το Νηπιαγωγείο Αρκαδικού, το οποίο συστεγαζόταν στο Δημοτικό σχολείο και αυτό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα κενά, κυρίως στην Ειδική Αγωγή, αλλά και σε μαθήματα των Ολοήμερων σχολείων.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «το ζήτημα είναι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό», ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.

Artemiadis

Ο κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης.

Μια νέα σχολική χρονιά κ. Αρτεμιάδη και αναρωτιόμαστε όλοι, γονείς και μαθητές, πώς θα κυλήσει η νέα σχολική χρονιά, ποια είναι τα προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει στο Νομό Δράμας, με μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Δυστυχώς, όπως κάθε χρόνο, συζητάμε και πάλι για κενά στα σχολεία. Σε επίπεδο Νομού Δράμας, στα δημοτικά σχολεία σε δασκάλους είμαστε πολύ καλά και έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες. Προβλήματα έχουμε στα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη, στις ειδικότητες τις οποίες χρειάζονται για να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο και στα ξενόγλωσσα που υπάρχουν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Απ’ όσο έχουμε ενημερωθεί πάντως, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα στείλει τα κενά στο Υπουργείο Παιδείας και αν το Υπουργείο τηρήσει αυτά που λέει, από αύριο θα έχουμε το κάλεσμα των αναπληρωτών.»
Σε ποιους τομείς έχουμε κυρίως κενά;

«Χρειάζονται κάποιες ειδικότητες οι οποίες πιθανόν να καλυφθούν από συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας. Το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ειδική Αγωγή, έναν ευαίσθητο τομέα που δεν έχει γνωρίσει διορισμούς ποτέ μέχρι σήμερα.

Σε επίπεδο Νομού Δράμας έχουμε 23 κενά απ’ όσο γνωρίζω, τα οποία ευχόμαστε να καλυφθούν άμεσα, γιατί είπαν θα πάρουν αναπληρωτές στην ειδική αγωγή σε πρώτη φάση. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, στο Ειδικό Σχολείο για το οποίο μιλάμε, είναι η διευθύντρια και δύο εκπαιδευτικοί. Έχει ανάγκες.

Και τα ολοήμερα σχολεία  με τις ειδικότητες, όπως και τα πρωινά σχολεία με τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό: μουσικό, αισθητικής αγωγής, οι οποίοι προβλέπονται με το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου αλλά δεν υπάρχουν και θα περιμένουμε συνεπώς να έρθουν αναπληρωτές.»

 

Στα θέματα των κτιρίων και των αιθουσών που βρισκόμαστε;

«Στα κτιριακά ζητήματα δεν έχουμε προβλήματα. Στα Νηπιαγωγεία κάποια ζητήματα που υπήρξαν αντιμετωπίζονται, ενώ είχαμε και τη μετακόμιση του Νηπιαγωγείου του Αρκαδικού το οποίο μετά από αρκετά χρόνια μετακομίζει σε καινούριο κτίριο. Όπως και το Νηπιαγωγείο Καλλιφύτου, το οποίο πηγαίνει επίσης σε δικό του κτίριο. Λύσεις προσωρινές μπορεί να υπάρχουν για άμεσες ανάγκες, αλλά πρέπει να φτιάχνουμε σύγχρονα κτίρια που να πληρούν τις ανάγκες των παιδιών και της εκπαίδευσης.»

 

Με το θέμα της βαθμολογίας αλλάζει κάτι; Γιατί φαίνεται ότι υπήρξε μια νέα εντολή για περιγραφική βαθμολογία; Πώς θα γίνει αυτή;

«Το καλοκαίρι είχαμε ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα , το οποίο ήρθε αιφνιδιαστικά και χωρίς συζήτηση. Έφερε κάποιες αλλαγές οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση σε οποιαδήποτε αλλαγή. Για φέτος λέγεται ότι θα ισχύσει η περιγραφική αξιολόγηση και θα υπάρξει μια γενίκευσή της. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση, ούτε σ’ εμάς, αλλά ούτε τα στελέχη της εκπαίδευσης που έχουν την ευθύνη της πληροφόρησης, δεν ξέρουν τίποτα. Ξεκινάμε και πάλι με μια βιασύνη και μη σωστή προετοιμασία. Και όλη η αγωνία είναι για να πετύχουμε το αυτονόητο. Για να υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία.»

 

Με τους συναδέλφους σας αναπληρωτές που αντιμετώπιζαν πέρυσι τα μεγάλα προβλήματα με τα μόρια του, λύθηκαν τα προβλήματα;

«Σιγά-σιγά διευθετούνται αρκετά πράγματα. Για τους αναπληρωτές ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η αδιοριστία. Είναι συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν είναι αναπληρωτές για 1-2 χρόνια, αλλά για 10-15. Είναι διορισμένοι αναπληρωτές για μια ζωή. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Γι’ αυτό κι εμείς μιλάμε για διορισμούς στην εκπαίδευση, που θα λύσει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα προβλήματα και τις παρενέργειες. Δεν μπορεί κάθε Σεπτέμβριο να συζητάμε αν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία.»

vivlia sxoleio

Ο Σύλλογος έχει ασχοληθεί με το προσφυγικό ζήτημα και τη φοίτηση των προσφυγόπουλων; Τι θα γίνει φέτος;

«Με το προσφυγικό ασχολούμαστε και το παρακολουθούμε. Στηρίζουμε αυτά τα παιδιά να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πάγια θέση της Ομοσπονδίας, είναι η φοίτησή τους στο πρωινό σχολείο. Ενώ φέτος λεγόταν ότι θα φοιτήσουν στο πρωινό σχολείο, τώρα ενημερωθήκαμε ότι και πάλι θα ισχύσει η απογευματινή τους εκπαίδευση όπως και πέρυσι.

Χθες είχαμε μια τέτοια ενημέρωση, ότι τελικά θα συνεχίσουν και πάλι στο 14ο δημοτικό, το 16ο ίσως και στο 13ο πιθανόν. Απλά και πάλι θα πηγαίνουν απόγευμα, ενώ το Υπουργείο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα παιδιά αυτά στη Δράμα. Στην Αθήνα φοιτούν πλέον όλα στα πρωινά σχολεία και σε κάποια στην Καβάλα.  Στο ελληνικό σχολείο πάντα φοιτούσαν παιδιά από άλλες περιοχές και αφομοιώθηκαν. Και πέρυσι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και όλα πήγαν πολύ καλά και  υπήρξε άψογη συνεργασία και με τους γονείς και με την υπηρεσία.»

 

Η συμπλήρωση των κενών

Τέλος, σε μια ερώτηση που απευθύναμε χθες στον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέα Σαλπιγγίδη σχετικά με τα κενά, μας είπε: «ζητάμε κενά ειδικοτήτων κυρίως. Ειδικής αγωγής, παράλληλης στήριξης. Επίσης, γαλλικών, γερμανικών, αγγλικών, καλλιτεχνικών, μουσικής και θεατρολογίας. Στην Ειδική αγωγή ζητάμε εκπαιδευτικούς ΠΕ-70 και 71 που είναι οι δάσκαλοι για τα τμήματα ένταξης και κυρίως όμως δασκάλους στην ειδική αγωγή. Κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στα γενικά σχολεία δεν υπάρχουν».