Home > νέα > Χρ. Μαυρίδου-Αποστολίδου: «Οι γενοκτόνοι είναι ξένοι προς το ανθρώπινο είδος!» Εκδηλώσεις στη Δράμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Χρ. Μαυρίδου-Αποστολίδου: «Οι γενοκτόνοι είναι ξένοι προς το ανθρώπινο είδος!» Εκδηλώσεις στη Δράμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Εκδηλώσεις στη Δράμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Χρ. Μαυρίδου-Αποστολίδου: «Οι γενοκτόνοι

είναι ξένοι προς το ανθρώπινο είδος!»

Εντυπωσίασε η χορωδία του Μουσικού Σχολείου

και οι χορευτές των Ποντιακών Σωματείων Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 2019, είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Και όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί με δημοσιεύματα, τα Ποντιακά Σωματεία της Δράμας, παρουσιάζουν κάθε μήνα και από μια τουλάχιστον εκδήλωση για το θέμα αυτό.

Έτσι, το περασμένο Σάββατο 11 Μαΐου, στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με καλεσμένη την κα. Χρύσα Μαυρίδου-Αποστολίδου με θέμα: «1919-2019, 100 χρόνια πορείας. Από την Γενοκτονία στον αγώνα της δικαίωσης».

GENOKTONIA MOYSIKO 03

Στην ίδια εκδήλωση, συμμετείχε η χορωδία και η ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, ενώ χορευτικά τμήμα Ποντιακών Σωματείων χόρεψαν ποντιακούς χορούς.

Από το Μουσικό Σχολείο, συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής και Χορωδίας και Ορχήστρας της Παραδοσιακής Μουσικής Πόντου, που πραγματικά συγκίνησαν με την παρουσία τους.

Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλωτής «Οι Ακρίτες» που ταξίδεψαν τους θεατές και τους μετέφεραν στα βουνά του Πόντου με τον πυρρίχιο χορό τους.

MAVRIDOY APOSTOLIDOY

Η κα. Χρύσα Μαυρίδου-Αποστολίδου, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), ξεκίνησε την ομιλία της με ένα απόσπασμα από τα λεγόμενα του Αμερικανού Προξένου στην Τουρκία το 1919-1922: «Το έγκλημα αυτό, διώχνει τους εμπνευστές τους από την ανθρώπινη οικογένεια και την αδελφότητα των πολιτισμένων εθνών. Τους καθιστά ξένους προς το ανθρώπινο είδος, τουλάχιστον μέχρις ότου δείξουν έμπρακτα τη μεταμέλειά τους και καταβάλουν κάποια προσπάθεια να επανορθώσουν. Ένα από τα πιο βασανιστικά αισθήματά μου εκείνες τις ημέρες, ήταν της ντροπής. Ντρεπόμουν που ανήκα στο ανθρώπινο είδος. Τζόρτζ Χόρτον, Πρόξενος των ΗΠΑ στην Τουρκία, το 1922».

Και η ίδια συμπλήρωσε στην αρχή της ομιλίας της: «Το έγκλημα αυτό έχει όνομα. Ονομάζεται Γενοκτονία και οι εμπνευστές τους, γενοκτόνοι. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης  για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που υιοθέτηση η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Δεκεμβρίου 1948, Γενοκτονία είναι η μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική μια εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας και τυγχάνει έγκλημα διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έγινε, αλλά, γι’ αυτό που είναι. Γενοκτόνος, η Τουρκία του Μουσταφά Κεμάλ. Γενοκτονημένοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες του Πόντου. Δεν έκαναν κάτι. Ήταν όμως κάτι. Ήτα χριστιανοί και είχαν οικονομική και πολιτιστική υπεροχή.  Στο σχέδιο των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, αυτό της δημιουργίας ενός ομοιογενούς τουρκικού κράτους – έθνους, δεν είχαν θέση. Έπρεπε να εξοντωθούν».

GENOKTONIA MOYSIKO 04

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δάσκαλου-Θεολόγου, κ. Δημήτριου Νατσιού, με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει απόδοση ύμνων από χορωδία με συνοδεία από 100 λυράρηδες της ευρύτερης περιοχής, και απαγγελία από τον ποιητή και στιχουργό, κ. Συμεών Αθανασιάδη. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.

Και τέλος, την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 09.45 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη ομιλία από τον Διδάκτωρ Ιστορίας, κ. Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, με θέμα: «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Ακολούθως, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση θρήνου στο μνημείο των απανταχού πεσόντων Ποντίων στο Πάρκο των Κομνηνών.