Home > Πρώτο Θέμα > Χρειάζονται αλλαγές στη νοοτροπία, στην εκπαίδευση και στο ασφαλιστικό για να αλλάξει σελίδα η χώρα► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Κυριακόπουλος, Τσακανίκας, Βέττας

Χρειάζονται αλλαγές στη νοοτροπία, στην εκπαίδευση και στο ασφαλιστικό για να αλλάξει σελίδα η χώρα► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Κυριακόπουλος, Τσακανίκας, Βέττας

Ημερίδα από το ΙΟΒΕ στη Δράμα

Χρειάζονται αλλαγές στη νοοτροπία,

στην εκπαίδευση και στο ασφαλιστικό

για να αλλάξει σελίδα η χώρα

► Επιβράβευση της εργασίας και τις επιχειρηματικότητας και έμφαση στις τοπικές επιχειρήσεις

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Κυριακόπουλος, Τσακανίκας, Βέττας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα με κεντρικό θέμα «Οικονομία, εκπαίδευση και δημογραφικές προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΕΒ), σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και με την υποστήριξη της Raycap.

iove 01

Στην ημερίδα παρέστησαν και μίλησαν ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ – Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Επιχειρηματίας, π. πρόεδρος ΣΕΒ, ΙΟΒΕ και Λυρικής Σκηνής και ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ και αναπλ. Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ενώ στο τέλος των εισηγήσεων υπήρξαν παρεμβάσεις και συζητήσεις.

Οι εισηγήσεις των παραπάνω ειδικών, αναζητούν μερικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρθούν, ώστε τη στιγμή που η χώρα μοιάζει να βγαίνει από μια δεκάχρονη βαριά κρίση, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μην ξαναγυρίσει πίσω. Κύριος στόχος, η αλλαγή νοοτροπίας, η επιβράβευση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, η επαναφορά των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα και βέβαια μια νέα ματιά στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στην εκπαίδευση.

Kyriakopoylos

Κυριακόπουλος: Μπορεί να γίνει…

Σε δηλώσεις του στον τοπικό τύπο, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ κ. Κυριακόπουλος, δηλώνει ότι «η χώρα μας βγαίνει σιγά-σιγά από μια περίοδο πολύ δύσκολη, αλλά με πολλά τραύματα. Και ένα από αυτά είναι προφανώς το δημογραφικό και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην οικονομία και στο ασφαλιστικό».

Τα λεγόμενά του εμπνέουν αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι «μια σημαντική διάσταση, είναι πως θα ξαναφέρουμε πίσω όλους αυτούς που έφυγαν από τη χώρα. Όλο αυτό το λεγόμενο brain drain».

Στη εισήγησή του ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα – ως επιχειρηματίας που είναι – αναφερόμενος στο «πώς μπορούμε αυτή να την αναπτύξουμε περαιτέρω, γιατί μέσα από την επιχειρηματικότητα θα έρθει η ανάπτυξη, θα βελτιωθεί η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να βρουν στην Ελλάδα δουλειά και να επανέλθουν για να δημιουργήσουν στον τόπο μας, αντί να δημιουργούν στο εξωτερικό».

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν προοπτικές γι’ αυτό, ο κ. Κυριακόπουλος επισημαίνει ότι «προφανώς υπάρχουν, διαφορετικά δεν θα το συζητούσαμε, αλλά νομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε πράγματα γι’ αυτό, δεν γίνεται από μόνο του, ούτε αυτόματα. Και δεν είναι πολύ εύκολο από το λούκι στο οποίο βρισκόμαστε με ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλούς. Δεν μπορούμε εύκολα να πάμε  στο 3%-4% που είχαμε πριν από 10 και 15 χρόνια, αλλά πρέπει τουλάχιστον να περάσουμε το 2%. Να διπλασιάσουμε αυτό που λένε οι ξένοι και το ΔΝΤ. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «θα πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπίες, να συζητήσουμε διάφορα πράγματα και ιδίως να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, να τους δώσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο και να δημιουργήσουν δουλειές».

Tsakanikas

Τσακανίκας: Έμφαση στις επιχειρήσεις της περιοχής

Κατά την εισήγησή του ο κ. Τσακανίκας, αναφέρθηκε κυρίως στα αποτελέσματα μιας σειράς από εμπειρικές έρευνες που έχουν γίνει από το ΙΟΒΕ και το Πολυτεχνείο, σχετικά με την οικονομία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «δεξιότητες οι οποίες λείπουν από την ελληνική βιομηχανία».

Στις δηλώσεις του στο τοπικό Τύπο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιχειρήσεις της περιοχής της Δράμας: «Αυτό το οποίο διαπιστώνει κάποιος, είναι ότι εδώ (στη Δράμα), υπάρχουν νησίδες αριστείας, καινοτομίας και εξωστρέφειας, έχουν σημαντική εξειδίκευση και δίνουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στην περιοχή. Υπάρχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες είναι αρκετά δυναμικές και αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο, είναι πως αυτές οι επιχειρήσεις θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο με την τοπική οικονομία, με άλλες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν  να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και η επίδρασή τους να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Θέλει συνεργασίες ακόμα και με την ευρύτερη Περιφέρεια με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ώστε να επενδύσουμε λίγο περισσότερο στη γνώση, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουν. Αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολίσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Bettas

Βέττας: Επιβράβευση εργασίας & επιχειρηματικότητας

Σε δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο ο κ. Βέττας, μίλησε για ένα «πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την ελληνική οικονομία, και μένει να δούμε, αν μετά από 10 χρόνια κρίσης, θα μπορέσουμε τελικά να πάμε προς καλύτερες μέρες ή χειρότερες. Από τη μία η χώρα χρειάζεται κεφάλαιο, είναι μια χώρα η οποία πέρασε από μια ουσιαστική πτώχευση και οι επενδύσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές σε σύγκριση και με το παρελθόν, αλλά και σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, το δημογραφικό είναι ένα βαρίδι για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο αριθμός των νέων στο ποσοστό του πληθυσμού όλο και μειώνεται, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι θα είναι όλο και περισσότερο ηλικιωμένοι και τους οποίους θα  πρέπει να τους στηρίξουμε οι υπόλοιποι, μέσα από μια υψηλότερη παραγωγικότητα. Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό, είναι να υπάρξει μια στροφή της οικονομίας, η οποία θα υποβοηθηθεί από αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά σίγουρα και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Αλλιώς εάν ακολουθήσουμε τη σημερινή πεπατημένη, υπάρχει ο φόβος ότι μετά από δύο- τρία χρόνια που ίσως είναι λίγο καλύτερα από το περσινό, θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλούς. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε να γίνει, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι αλλαγές που συνολικά θα συμφωνήσουμε στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο εκπαιδευτικό».

Στην ερώτηση, προς ποια κατεύθυνση  θα πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές, ο κ. Βέττας τονίζει «θα πρέπει κυρίως να υπάρξει μια επιβράβευση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυ ασφάλειας. Το αντίθετο. Αλλά στη χώρα μας αυτοί οι οποίοι εργάζονται, υποφέρουν από πολύ υψηλούς συντελεστές φορολόγησης και ασφάλισης. Και ταυτόχρονα, αυτοί που παίρνουν επιχειρηματικά ρίσκα, εάν μεν αυτά τα ρίσκα τους  βγουν πρέπει να αποδώσουν ένα μεγάλο κομμάτι των τελών τους, εάν δεν τους βγουν βρίσκονται εκτεθειμένοι.  Άρα, χώρες, μπορούν να προχωρήσουν μόνο αν κατά κύριο λόγο η εργασία και η επιχειρηματικότητα στηριχθούν. Κάτι το οποίο δεν το κάνουμε σήμερα. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ελάχιστες ξένες επιχειρήσεις στη χώρα, ενώ πολλοί από τους νέους μας φεύγουν στο εξωτερικό».

Τέλος, στην ερώτηση αν αισθάνεται αισιόδοξος για το μέλλον επισημαίνει: «Είμαι αισιόδοξος υπό όρους μόνο. Αν νομίσουμε ότι ξεμπλέξαμε από το παρελθόν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε σε ένα αναπτυξιακό υπόβαθρο που θα μας ξαναφέρει σε κρίση. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ήταν δέκα δραματικά χρόνια!»