Home > Πρώτο Θέμα > Δεν ξεκίνησε ακόμα η λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης της Δράμας-Εκκρεμούν ζητήματα πυροπροστασίας και άλλα θέματα

Δεν ξεκίνησε ακόμα η λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης της Δράμας-Εκκρεμούν ζητήματα πυροπροστασίας και άλλα θέματα

Εκκρεμούν ζητήματα πυροπροστασίας και άλλα θέματα

Δεν ξεκίνησε ακόμα η λειτουργία

του εργοστασίου ανακύκλωσης της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, έπαψε να λειτουργεί από τα τέλη του 2019. Ο λόγος έγκειται στο ότι έπρεπε να γίνουν διάφορες παρεμβάσεις, τόσο για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του, αλλά και για το νέο ρόλο που θα έχει, με ένα μόνο ρεύμα, χαρτί και χαρτόνι.

Από την στιγμή που το εργοστάσιο ανακύκλωσης της Δράμας (ΚΔΑΥ) σταμάτησε να λειτουργεί, όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τον μπλε κάδο, αλλά και το χαρτί χαρτόνι από τον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι, κατευθύνονται αποκλειστικά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Ξάνθης. Το ΚΔΑΥ της Ξάνθης απορροφά το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών από τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη.

Πού βρίσκεται όμως σήμερα η όλη διαδικασία προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το ΚΔΑΥ Δράμας;

Σε επικοινωνία που είχαμε με το γενικό διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Βογιατζή, η οποία έχει στην ευθύνη της τα ΚΔΑΥ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, μας ενημέρωσε ότι οι όποιες εργασίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Η ίδια η μονάδα της Δράμας δεν λειτουργεί ακόμα, όμως η μεταφόρτωση των απορριμμάτων συνεχίζεται κανονικά», εννοώντας των ανακυκλώσιμων υλικών προς το ΚΔΑΥ Ξάνθης. Ως γνωστό, στον ίδιο χώρο του ΚΔΑΥ Δράμας λειτουργεί και ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Ο κ. Βογιατζής επισημαίνει ακόμα, ότι, «πρόκειται για μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα πυρασφάλειας και τα οποία προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι το κύριο θέμα».

Στην ερώτηση αν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα παρέμβασης που ήταν να γίνουν, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι «τα υπόστεγα που ήταν να κατασκευαστούν δεν έχουν γίνει ακόμα, γιατί δεν έχουν υπάρξει ακόμα προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το έργο. Επίσης, το επόμενο διάστημα περιμένουμε το καινούριο εθνικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και πρέπει να δούμε τι θα γίνει τελικά με τα ανακυκλώσιμα, ποιοι είναι οι στόχοι, ποιοι θα είναι οι μέθοδοι διαχείρισης, έτσι ώστε ο σχεδιασμός να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

KDAY mixani sympiesis copy

Ο κ. Βογιατζής εξήγησε ότι «σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ανακύκλωση. Υπάρχουν 4 ευρωπαϊκές Οδηγίες και αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα το νέο εθνικό σχέδιο, προκειμένου να προσαρμόσουμε το περιφερειακό μας σχέδιο και να προγραμματίσουμε τις δράσεις για την επόμενη πενταετία».

Χαρτί – χαρτόνι στη Δράμα

Όπως έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα, αλλά και όπως διευκρινίζει για άλλη μια φορά σε ανάλογη ερώτηση για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας, «το πλάνο για το εργοστάσιο της Δράμας είναι να ασχοληθεί μόνο με χαρτί και χαρτόνι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξεπεράσει κάποια θέματα. Προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη με τον ανάδοχο προκειμένου να ξεκινήσει η επεξεργασία του ρεύματος χαρτιού – χαρτονιού που θα διαλέγεται στην πηγή».

Στην ερώτηση αν το εργοστάσιο της Ξάνθης μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών, ο κ. Βογιατζής ξεκαθαρίζει ότι, «το ΚΔΑΔΥ της Ξάνθης είναι πιο μεγάλο και πιο αναβαθμισμένο από αυτό της Δράμας και με δύο βάρδιες αυτή τη στιγμή, καταφέρνει και εξυπηρετεί τους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης».

Ιδιώτης στους ΣΜΑ

Υπήρχε επίσης ένα ακόμα ζήτημα, σχετικά με την ανάδειξη ιδιώτη αναδόχου για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους 14 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο σύνολο των 22 Δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, επρόκειτο να υπάρξει ανάδοχος ιδιώτης για την μεταφορά των απορριμμάτων, πράγμα που Θα σήμαινε και την απεμπλοκή των Δήμων από μια υπηρεσία, η οποία επί της ουσίας δεν είναι δική τους υποχρέωση.

Στην ερώτησή μας προς τον κ. Βογιατζή αν αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ απάντησε ότι «υπάρχει ήδη το πρώτο πρακτικό, το οποίο έχει αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους και είναι στη διαδικασία προς δημοσίευση και ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιμένουμε να παρέλθει η περίοδος για την υποβολή προδικαστικών προσφυγών. Χθες Πέμπτη μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν η τελευταία μέρα προθεσμίας για προδικαστικές προσφυγές. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, από σήμερα θα καλεστεί ο προσωρινός μειοδότης και η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της».

Μ’ αυτό το έργο, ο ιδιώτης θα αναλάβει όλη τη μεταφοράς των απορριμμάτων, τόσο των σύμμεικτων όσο και των ανακυκλώσιμων από όλους τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) προς τους τελικούς αποδέκτες όπως ο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών για τα σύμμεικτα, αλλά και στο ΚΔΑΥ Ξάνθης για τα ανακυκλώσιμα.

Οι Δήμοι θα απαλλαγούν από αυτή τη μεταφορά που κάνουν σήμερα οι ίδιοι και υποθετικά θα γλυτώσουν ένα ορισμένο κόστος το οποίο κάθε χρόνο, για το Δήμο Δράμας για παράδειγμα, ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει κανείς να ομολογήσει ότι πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες κινούνται μάλλον με ρυθμούς χελώνας, ενώ μετά από τόσους μήνες, το ΚΔΑΥ Δράμας θα έπρεπε να τρέχει και ήδη να λειτουργούσε έστω και με ένα ρεύμα, το χαρτί –χαρτόνι.