Home > Πρώτο Θέμα > Διαχειριστική μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας Από τα 76.068 τ.μ. ο Δήμος Δράμας φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του 22.480,50 τ.μ.

Διαχειριστική μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας Από τα 76.068 τ.μ. ο Δήμος Δράμας φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του 22.480,50 τ.μ.

Διαχειριστική μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας

Από τα 76.068 τ.μ. ο Δήμος Δράμας φέρεται

να έχει στην ιδιοκτησία του 22.480,50 τ.μ.

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ και ετοιμάζεται να γίνει οριστική παραλαβή από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η διαχειριστική μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας. Όπως ήδη έχουμε γράψει στις 15 Νοεμβρίου, έχει ήδη γίνει η οριστική παραλαβή της αντίστοιχης διαχειριστικής μελέτης του δημοτικού κήπου της πόλης μας.

Η διαχειριστική μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, έχει ήδη εγκριθεί από το Δασαρχείο Δράμας και ισχύει για τα επόμενα 10 χρόνια και μετά τη λήξη της μπορεί να ανανεωθεί για άλλα 10 χρόνια εφόσον τα δεδομένα του χώρου δεν έχουν αλλάξει. Πρόκειται για μια συνολική έκταση 76.068 τ.μ. Η μελέτη περιλαμβάνει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την περιγραφή του χώρου, την περιγραφή των υφιστάμενων υποδομών, τις προτάσεις για έργα και υποδομές, προτάσεις για την βλάστηση και την αύξηση του ποσοστού της, εκτίμηση των ωφελειών στην πόλη και προτάσεις για διοικητικά και διαχειριστικά μέτρα.

Από τη συνολική έκταση των 76.068 τ.μ., ο Δήμος Δράμας φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του μια έκταση συνολικού εμβαδού 22.480,50 τ.μ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια οποιασδήποτε εργασίας πραγματοποιηθεί στις υπόλοιπες εκτάσεις, είναι να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών.

Στη μελέτη γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης βλάστησης και προτείνονται διάφοροι δασοκομικοί χειρισμοί. Για οποιαδήποτε υλοτομία – απομάκρυνση ιστάμενων δένδρων, είναι απαραίτητο να κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Δασαρχείο Δράμας που θα αξιολογηθεί ανάλογα.

Με άλλη μελέτη θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η χωροθέτηση των φωτιστικών σωμάτων, και αν αυτά δεν επαρκούν, τότε θα εξεταστεί αν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση νέων, προκειμένου να αποφευχθεί η φωτορύπανση αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ορνιθοπανίδας.

Στο τεύχος της διαχειριστικής μελέτης, συμπεριλαμβάνεται ενδεικτικός προϋπολογισμός, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 3.783.000 ευρώ.

Γνωμοδότηση επίσης έχει δώσει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτικής κληρονομιάς». Επισημαίνοντας ότι, σε οποιαδήποτε εργασία γίνει στο μέλλον και σε περίπτωση που εντοπιστούν αρχαιότητες, πρέπει αυτές να διακοπούν αμέσως και να ακολουθήσεις σωστική ανασκαφική έρευνα, η δαπάνη της οποίας καθώς και οι αμοιβές του πρόσθετου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού που ενδεχομένως θα απαιτηθεί, καθώς και το κόστος της συντήρησης, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμού του έργου.