Home > Πρώτο Θέμα > Διάκριση του 1ου ΓΕΛ Δράμας με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας Οι μαθητές παρουσίασαν μνημεία της περιοχής μας

Διάκριση του 1ου ΓΕΛ Δράμας με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας Οι μαθητές παρουσίασαν μνημεία της περιοχής μας

 Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwining

Διάκριση του 1ου ΓΕΛ Δράμας

με την Εθνική και Ευρωπαϊκή

Ετικέτα Ποιότητας

Οι μαθητές παρουσίασαν μνημεία της περιοχής μας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ακόμη διάκριση, προστέθηκε στη φαρέτρα του 1ου ΓΕΛ Δράμας, το οποίο συμμετείχε με ομάδα μαθητών του και κατέκτησε την Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning. Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης, το οποίο  προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών χωρών, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και με λίγα λόγια, να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας μάθησης.

Το έργο στο οποίο συμμετείχε το 1ο ΓΕΛ Δράμας, είχε τίτλο: «Treasuring Europe», και ήταν μια συνεργασία μεταξύ του δραμινού σχολείου, και σχολείων από την Πολωνία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι το 2018, συνεργάστηκαν τα σχολεία των παραπάνω χωρών  παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον επικεφαλής του προγράμματος που εκπροσώπησε την χώρα μας και κατ΄ επέκταση την περιοχή μας, τον καθηγητή πληροφορικής που ήταν πέρυσι στο 1ο ΓΕΛ, κ. Γρηγόρη Χρυσομαλλίδη.

«Εμείς αυτό που θέλαμε να αναδείξουμε, ήταν κάποια μνημεία από κάθε περιοχή και θέλαμε να δώσουμε κυρίως την διάσταση πως ήταν αυτά τα μνημεία στο παρελθόν και πως εξελίχθηκαν στην διάρκεια του χρόνου, καθώς και τι σημαίνει αυτή η αλλαγή τους, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά, και κοινωνικά.

Θέλαμε πρωτίστως να περιοριστούμε εδώ στην περιοχή μας, και έτσι επιλέξαμε το ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το Σαντιρβάν Τζαμί (πίσω από το ΙΚΑ Δράμας), και το Ιμαρέτ στην Καβάλα», ανέφερε ο κ. Χρυσομαλλίδης.

1o GEL DIAKRISH

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, συμμετείχαν 35 περίπου μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δράμας, από τα περσινά τμήματα της Α’ και Β’ τάξης, ενώ το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2017-2018.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά, να δημιουργήσουν βίντεο, ενώ παράλληλα παρουσίασαν και την περιοχή μας. Παράλληλα, όπως μας εξήγησε ο κ. Χρυσομαλλίδης, έγινε εκτενέστερη συζήτηση για το πώς μεταβάλλονται στην πάροδο του χρόνου τα μνημεία αυτά, και τι σημαίνει αυτή η μεταβολή τους, συνολικά για την κοινωνία αλλά και για την περιοχή μας.

Επιπλέον, οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να παρουσιάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το σκεπτικό του προγράμματος, ώστε να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες μέσω ενός προγράμματος που λειτουργεί εξ αποστάσεως και παράλληλα η συμμετοχή τους στο έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι το 2018.

«Ήταν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, ειδικά για τα πλαίσια του Λυκείου που δεν είναι τόσο σύνηθες να γίνονται συνεργασίες eTwinning. Οι μαθητές, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον πρωτίστως γιατί τους αρέσει να ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και γιατί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των μνημείων της περιοχής μας».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ευρωπαϊκή δράση, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα του Erasmus +. Το Erasmus +, είναι το πρόγραμμα που το διάστημα 2014 – 2020 ενσωματώνει όλα τα προγράμματα που αφορούν σε σχολεία και πανεπιστήμια. Μια δράση του Erasmus + , είναι και το eTwinning, που είναι μια εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ των εταίρων από διάφορες χώρες που συμμετέχουν. Το eTwinning, υλοποιείται με χρήση διαδικτυακών εργαλείων και εξ αποστάσεως.

«Αυτές οι συνεργασίες γίνονται κάθε χρόνο όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, και κατόπιν μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτηση για να πάρει την επιβράβευση που πιστοποιεί ότι το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, αυτή είναι η εθνική ετικέτα ποιότητας, η οποία και μας απονεμήθηκε. Στη συνέχεια, αυτόματα όταν κάποιος κάνει αίτηση για την εθνική ετικέτα ποιότητας και την παίρνουν τουλάχιστον δυο ή τρεις χώρες από αυτούς που συνεργάζονται, γίνεται αίτηση και για την ευρωπαϊκή, και έτσι μας απονεμήθηκε και η ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσομαλλίδης.