Home > νέα > Οι διακρίσεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης στο 1ο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Ποντιακό ελληνισμό

Οι διακρίσεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης στο 1ο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Ποντιακό ελληνισμό

 

 

Οι μαθητές των ΣΤ΄, Ε΄ και Β΄ τάξεων του σχολικού έτους 2016-2017 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, έλαβαν μέρος στο 1ο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-διαγωνισμό, με θέμα: «Ποντιακός ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης διαγωνίστηκαν στην κατηγορία «ιστοσελίδες» και πήραν το 1ο βραβείο, με δασκάλα της τάξης την κα. Φρόσω Τσιραμπίδου, ενώ το ιστολόγιο δημιούργησε ο καθηγητής πληροφορικής, κ. Δημήτρης Κάτσαρης (Ιστολόγιο μαθητών: http://blogs.sch.gr/3dimprosots/).

ΣΤβράβευση

Παράλληλα, στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι μαθητές της Β΄ τάξης με δασκάλα την κα. Στυλιανή Ψωμά, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στην κατηγορία «αφίσες», και έλαβαν το 3ο βραβείο.

Ακόμη, οι μαθητές της Ε΄ τάξης διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες «εφημερίδες» και «εικαστικό έργο», με δασκάλα την κα. κα. Σταυρούλα Βασιλειάδου. Στην εφημερίδα που εξέδωσαν με τίτλο «Ο εφημεριδούλης», αναφέρονται σημαντικά στοιχεία για τον ποντιακό ελληνισμό.

Η βράβευση των μαθητών του 1ου πανελλήνιου εκπαιδευτικού προγράμματος για τον ποντιακό ελληνισμό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, προσήλθαν για να παραλάβουν το βραβείο μαζί με τους δασκάλους τους οι μαθητές της Β΄ τάξης (φετινή Γ΄ τάξη) και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που οι περισσότεροι φοιτούν πλέον στο Γυμνάσιο Προσοτσάνης.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι σχετική αναφορά στον εν λόγω διαγωνισμό και τις βραβεύσεις των συμμετεχόντων μαθητών από τη Δράμα είχαμε κάνει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Όπως είχαμε γράψει πέρα από την συμμετοχή και τις διακρίσεις μαθητών του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, διακρίθηκαν με δυο βραβεία και τμήματα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, μεταξύ πολλών άλλων σχολείων στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη συμμετοχή και τις διακρίσεις μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την διευθύντρια του Σχολείου κ. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, η οποία είχε την καλοσύνη να μας στείλει υλικό από τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό.

ΣΤ σκηνή

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν με βάσει το θέμα «Ποντιακός ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», από ποιήματα και διηγήματα μέχρι ιστοσελίδες, μπλογκ, εικαστικά έργα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, παραμύθια, εφημερίδες, ντοκιμαντέρ κ.α. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν, αφού γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων, να δημιουργήσουν κάτι πάνω σε αυτό. Φέτος, πρώτη χρονιά υλοποίησης της δράσης, υπήρχαν συμμετοχές από 110 σχολικές μονάδες και περίπου 4.500 μαθητές, ενώ ο διαγωνισμός, απευθυνόταν και σε σχολεία της ομογένειας, και υπήρχε μια συμμετοχή από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Μάλιστα, η Ε’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, αποφάσισε να αφιερώσει το τέταρτο τεύχος της εφημερίδας της στον Πόντο και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – διαγωνισμό: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Σκοπός τους, ήταν να προσεγγίσουν τον Πόντο και την ιστορία του διαθεματικά μέσω των μαθημάτων της Γλώσσας, της Γεωγραφίας, της Ιστορίας, της Μουσικής και των Εικαστικών. Αυτό το κατάφεραν, ανατρέχοντας σε πολλές ιστοσελίδες ώστε να βρουν πληροφορίες και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα για τον Πόντο, την ιστορία του και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι μαθητές, ευαισθητοποιήθηκαν μέσω των πληροφοριών που βρήκαν και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά με τις κατασκευές τους, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους σε ομάδες.

Παράλληλα, ανήρτησαν στην είσοδο του σχολείου τις κατασκευές τους και ενημέρωσαν και τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στη συνέχεια, έστειλαν την εφημερίδα τους ηλεκτρονικά στα άλλα δυο Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Προσοτσάνης, και στον Ποντιακό Σύλλογο «Ο Πόντος», ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για τον Πόντο, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.