Home > Νέα > Διαμαρτυρία αστυνομικών Δράμας και Ξάνθης για τις μετακινήσεις σε άλλους Νομούς της Περιφέρειας

Διαμαρτυρία αστυνομικών Δράμας και Ξάνθης για τις μετακινήσεις σε άλλους Νομούς της Περιφέρειας

Διαμαρτυρία αστυνομικών Δράμας

και Ξάνθης για τις μετακινήσεις

σε άλλους Νομούς της Περιφέρειας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Την διαμαρτυρία τους εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ, το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ν. Ξάνθης.

Αφορμή της διαμαρτυρίας των αστυνομικών των παραπάνω Σωματείων, στάθηκε το ζήτημα της αστυνόμευσης και της μετακίνησης αστυνομικών από την Δράμα αλλά και από γειτονικούς νομούς, σε άλλους νομούς της περιφέρειας μας και οι επιπτώσεις που προκαλούνται από τις μετακινήσεις αυτές.

Οι μετακινήσεις των αστυνομικών, διεξάγονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από περιοχές της ΑΜΘ προς την ενδοχώρα.

Οι ενστάσεις των αστυνομικών ως προς τις καθημερινές μετακινήσεις ανά 8ωρη βάρδια που διατάχθηκαν να πραγματοποιούν και να σχηματίζουν ομάδες ελέγχων οχημάτων στην εδαφική περιφέρεια της Δ.Α. Καβάλας και Δ.Α. Ροδόπης, προκύπτουν κυρίως λόγω της απόστασης πολλών χιλιομέτρων από την έδρα της Υπηρεσίας τους.

Η διαταγή αυτή, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, προσθέτει μια ακόμη αποστολή στις ήδη βεβαρυμμένες Υπηρεσίες, ενώ παράλληλα γίνεται εκτενή αναφορά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτει άμεσα, είναι η αυτόματη μείωση αστυνόμευσης της περιοχής προέλευσης, καθώς η ενισχυτική δύναμη που προστίθεται στην αστυνόμευση στους Νομούς Καβάλας και Ροδόπης, αφαιρείται εξολοκλήρου από την προστασία των πολιτών των Νομών Δράμας και Ξάνθης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κατόπιν των ανωτέρω σχετικών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από περιοχές της Α.Μ.Θ. προς την ενδοχώρα, αστυνομικοί των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Δ.Α. Δράμας και της Δ.Α. Ξάνθης διατάχθηκαν καθημερινά ανά 8ωρη βάρδια, να σχηματίζουν ομάδες ελέγχων οχημάτων (μπλόκα) στην εδαφική περιφέρεια της Δ.Α. Καβάλας και Δ.Α. Ροδόπης, αντίστοιχα, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την έδρα της Υπηρεσίας τους. Η συγκεκριμένη διαταγή έρχεται τη δεδομένη στιγμή να προσθέσει μια επιπλέον αποστολή στις ήδη βεβαρυμμένες Υπηρεσίες, συνδυαστικά με τα τελευταία διαταχθέντα συνεργεία εντός των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χώρας για την ενίσχυση του πλέγματος της εμφανούς αστυνόμευσης [διαταγή την οποία προσφάτως κατήγγειλαν πέντε (5) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αξιωματικών].

Ως Πρωτοβάθμιες Ενώσεις και εργασιακοί εκπρόσωποι των συναδέλφων μας που καλούνται καθημερινά αφενός να μετακινηθούν εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας (χωρίς μάλιστα να είναι γνωστός ο χρονικός ορίζοντας αυτής της επιχειρησιακής δράσης), αφετέρου να ασκήσουν καθήκοντα εκτός υπηρεσιακού και γνωστικού τους αντικειμένου, αφού στην πλειοψηφία τους προέρχονται από αλλότριες Υπηρεσίες [Τάξης, Τροχαίας, Ασφάλειας, ΑΤ Υπαίθρου, ακόμη και από Υπηρεσία Φύλαξης Κρατουμένων, όπως το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ξάνθης], διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την εξέλιξη για τους προαναφερόμενους λόγους και επιπροσθέτως διότι:

  • Οι Δ.Α. Δράμας και Δ.Α. Ξάνθης «χάνουν» τα τελευταία χρόνια σε τακτική βάση αστυνομικούς, που αποσπώνται σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να στελεχώσουν Υπηρεσίες Διαχείρισης μη νόμιμης μετανάστευσης.
  • Η μετακίνηση από και προς τα καθορισμένα σταθερά σημεία ελέγχου, σημαίνει αυτομάτως μείωση της αστυνόμευσης της περιοχής προέλευσης, καθόσον εύλογα η ενισχυτική δύναμη που προστίθεται στην αστυνόμευση στους Νομούς Καβάλας και Ροδόπης, αφαιρείται εξολοκλήρου από τη προστασία των πολιτών των Νομών Δράμας και Ξάνθης.
  • Παρέλκει δε να αναφερθούμε στη συστηματική καταπόνηση των υπηρεσιακών οχημάτων, τη στιγμή που ήδη παρουσιάζονται προβλήματα και καθυστερήσεις εγκρίσεως δαπάνης προς συντήρηση ή αποκατάσταση βλαβών τους, με αποτέλεσμα πολλά οχήματα να μένουν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ο χρόνος εργασίας του προσωπικού – μελών μας έχει διαπιστωθεί ότι υπερβαίνει κατά πολύ τον προβλεπόμενο, αφού το εργασιακό 8ωρο της βάρδιας, μετατράπηκε σε καθημερινό 10ωρο, λόγω του αναγκαίου χρόνου μετάβασης και επιστροφής από τα σημεία των ελέγχων (αλλαγή στο σημείο). Ο χρόνος αυτός νομοθετικά λογίζεται ως χρόνος εργασίας, δημιουργώντας έτσι υπερωριακές διαθέσεις προσωπικού και επακόλουθη δυσκολία στη Διοίκηση για αφαίρεση του πλεονασματικού χρόνου εργασίας και χορήγηση των χρωστούμενων ημερήσιων αναπαύσεων.
  • Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στην περιοχή της Δράμας όπου λειτουργεί Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στο Παρανέστι, Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ Δράμας, καθώς και Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου στην Εξοχή Κ. Νευροκοπίου Δράμας, όσο και στη Δ.Α. Ξάνθης όπου λειτουργεί Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης και Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου στον Αγ. Κωνσταντίνο, διατίθεται καθημερινά μεγάλος αριθμός αστυνομικών συμβάλλοντας τα μέγιστα στον τομέα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Κατά συνέπεια όλων των παραπάνω, οι Ενώσεις μας προτείνουν αρχικά την πλήρη ενεργοποίηση του συνόλου του προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης της Περιφέρειάς μας. Εφόσον, δε, οι παρούσες δυνάμεις δεν επαρκούν, προτείνουμε να υποβληθεί άμεσα αίτημα προς την Ηγεσία για έκτακτη ενίσχυση της Α.Μ.Θ. από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της Χώρας, για όσο χρόνο απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η μεταναστευτική κρίση, η οποία ναι μεν έχει αφετηρία την Περιφέρειά μας ως πύλη εισόδου, εν τέλει όμως έχει αντίκτυπο σε όλη την Χώρα και κυρίως τις μεγάλες πόλεις όπου εγκλωβίζονται οι μετανάστες. Δεν δύναται επ’ ουδενί η Περιφέρειά μας να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, ειδικά εις βάρος της γενικής αστυνόμευσης και ασφάλειας των ακριτικών της περιοχών.

Έως τον επαναπροσδιορισμό των ενισχυτικών δυνάμεων με πανελλαδική συμβολή, προτείνεται όπως οι αλλαγές των βαρδιών των ενισχυτικών δυνάμεων των Δ.Α. Δράμας και Ξάνθης να πραγματοποιούνται στην έδρα τους και όχι στα σημεία ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού. Άλλωστε, σε αυτό το μεσοδιάστημα τα σημεία ελέγχου θα συνεχίσουν να ελέγχονται από τις δυνάμεις έδρας, χωρίς να προκληθεί κάποιο κενό αστυνόμευσης. Το κόστος της διαχρονικής αποψίλωσης προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και της υπολειτουργίας των αρμοδίων Υπηρεσιών, δε μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία και τον εν γένει υπηρεσιακό προγραμματισμό άλλων Υπηρεσιών, σε βάρος μάλιστα της αντεγκληματικής πολιτικής και των τεθέντων ετησίων στόχων, για τους οποίους σύντομα θα κληθούν να «λογοδοτήσουν» οι Διοικητές των Υπηρεσιών».