Home > νέα > Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της Κοσμήτορος του ΤΕΙ Δράμας κα. Θεοδώρας Μέρου Θ. Μέρου: «Είναι νομοτελειακό να γίνουν συγχωνεύσεις και πρέπει να γίνουν»

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της Κοσμήτορος του ΤΕΙ Δράμας κα. Θεοδώρας Μέρου Θ. Μέρου: «Είναι νομοτελειακό να γίνουν συγχωνεύσεις και πρέπει να γίνουν»

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της Κοσμήτορος του ΤΕΙ Δράμας κα. Θεοδώρας Μέρου

Θ. Μέρου: «Είναι νομοτελειακό να γίνουν συγχωνεύσεις και πρέπει να γίνουν»

Το 75% των εγγραφέντων στο Τμ. Οινολογίας παρακολουθεί τα μαθήματα

Στα Τμήματα Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου παρακολουθούν οι μισοί!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΣΟΙ είναι τελικά φέτος οι εισαχθέντες στα Τμήματα του ΤΕΙ Δράμας και πόσοι παρακολουθούν; Τι γίνεται με το ζήτημα της έλλειψης καθηγητών στα Τμήμα της Δράμας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για το ζήτημα της μελλοντικής συγχώνευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ποιος θα είναι ο τρόπος που θα συγχωνευθούν και πώς θα λειτουργήσουν οι Σχολές.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, μας απαντά με δηλώσεις τη στον «Πρωινό Τύπο», η Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής της Δράμας κα. Θεοδώρα Μέρου.  Όπως είναι γνωστό, στην ανωτέρω Σχολή του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στη Δράμα, λειτουργούν τα Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Το τελευταίο Τμήμα ήταν υπό κατάργηση το 2018, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 εντάχθηκε στο μηχανογραφικό δελτίο και δέχθηκε και πάλι σπουδαστές.

Theodora Merou 02

Η Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής της Δράμας κα. Θεοδώρα Μέρου.

Οι εισαχθέντες

Την πρώτη ερώτηση που θέσαμε στην κα. Μέρου, είναι πόσοι έχουν εισαχθεί στα Τμήματα του ΤΕΙ Δράμα φέτος και πόσοι παρακολουθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Κοσμήτορας κα. Μέρου, έχουμε:

Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών: Εγγεγραμμένοι 108, παρακολουθούν 75.

Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος: Εγγεγραμμένοι 142, παρακολουθούν 75.

Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Εγγεγραμμένοι 104, παρακολουθούν 50.

Όπως μας εξηγεί η ίδια, «ποτέ δεν έχουμε πλήρη παρακολούθηση, καθώς σε άλλους δεν βολεύει η πόλη, άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν έρχονται».

Το χαρακτηριστικό  που επισημαίνει πάντως η Κοσμήτορας, είναι «η ξεκάθαρη δυναμική που παρουσιάζει το Τμήμα Οινολογίας, όπου από το σύνολο των εισαχθέντων παρακολουθεί το 75%, ενώ στα Τμήματα Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής, παρακολουθεί το 50% των εγγραφέντων. Και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, από τους εισαχθέντες, η Οινολογία στη Δράμα είναι κατά πλειοψηφία η πρώτη τους επιλογή στο μηχανογραφικό».

Όπως σημειώνει η κα. Μέρου, τα νούμερα αυτά είναι ίδια κάθε χρονιά, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, ενώ καταδεικνύει και το γεγονός ότι, «παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ζητάνε διακοπής φοίτησης στη Δράμα για ένα – δυο χρόνια, κυρίως για οικονομικούς λόγους».

 

Θέσεις καθηγητών

Το ΤΕΙ στη Δράμα αντιμετωπίζει γενικότερα ζήτημα μόνιμων καθηγητών. Πώς αναμένεται να λυθεί αυτό; Απαντώντας η κα. Μέρου, τονίζει σχετικά ότι, συνολικά στο ΤΕΙ ΑΜΘ έχουν δοθεί 24 θέσεις μόνιμου προσωπικού. «Από αυτές τις θέσεις, η Δράμα πήρε συνολικά 4 θέσεις, δύο την πρώτη φορά και άλλες δύο τη δεύτερη. Η κατανομή των 24 θέσεων στο ΤΕΙ ΑΜΘ, έγινε με τη λογική να στηριχτούν λίγο παλαιότερα Τμήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι αυτοδύναμα, έχουν δηλαδή πάνω από 8 άτομα, όμως πολύ γρήγορα θα φτάσουν να μην είναι. Οπότε έχει μια λογική, μια φιλοσοφία, να δοθούν έτσι όπως δόθηκαν.

Εδώ στη Σχολή της Δράμας, την προηγούμενη φορά πήρε μια θέση η Δασοπονία και μία η Οινολογία, ενώ το Αρχιτεκτονικής Τοπίου επειδή δεν ήταν στο μηχανογραφικό και θεωρούνται ουσιαστικά υπό κατάργηση δεν πήρε.

Το ΤΕΙ Οινολογίας αν και πήρε μία θέση, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να στηριχθεί από μια τόσο μικρή ομάδα καθηγητών. Τέτοια Τμήματα, θα πρέπει να στηριχθούν αυτόνομα από το Υπουργείο Παιδείας. Να πάρει δηλαδή αρκετές θέσεις από την αρχή, από τη λειτουργία του ακόμα, αλλά τελικά δεν έγινε. Πολλά Τμήματα έχουν παρόμοια προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Η Οινολογία είναι ένα Τμήμα ιδιαίτερα δυναμικό αλλά έχει προβλήματα.

Έχουμε επίσης και την Αρχιτεκτονική Τοπίου, η οποία έχει μόνο 4 θέσεις καθηγητών και αυτό είναι μη αυτοδύναμο.  Η Σχολή μας στη Δράμα έχει ένα γενικότερο θέμα μ’ αυτό το ζήτημα».

Επίσης, όπως σημειώνει η κα Μέρου, «προσλαμβάνουμε έκτακτο προσωπικό, το οποίο είναι υψηλών ικανοτήτων και ακαδημαϊκών τίτλων. Δεν είναι απλώς διδάκτορες, αλλά έχουν και δυνατά βιογραφικά. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται επαρκώς τα μαθήματα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει κανονικά τα μαθήματά του. Το πρόβλημα είναι ότι ο έκτακτος καθηγητής, δεν μπορεί να μένει πάντα στη Δράμα για παράδειγμα και γι’ αυτό δεν μπορεί να ασχοληθεί κυρίως με την έρευνα».

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα, η κα. Μέρου τονίζει ότι «σε επίπεδο μαθημάτων και εκπαίδευσης δεν υπολειπόμαστε», ενώ σημειώνει ότι, «και το προσωπικό εδώ δουλεύει φιλότιμα σε όλα τα Τμήματα και η προσοχή μας εστιάζεται ιδιαίτερα στην επιλογή του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, για να διασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον εκπαιδευτικά θα είναι όλα καλά. Η Δασοπονία έχει τις λιγότερες ανάγκες από προσωπικά, αυτή τη στιγμή είμαστε 9 άτομα και άρα θέλουμε ελάχιστους έκτακτους. Τα άλλα δύο Τμήματα έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, με μεγαλύτερες βέβαια της Οινολογίας».

 

Η μελλοντική συγχώνευση

Ρωτήσαμε την κα. Μέρου, σε ποια διαδικασία βρίσκεται η συζήτηση με τη μελλοντική συγχώνευση του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Όπως μας εξήγησε, υπάρχει μια γενικότερη πανελλαδική κινητικότητα αυτή τη στιγμή, και ήδη τα δύο πολύ μεγάλα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς συγχωνεύονται πλέον, «αν και δεν ξέρουμε ακόμα με πιο θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», ενώ εξηγεί ότι ήδη στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στο Ιόνιο, οι συζητήσεις αυτές έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Όσον αφορά το ΤΕΙ ΑΜΘ και το ΔΠΘ, «υπάρχει μία επιτροπή από κάθε Ίδρυμα, οι οποίες συζητούν να δούμε κατ’ αρχήν διευκρινιστικά τι θέλει ο καθένας από εμάς και να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό». Να σημειώσουμε εδώ ότι προς το παρόν οι συζητήσεις αυτές διεκόπησαν εξαιτίας των εκλογών για τη νέα διοίκηση του ΤΕΙ και αναμένεται να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε άλλο σημείο, η κα. Μέρου τονίζει χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχει η λογική των συγχωνεύσεων. Εδώ σε τοπικό επίπεδο, εμείς έχουμε την Οινολογία που είναι μοναδικό Τμήμα, ενώ της Αρχιτεκτονικής Τοπίου δεν υπάρχει άλλο Τμήμα σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τη Δασοπονία, έχει αντίστοιχο τη Δασολογία της Ορεστιάδας του ΔΠΘ. Τώρα, αν αυτά τα δύο συγχωνευθούν, και αν συγχωνευθούν που θα είναι η έδρα, γιατί και αυτό παίζει ρόλο σε τοπικό επίπεδο, κανένας δεν μπορεί να το πει αυτή τη στιγμή. Η Δράμα έχει προϋποθέσεις για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο ορεινός δασικός όγκος της Δράμας είναι πολύ πιο ποικίλος και πλούσιος. Επιστημονικά μπορεί να στηρίξει ένα Τμήμα Δασολογίας εδώ. Όπως βέβαια αντίστοιχα και η Οινολογία, με την έννοια ότι εδώ έχει βιομηχανίες οινοπαραγωγής. Και μπορεί να στηριχθεί στη Δράμα μια έδρα.

Τώρα, τι θα βγει από αυτές τις συζητήσεις, ακόμα κανένας δεν το ξέρει. Ενδεχόμενα οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι σύντομα, καθώς είχαν διακοπεί εξαιτίας της εκλογής πρυτάνεως στο ΤΕΙ ΑΜΘ. Όμως είναι νομοτελειακό να γίνουν συγχωνεύσεις και πρέπει να γίνουν».

 

Πλήρης κατάργηση των ΤΕΙ;

Ρωτήσαμε την κα. Μέρου, αν με όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει να γίνει, τελικός στόχος είναι η πλήρης κατάργηση των ΤΕΙ και η οποία απάντησε σχετικά:

«Έτσι το καταλαβαίνω! Εδώ και πολλά χρόνια, από τη στιγμή που έγινε η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και έγιναν πια 4ετούς φοιτήσεως, επί της ουσίας δεν έχουμε, αν θέλετε, πολύ μεγάλες διαφορές. Έχουμε βέβαια διαφορές στα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και το επίπεδο των σπουδών έχει ανέβει πάρα πολύ στα ΤΕΙ. Δεν ξέρω αν πράγματι έχει νόημα να υπάρχουν δύο παράλληλα Ιδρύματα.

Πέραν όλων αυτών, έχουμε μια πολυδιάσπαση Ιδρυμάτων και αυτό δεν είναι καλό. Η Δασολογία στην Ορεστιάδα  έχει 19 άτομα προσωπικό που είναι πάρα πολύ λίγο για ένα 5ετούς διάρκειας Τμήμα για να μπορεί να κάνει και έρευνα, ενώ εμείς στη Δράμα είμαστε 9 άτομα προσωπικό. Και τα δύο μαζί κοντεύουμε τους 30. Και έτσι γίνεται κάπως καλύτερη η κατάσταση και για εκπαίδευση αλλά κυρίως για έρευνα στην οποία πάσχουμε, γιατί δεν υπάρχει χρόνος γι’ αυτό. Όταν είναι λίγο το προσωπικό, κάνεις περισσότερα πράγματα για να ανταπεξέλθεις, οπότε δεν μένει χρόνος για έρευνες.

Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε τόσα πολλά Ιδρύματα, να ενώσουμε δυνάμεις και τώρα με την κρίση, είναι το μόνο που μπορεί να γίνει να γίνουν βιώσιμα αυτά και να ασχοληθούμε με την έρευνα που είναι και προαπαιτούμενο».