Home > Πρώτο Θέμα > Δηλώσεις του Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ Δ. Μπαντέκα στον «Π.Τ.» Ποιες Σχολές δημιουργούνται σε Καβάλα Δράμα και ποια Τμήματα θα υπάρξουν

Δηλώσεις του Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ Δ. Μπαντέκα στον «Π.Τ.» Ποιες Σχολές δημιουργούνται σε Καβάλα Δράμα και ποια Τμήματα θα υπάρξουν

Έφυγε η τελική πρόταση για την συνένωση των ΤΕΙ Καβάλας – Σερρών με το ΔΙΠΑΕ

Ποιες Σχολές δημιουργούνται

σε Καβάλα Δράμα και

ποια Τμήματα θα υπάρξουν

► Δηλώσεις του Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ Δ. Μπαντέκα στον «Πρωινό Τύπο»

► Οριστική ονομασία: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος!

► Οι δυσκολίες ανεύρεσης καθηγητών για τα νέα Τμήματα

► Μπαντέκας: «Αν είχε προχωρήσει η συζήτηση με το ΔΠΘ η Δράμα θα έπαιρνε μόνο ένα Τμήμα»

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ το έργο της η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με τις συζητήσεις για συνένωση – συγχώνευση ή συνεργασία, των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης (ΤΕΙ ΑΜΘ) (έδρα Καβάλα), ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΙ ΚΜ) (έδρα Σέρρες) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) (έδρα Θεσσαλονίκη).

Το πόρισμα της Επιτροπής εστάλη ήδη στον ίδιο τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μετά το τέλος των Πανελληνίων εξετάσεων θα το παραλάβει και επίσημα από την Επιτροπή σε συγκεκριμένη τελετή. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά η Καβάλα θα έχει δύο Σχολές, η Δράμα και οι Σέρρες από μία Σχολή.

Mpantekas

Ο κ. Αθανάσιος Μπαντέκας

Σχολές και Τμήμα σε Καβάλα και Δράμα

Αναλυτικότερα, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν επίσημη πληροφόρηση, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτριο Μπαντέκα, ο οποίος ευγενώς απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις Σχολές, τα Τμήματα αλλά ακόμα και το πώς θα γίνουν οι επιλογές του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Όπως είπε στον «Π.Τ.» ο κ. Μπαντέκας, η οριστική ονομασία θα είναι: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η λειτουργία του θα ξεκινήσει επίσημα από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020, εφόσον ήδη τα Μηχανογραφικά για το 2018-2019 έχουν κλείσει όπως είναι γνωστό. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι, από το 2019 και έπειτα, τα ΤΕΙ θα λειτουργούν για τα επόμενα πέντε μέχρι να αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι φοιτητές τους και στη συνέχεια θα κλείσουν. Μέχρι τότε, δεν θα γίνει καμιά αλλαγή στα ΤΕΙ όπως λειτουργούν σήμερα.

Σε όσα μας ενδιαφέρουν για Καβάλα και Δράμα τώρα. Η Καβάλα θα έχει δύο Σχολές και τα εξής Τμήματα.

  1. Σχολή Θετικών Επιστημών με 3 Τμήματα: Φυσικό, Χημικό, Πληροφορικής.
  2. Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 Τμήματα: Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής.

Η Δράμα θα έχει μία Σχολή με τα εξής Τμήματα.

  1. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με 2 Τμήματα: Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Οινολογίας – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαντέκας, μπορούν επίσης να δημιουργηθούν και άλλα Τμήματα διεθνούς φοιτήσεως, ανεξαρτήτως των παραπάνω, τα οποία δεν θα περιλαμβάνονται στο Μηχανογραφικό των Πανελληνίων Εξετάσεων. Αυτή τη στιγμή, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα προς το Υπουργείο Παιδείας, έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθούν Τμήματα διετούς φοιτήσεως στη Δράμα: – Οικοτουρισμού & Φιλοξενίας, – Τμήμα Τεχνολογίας Μαρμάρου, – Τεχνολογίας Κρέατος και ακόμη ένα – Πολιτικής Προστασίας (φυσικών καταστροφών για ανθρώπους ειδικευμένους για τέτοια ζητήματα: πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ.)

Όπως μας είπε ο κ. Μπαντέκας, «αυτά τα Τμήματα διετούς φοιτήσεως, μπορούν να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή. Στο νομοσχέδιο που θα συσταθεί, δεν θα υπάρχουν, διότι είναι θέμα του Πανεπιστημίου. Ανά πάσα στιγμή, αν η Δράμα ζητήσει και πει ότι έχει ανάγκη από τεχνίτες σε κάποια ειδικότητα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο Τμήμα. Θα είναι ευέλικτα Τμήματα, σε πανεπιστημιακό επίπεδο πάντα, με πανεπιστημιακό πιστοποιητικό. Η Δράμα δηλαδή θα έχει δύο Τμήματα στο Μηχανογραφικό από το 2019 και άλλα τρία Τμήματα εκτός Μηχανογραφικού που θα είναι τα διετούς φοιτήσεως που θα έχουν αρκετό κόσμο. Στο μέλλον βέβαια, μπορούμε να δημιουργήσουμε και άλλα Τμήματα τετραετούς φοιτήσεως εκτός μηχανογραφικού. Θα έχει δικαίωμα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να το κάνει».

 

Το Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Όπως τονίζει ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, «το Αρχιτεκτονικής Τοπίου αυτή τη στιγμή καταργείται. Σκεφτόμαστε στο μέλλον να το κάνουμε ίσως και τετραετούς φοιτήσεως με μεταπτυχιακό και αγγλόφωνο ώστε να φέρει κόσμο το Διεθνές Πανεπιστήμιο κυρίως από τα Βαλκάνια».

 

Η πρόταση και οι αλλαγές

Όπως μας λέει ο κ. Μπαντέκας, η τελική πρόταση στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας και μας εξηγεί τη διαδικασία: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, από την ώρα που φεύγει το πόρισμα στον υπουργό, μέχρι να γίνει νόμος χρειάζονται γύρω στους 3 μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίζουμε ότι κατά τον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί. Θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαβούλευση, να πάει στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, στο Γενικό Λογιστήριο, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κτλ.»

Στην ερώτηση αν ο υπουργός μπορεί να αλλάξει το πόρισμα, ο κ. Μπαντέκας απαντά:

«Όχι. Αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν. Στην εντολή που είχε η Επιτροπή, θα μπορούσε ο καθένας να ζητήσει όσα Τμήματα θα ήθελε. Για παράδειγμα 7 Τμήματα στην Καβάλα, 5 στη Δράμα κτλ. Το ίδιο και οι Σερραίοι.  Το πρόβλημα είναι ότι έρχεται ο υπουργός και λέει: εσύ εδώ είχες ένα τμήμα Ηλεκτρολόγων που τώρα καταργείται και θέλεις να το κάνεις Τμήμα Φυσικών. Έχεις τα άτομα να το κάνεις;»

 

Το παράδειγμα του Οινολογίας και το προσωπικό

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μπαντέκα επισημαίνει: «Μας ζητήθηκε έκθεση βιωσιμότητας. Το Τμήμα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας για παράδειγμα, λογικά δεν θα μπορούσε να γίνει. Διότι η βιωσιμότητα δεν είναι καλή. Δεν έχει ούτε έναν καθηγητή. Είπαμε όμως ότι είναι πάρα πολύ καλό Τμήμα και θα το βοηθήσουμε με νέες θέσεις. Αυτό όμως δεν μπορείς να το κάνεις δημιουργώντας άλλα 10 Τμήματα.

Όπως ξέρετε και λόγω της τρόικας, δεν μπορεί να δώσει καθηγητές πολλούς. Δεν μπορεί να δώσει πολλά χρήματα. Ξέρετε, ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε περιφερειάρχης λέει: γιατί να μην γίνουν πέντε Τμήματα. Ωραία… πού θα βρεθούν τα χρήματα; Και λένε και οι δήμαρχοι: δεν μπορεί να γίνει ένα Τμήμα με το τάδε αντικείμενο; Και πώς θα γίνει όμως αυτό; Θα έρθει ο δήμαρχος και θα πάρει απόφαση να το συντηρεί; Οι καθηγητές πού θα βρεθούν;

Το θέμα των καθηγητών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το λέτε και στη Δράμα και το λένε και αλλού. Να μας δώσει ο υπουργός καθηγητές. Δεν σου δίνει καθηγητές το Υπουργείο. Σου δίνει πιστώσεις. Στα Πανεπιστήμια, οι καθηγητές δεν είναι όπως στο Λύκειο, να πάρω να διορίσω αύριο το πρωί δέκα άτομα. Από την ώρα που θα έρθει η πίστωση, για να διοριστεί ο καθηγητής, αυτό θα γίνει μετά από ενάμιση χρόνο.

Διότι πρέπει να βγει το γνωστικό αντικείμενο, να βρεθούν υποψήφιοι γι’ αυτό, να έχουν τα προσόντα (διδακτορικά, δημοσιεύσεις, διδασκαλία στα Πανεπιστήμια τουλάχιστον τρία, αναφορές κτλ.). Θα υπάρξει άτομο να έχει όλα αυτά; Και συστήνεται 11μελής Επιτροπή από καθηγητές των άλλων Πανεπιστημίων, να κάνουν επιστημονικές επιτροπής κτλ., και θα πάρει χρόνο αυτό. Δεν μπορεί ο υπουργός αύριο το πρωί να δώσει 10 καθηγητές. Δεν είναι Λύκειο!»

 

Οι πιστώσεις και οι καθηγητές

Πάνω σ’ αυτό κ. Μπαντέκα. Είπαμε ότι θα λειτουργούν ταυτόχρονα 5 χρόνια τα ΤΕΙ από το 2019, παράλληλα με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Φαντάζομαι λοιπόν ότι θα προσληφθεί νέο προσωπικό για τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα;

«Αυτό λοιπόν σας είπα παραπάνω. Θα εξαρτηθεί από τι πιστώσεις θα δώσει το Υπουργείο για καθηγητές. Και να σας πω και το εξής. Ας πούμε ότι μας δίνει πέντε πιστώσεις σε ένα Τμήμα. Εάν δεν βρεθούν 4 υποψήφιοι π.χ. για κάθε θέση, οι θέσεις αυτές ακυρώνονται! Αν έρθουν υποψήφιοι, οι οποίοι δεν τηρούν όμως τις προϋποθέσεις, τότε αυτές οι πιστώσεις ακυρώνονται. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτές τις θέσεις θα τις πάρεις. Είναι να βρεις τους ανάλογους υποψηφίους».

Αν καταλαβαίνω καλά κ. Μπαντέκα, είναι αρκετά δύσκολο να στηθούν τα Τμήματα αυτά και να λειτουργήσουν!

«Γι’ αυτό λέμε ότι δεν μπορείς να έχεις δύο ή τρία Τμήματα ή όσα θέλεις. Πού θα βρεις καθηγητές την άλλη μέρα για να διδάξουν τα παιδιά! Πολιτικά, ο κάθε πολιτικός, αυτό θέλει. Να βγει και να πει στη Δράμα και στην Καβάλα: κοιτάξτε, εγώ έφερα τρία Τμήματα. Πώς θα τα στελεχώσεις την άλλη μέρα; Όπως είπα, από τη στιγμή που έρχονται οι πιστώσεις, σε ενάμιση χρόνο θα είναι οι καθηγητές στη θέση τους.

Ποιο μπροστά εγώ, θα πρέπει να πληρώσω εκτάκτους καθηγητές για να κάνουν τα μαθήματα. Υπάρχουν τα χρήματα; Δεν είναι απλά… άντε να κάνω ένα Τμήμα! Αν είχε για παράδειγμα η Δράμα από παλαιότερες εποχές καθηγητές, θα μπορούσες να κάνεις τέσσερα Τμήματα, γιατί θα έχεις για παράδειγμα 50 καθηγητές. Κάνεις 4 Τμήματα και θα τα στηρίξουν αυτοί μέχρι να πάρεις νέους! Όταν όμως έχεις 10-12 καθηγητές, δεν μπορείς να κάνεις περισσότερα Τμήματα.

Αυτό λοιπόν πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες. Γιατί νομίζουν ότι, οι καθηγητές διορίζονται εύκολα εκεί, όπως οι αναπληρωτές καθηγητές στα Λύκεια. Δεν είναι όμως έτσι! Είναι πίστωση, για την οποία πρέπει να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο. Δεν παίρνεις για παράδειγμα έναν Οινολόγο. Θα πρέπει να έχει ειδικότητα π.χ. για Οργανική Χημεία. Θα υπάρξει υποψήφιος; Και αν δεν έχει τα προσόντα, καταργείται η πίστωση, δεν ξαναπαίρνεις άλλον! Είναι πολύ δύσκολο να στήσεις ένα τμήμα και να μπορεί να λειτουργήσει. Οι πολιτικοί όμως επειδή δεν τα ξέρουν αυτά, λένε: ας δώσει ο υπουργός 30 καθηγητές, αλλά δεν είναι έτσι! Υπήρξε και δήμαρχος που είπε, γιατί δεν παίρνουμε και μέσω ΑΣΕΠ δέκα άτομα!»

 

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Θέσαμε το ερώτημα, τι γίνεται με το ζήτημα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αν θα υπάρξουν συζητήσει στη συνέχεια.

Ο κ. Μαντέκας ξεκαθάρισε: «Όχι, αυτό έχει τελειώσει. Να σας εξηγήσω κάτι και να ξεκαθαρίσω κάτι. Εάν είχαμε προχωρήσει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), η Δράμα, το πολύ θα έπαιρνε ένα Τμήμα! Ένα Τμήμα μόνο. Δεν έδινε κάτι παραπάνω το ΔΠΘ. Αυτοί λοιπόν που λένε να πηγαίναμε στο Δημοκρίτειο, θα φώναζαν μετά, γιατί να έχει μόνο ένα Τμήμα η Δράμα! Το Δημοκρίτειο, είχε όλες τις Σχολές που έχει η Δράμα! Θα έδινε μόνο τη Φυσικομαθηματική στην Καβάλα και τίποτα άλλο! Τότε δεν θα φώναζαν;»

 

Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Τέλος, στην ερώτηση για το τι θα γίνει με τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου, ο κ. Μπαντέκας, επισημαίνει ότι αυτή θα παραμείνει εκεί και θα μεταφερθεί στο Δημοκρίτειο.

«Συμφωνήσαμε να μείνει στο Διδυμότειχο και τελικά να ενσωματωθεί στο Δημοκρίτειο. Δεν μπορεί να το κατεβάσεις ούτε στην Καβάλα, ούτε στη Δράμα ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε μπορούμε να το διοικούμε από μακριά.

Το Δημοκρίτειο έχει Ιατρική Σχολή και μπορεί να το διοικήσει. Καβάλα και Δράμα για παράδειγμα, δεν έχουν Ιατρική Σχολή που μπορεί να το υποστηρίξει! Άλλο το ακαδημαϊκό σκεπτικό και άλλο το πολιτικό σκεπτικό. Είπαμε ότι το Τμήμα Νοσηλευτικής πρέπει να παραμείνει εκεί, διότι πρέπει να πηγαίνουν οι γιατροί από την Ιατρική Σχολή και να κάνουν μαθήματα. Στην Καβάλα και στη Δράμα για παράδειγμα, πού θα βρεις καθηγητές να έρχονται να κάνουνε μαθήματα;

Μην λέμε τρελά πράγματα. Ένας πολιτικός για να κερδίσει ψήφους, μπορεί να το πει. Η ακαδημαϊκή κοινότητα λειτουργεί διαφορετικά. Κοιτάμε, τα παιδιά που θα έρθουν στις Σχολές, θα πρέπει να μπορούν να σπουδάσουν. Δεν μπορεί να μην έχει καθηγητές επειδή ο δήμαρχος ή ο βουλευτής θέλει να δημιουργήσει ένα Τμήμα. Δεν είναι για να πουλάμε σουβλάκια! Ο πατέρας από την Κρήτη που στέλνει το παιδί του, το στέλνει για να σπουδάσει και όχι για να ενοικιάσει το σπίτι του ένας Δραμινός ή ένας Καβαλιώτης ή ένας Σερραίος! Την άλλη μέρα θα έρθει σε μένα και θα με ρωτήσει γιατί δεν σπουδάζει το παιδί μου! Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος και να τα καταλαβαίνει!»