Home > Πρώτο Θέμα > Δήμαρχος Παρανεστίου στον “Π.Τ.”: Ετοιμάζουμε φάκελο για να λειτουργήσουμε Κέντρο Υδροθεραπείας στα Θερμιά

Δήμαρχος Παρανεστίου στον “Π.Τ.”: Ετοιμάζουμε φάκελο για να λειτουργήσουμε Κέντρο Υδροθεραπείας στα Θερμιά

Δήμαρχος Παρανεστίου: Ετοιμάζουμε

φάκελο για να λειτουργήσουμε

Κέντρο Υδροθεραπείας στα Θερμιά

► Επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών

και Λουτροπόλεων Ελλάδας  στο δήμαρχο Παρανεστίου

► Η ιαματική πηγή Παρανεστίου κατάλληλη και για ποσιμοθεραπεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάογλου, απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας κ. Ανέστης Αναστασιάδης.

Στην επιστολή του, την οποία έχει κοινοποιήσει επίσης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αναστασιάδης θυμίζει στον κ. Καγιάογλου την προεκλογική του υπόσχεση για «την αναβάθμιση και αξιοποίηση των λουτρών» (Θερμιά Παρανεστίου) και όπως λέει, «μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα εκτός από την αναγνώριση της ιαματικής πηγής».

Ο κ. Αναστασιάδης, ζητάει ενημέρωση από το δήμαρχο Παρανεστίου, για το «αν καθαρίστηκαν οι διάφορες παράγκες γύρω από τα λουτρά και αν υπάρχει σκέψη λειτουργία των υπαρχόντων εγκαταστάσεων ή νέων εγκαταστάσεων».

Όπως είναι γνωστό, τα Θερμιά Παρανεστίου, παραμένουν ένα μεγάλο ζητούμενο τόσο για τον ίδιο το Δήμο, όσο και για ολόκληρο το Νομό Δράμας. Η ανάπτυξή τους, αναμένεται να έχει ένα μεγάλο θετικό πρόσημο στην τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα το μόνο που υπάρχει όπως σωστά επισημαίνεται, είναι η αναγνώριση της καταλληλότητας της ιαματικής πηγής.

Thermia Paranestiou 01

Κέντρο Υδατοθεραπείας

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ζητώντας του να σχολιάσει την επιστολή του κ. Αναστασιάδη και να μας γνωρίσει τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τις ιαματικές πηγές.

Ο κ. Καγιάογλου παραδέχθηκε ό,τι «όντως προεκλογικά είχαμε δώσει μια υπόσχεση ότι θα αναβαθμίσουμε και στη διάρκεια να αξιοποιήσουμε τα λουτρά, γιατί πιστεύουμε ότι όντως θα φέρει ανάπτυξη όχι μόνο στο Δήμο μας, αλλά σε όλο το Νομό», και τόνισε: «Μέχρι σήμερα, υπάρχει όντως αναγνώριση των πηγών με πολύ καλά στοιχεία  που ξεχωρίζουν από τις άλλες πηγές της Ελλάδας και λέει ότι είναι κατάλληλες όχι μόνο για ιαματική χρήση, αλλά και για ποσιμοθεραπεία.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, ξεκινήσαμε να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Κατεβήκαμε στην Αθήνα, συναντηθήκαμε με τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, κουβεντιάσαμε μαζί του και με τους συνεργάτες του και μας παρέπεμψε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΤ. Έκτοτε, μας κατευθύνουν και μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε ένα φάκελο με τις μελέτες, τον χώρο, τις σκέψεις μας, τι θέλουμε και το νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή.

Σήμερα υπάρχουν οι πηγές, υπάρχει ένα κτίριο από το 1980 περίπου στην ιδιοκτησία του Δήμου Παρανεστίου, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο και μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ».

KAGIAOGLOU (3)

Ετοιμασία φακέλου

Ο κ. Καγιάογλου, υποστήριξε ότι ο ίδιος με τους συνεργάτες του, έχει ξεκινήσει την ετοιμασία ενός φακέλου, «τον οποίο θα καταθέσουμε προκειμένου να πάρουμε άδεια λειτουργίας ως Κέντρο Υδροθεραπείας. Αυτή είναι η επόμενη κίνηση, για να μπορέσουμε να πάρουμε το σήμα από τον ΕΟΤ, ώστε να μπορούμε να το λειτουργήσουμε».

Κάνει γνωστό επίσης, ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπ. Εσωτερικών, υπάρχει πρόσκληση και μπορεί να γίνει πρόταση, «ώστε να εντάξουμε το κτίριο και να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε για να το καταστήσουμε λειτουργικό. Ξεκινάμε λοιπόν και αυτή την πρόταση για ανακαίνιση και αναβάθμιση κτιρίων σε αντίστοιχες προσκλήσεις που υπάρχουν,  για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του. Επίσης έχουμε κάνει κουβέντα και με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος είναι πολύ θετικός. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία από την Περιφέρεια, για την αναβάθμιση των υποδομών, του δρόμου κτλ.»

Σημειώνει επίσης ο ίδιος, ότι, «εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα μπορέσουμε ως Δήμος στη συνέχεια να τοποθετήσουμε μερικά ξύλινα σπιτάκια για τη λειτουργία των πηγών και θα περιμένουμε τον επενδυτή. Στο μεταξύ, θα ιδρύσουμε μια Κοινωφελή Επιχείρηση στο Δήμο, προκειμένου να μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε».

Καταλήγοντας ο κ. Καγιάογλου, επισημαίνει ότι το άμεσο σήμερα είναι οι υποδομές, «οι οποίες δεν μας βοηθάνε να έρθει επενδυτής» και πρέπει να ολοκληρωθούν. «Μέσω Περιφέρειας μπορούμε να βρούμε τα χρήματα για την βελτίωση των υποδομών, και να προσελκύσουμε τον επενδυτή με κάποιο μίσθωμα. Βέβαια, θέλει χρόνο, αλλά πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της δημοτικής μας αρχής, θα μπορέσουμε να βγάλουμε την άδεια λειτουργίας».