Home > Εκδηλώσεις > Η διοργάνωση «Frozen Peaks» του Κ. Νευροκοπίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Η διοργάνωση «Frozen Peaks» του Κ. Νευροκοπίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία

 Περισσότεροι από 250 αθλητές στην μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος

Η διοργάνωση «Frozen Peaks» του Κ. Νευροκοπίου

ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Η οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με πλήθος συμμετοχών, κοινού και εθελοντών, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 27 Μαΐου, η μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με τη ονομασία «Frozen Peaks». Οι «Παγωμένες Κορυφές» στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, κατακτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από πλήθος αθλητών, οι οποίοι συμμετείχαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνδιοργανωτές των «Frozen Peaks»,ήταν ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ο Α.Ο. ΑΚΡΊΤΕΣ 2005 και ο Π.Ο.Σ. Κ. Νευροκοπίου.

Με την συμμετοχή περισσότερων από 250 αθλητών, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες «Lisse» 12 km με D+ 200m, «Heroes» 42 km. με D+ 1200m, «Highland» 89 km. με D+ 4.500m, και «Panorama» 265 km. με D+ 11.000m, ξεκινώντας με τους καλύτερους οιωνούς για μια διοργάνωση που έκανε φέτος πρεμιέρα και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από παρόμοιες διοργανώσεις που μετρούν αρκετά χρόνια.

Το τετραήμερο 24-27 Μαΐου, πλημμύρησε από κόσμο η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, τόσο από τους αθλητές που συμμετείχαν στην διοργάνωση, όσο και από τους συνοδούς τους, οι οποίοι απόλαυσαν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία που προσφέρει το λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου.

fro

Από τον αγώνα Panorama 265 χλμ, οι: 1ος Αθανάσιος Δασκαλόπουλος, 2ος Αθανάσιος Κρίγκας, και 3ος Αθανάσιος Στημονιάρης.

Οι διαδρομές των αγώνων ξεχώρισαν και για ένα μοναδικό στοιχείο, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες και δεν είναι άλλο από την ιστορικότητα της περιοχής, καθώς οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν και να ξεναγηθούν στα Οχυρά της γραμμής Μεταξά.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης, προκειμένου να μας περιγράψουν αυτή την μοναδική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος που διοργανώνεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου.

 

Όπως μας εξήγησε η οργανωτική επιτροπή, στον πρώτο αγώνα Έλληνες και ξένοι αθλητές δοκίμασαν τις αντοχές τους στον φιλόξενο ιστορικό τόπο, και ανακάλυψαν τη δύναμη και τον πλούτο των ανθρώπινων δυνατοτήτων, σε ένα αθλητικό γεγονός με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά συνάμα γοητευτικό και περιπετειώδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χαρακτηρίστηκε από τους αθλητές αδιαμφισβήτητα ο δυσκολότερος αγώνας βουνού για τα ελληνικά δεδομένα και από τους δυσκολότερους στην Ευρώπη. Οι αθλητές διέσχισαν τα ψηλότερα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Φαλακρό 2232 μ. και τον Όρβηλο 2212 μ., ενώ από τους συμμετέχοντες εγκατέλειψαν την προσπάθεια συνολικά 12 άτομα.

frrr

Από τον αγώνα Highland 89 χλμ, οι: 1ος Ivan Topuzov, 2ος Γρηγόρης Λαμπάκης, και 3ος Βάϊος Μπαρτζιώκας.

Τα σχόλια των αθλητών, ήταν διθυραμβικά, τόσο για την άρτια διοργάνωση, όσο και για την ευκαιρία που είχαν να θαυμάσουν και να διανύσουν διαδρομές ιδιαίτερου κάλλους, μεγάλου βαθμού δυσκολίας, και ιστορικότητας, στοιχεία που προσδίδουν μοναδικότητα στις «Παγωμένες Κορυφές» του Κάτω Νευροκοπίου.

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση, έπαιξε και η συμμετοχή πλήθους εθελοντών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, ξεχώρισαν με την παρουσία τους κατά μήκος των διαδρομών, στα στεκ, στην έναρξη και τον τερματισμό των αγώνων, συμβάλλοντας έτσι σε μια άρτια διοργάνωση.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες σε όλους τους αγώνες διέσχισαν διαδρομές μέσα από δυο Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, όπου βίωσαν για λίγο το στρες του πολέμου κάτω από ηχητικά εφέ. Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι δρομείς του αγώνα HEROES διαπέρασαν συνολικά πέντε ιστορικά Οχυρά, απόστασης περίπου 1000 μ. συνολικά και απέδωσαν φόρο τιμής σε αυτούς που υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας στο μνημείο πεσόντων στο Οχυρό Περιθώρι.

HEROES

Από τον αγώνα Heroes 42 χλμ., οι: 1ος Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης, 2ος Εμμανουήλ Μηλιαράκης, και 3ος Δημήτρης Δημητριάδης.

Επίσης, στον αγώνα έτρεξε και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας Αν/χης κ. Χρήστος Κουκουβέτσιος, ενώ οι αγώνες HEROES & LISSE, πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή του ΑΣΑΕΔ, με τη διάθεση του Τ/χη Αναστάσιου Τερζόπουλου.

Η διοργάνωση FROZEN PEAKS αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο τον Αθλητισμό με την Ιστορία αλλά  και την προβολή της αδιαμφισβήτητης φυσικής ομορφιάς του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Αποτελεί για το Νομό Δράμας, μια επιπλέον επιλογή, τόσο στον τομέα του Αθλητισμού, όσο και σε αυτόν του εναλλακτικού τουρισμού, που αν υποστηριχθεί κατάλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως αυθεντικός πρεσβευτής της ιστορίας, του φυσικού κάλλους του τόπου αλλά και των πολλαπλών δυνατοτήτων του.

Για τους συμμετέχοντες αθλητές αλλά και εθελοντές, σύμφωνα με τα σχόλιά τους,  ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία.

Σύντομα, από την οργανωτική επιτροπή θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Φεστιβάλ Αγώνων Βουνού για το 2019.

33851574_1052652614913828_2482644509024845824_o

Ο μοναδικός αγώνας 265 χλμ. στην Ελλάδα, ανάμεσα στα βουνά Φαλακρό και Όρβηλος

Οι αθλητές του αγώνα «Panorama» 265 περίπου χιλιομέτρων, ξεκίνησαν την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 7 το πρωί, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Όρβηλο με 2.212 υψόμετρο. Εκεί, οι αθλητές αντιμετώπισαν ακραίες καιρικές συνθήκες, με έντονο χαλάζι και καταρρακτώδη βροχή, που τους δυσκόλεψαν ιδιαίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας ήταν non stop, και πραγματοποιήθηκε  σε τρεις διαφορετικές διαδρομές των 80 χιλιομέτρων περίπου η κάθε μία, με αρχή και επιστροφή το Νευροκόπι.
Το πρώτο τμήμα στα 85,790 km απόσταση με D+ 3.448m., περιελάμβανε τη βορειοδυτική περιοχή του Νευροκοπίου και συγκεκριμένα την περιοχή: Νευροκόπι – Στραγκατς – Ακρινό – Όρβηλος (κορυφή Αλή Μπουτούς και Τσολιάς) – Περσεκ – λίμνη Καταφύτου – Κατάφυτο – Βαθύτοπος – περιοχή Κύκλας – Μαλιάγκα – Περιθώρι – Νευροκόπι.
Το δεύτερο τμήμα στα 95 km απόσταση με D+ 4.744m, περιελάμβανε την διαδρομή: Νευροκόπι – Οχυρό Λίσσε – κορυφή Απόστολος Παύλος – Γρανίτης – Πύργοι – κορυφές Φαλακρού – Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού – Βώλακας – Τσακαλίνα – Νευροκόπι. Τέλος, το τρίτο τμήμα του αγώνα στα 83,990km απόσταση με D+ 2.650m, περιελάμβανε το τμήμα Λιβαδάκι – Παγονέρι – Λίμνη Λευκογείων – Νευροκοπίου.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών της διοργάνωσης «Frozen Peaks»:

Γενική κατηγορία ανδρών PANORAMA

 • Αθανάσιος Δασκαλόπουλος
 • Αθανάσιος Κρίγκας
 • Αθανάσιος Στημονιάρης

 

Γενική κατηγορίας ανδρών HIGHLAND

 • Ivan Topuzov
 • Γρηγόρης Λαμπάκης
 • Βάϊος Μπαρτζιώκας

33846042_10204686843247826_4768522186669424640_n

Γενική κατηγορία ανδρών HEROES

 • Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης
 • Εμμανουήλ Μηλιαράκης
 • Δημήτρης Δημητριάδης

 

Κατηγορία ένστολων ανδρών HEROES

 • Εμμανουήλ Μηλιαράκης

 

Γενική κατηγορία ανδρών LISSE

 • Εμμανουήλ Στόϊκος
 • Παντελής Τζάνης
 • Γιώργος Χαλκίδης

 

Κατηγορία ένστολων ανδρών

 • Αναστάσιος Καραμάνης

 

Γενική κατηγορία γυναικών PANORAMA

 • Αμαλία Ματθαίου

 

Γενική κατηγορία γυναικών HIGHLAND

 • Ιωάννα Ζουμπούλογλου
 • Κατερίνα Φεταλίδου

 

Γενική κατηγορίας γυναικών HEROES

 • Μαρία Βουγιουκλή
 • Ευαγγελία Δούμα
 • Μαρία Μακρή

 

Κατηγορία ένστολων γυναικών HEROES

 • Ευαγγελία Δούμα

 

Γενική κατηγορία γυναικών LISSE

 • Μαρία Θεοδωράκη
 • Κατερίνα Κουρόσου
 • Χριστίνα Μούζη

 

 

Ολοκληρωμένα, όλα τα αποτελέσματα των αγώνων σε όλες τις κατηγορίες βρίσκονται στην σελίδα της διοργάνωσης: http://www.frozenpeaks.gr

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com