Home > νέα > Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο η νέα οδός Διαμαντή Λαζαρίδη- Η τιμή σε έναν μεγάλο δάσκαλο μελετητή και ερευνητή της ιστορίας του Πόντου

Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο η νέα οδός Διαμαντή Λαζαρίδη- Η τιμή σε έναν μεγάλο δάσκαλο μελετητή και ερευνητή της ιστορίας του Πόντου

Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

η νέα οδός Διαμαντή Λαζαρίδη

Η τιμή σε έναν μεγάλο δάσκαλο μελετητή και ερευνητή της ιστορίας του Πόντου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ του περασμένου Σαββάτου 20 Ιουνίου, ο νέος δρόμος που άνοιξε δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πήρε πλέον το όνομα του μεγάλου Δραμινού δασκάλου, μελετητή, ερευνητή και συγγραφέα της ιστορίας του Πόντου, του αείμνηστου Διαμαντή Λαζαρίδη.

Σε μια σύντομη και σεμνή τελετή, με λίγο κόσμο εξαιτίας των μέτρων υγειονομικής προστασίας που ισχύουν εξαιτίας του κορωνοϊού, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας της νέας οδού, από το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο. «Η πόλη μας σήμερα τιμά έναν σεμνό άνθρωπο με πλούσια προσφορά στην ελληνική παιδεία, ένα γέννημα θρέμμα της δραμινής γης» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι, ήταν ένας ευπατρίδης του ποντιακού ελληνισμού.

Η λιτή τελετή ονοματοδοσίας ολοκληρώθηκε με το χορό σέρρα που απέδωσαν πυρριχιστές στη μνήμη ενός ανθρώπου που υπηρέτησε για 20 χρόνια την εκπαίδευση στη Δράμα και ασχολήθηκε εκτενώς με την έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού και την παιδεία των Ποντίων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Σιδηρόνερο Δράμας, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του τιμώμενου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για τον Διαμαντή Λαζαρίδη μίλησε η κόρη του κα. Παρασκευή Λαζαρίδου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ.Μαμσάκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού ΑΜΘ κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ., κ. Γιώργος Δεμερτζής και ο συγγραφέας κ. Β. Χατζηθεοδωρίδης.

Σε μια σύντομη ομιλία της, η κα. Λαζαρίδου, αναφερόμενη στον πατέρα της είπε μεταξύ άλλων: [Περήφανος για την καταγωγή του, προοδευτικός στις ιδέες του, αγωνιστής και οραματιστής. Συνειρμικά, οι λέξεις Ποντιακός Ελληνισμός φέρνουν στο νου πολλών τον πατέρα μας. Τον άνθρωπο που είχε ως σκοπό της ζωής του, ως καθήκον του όπως έλεγε, να μελετήσει και να αναδείξει την ιστορία των Ποντίων και να συμβάλλει στη διατήρηση και τη διάδοση των εθίμων και της γλώσσας. Ένας δάσκαλος για τον οποίο, μπορείς να γράψεις ολόκληρα βιβλία. Αλλά και πάλι κάτι θα ξεχάσεις».