Home > Πρώτο Θέμα > Δρ. Συμεωνίδου: «η ομάδα μου είναι πρωτοποριακή στο 5G και ειδικά στο τι ρόλο παίζει το 5G για να κάνει τις πόλεις μας πιο έξυπνες..» Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου στη Δράμα

Δρ. Συμεωνίδου: «η ομάδα μου είναι πρωτοποριακή στο 5G και ειδικά στο τι ρόλο παίζει το 5G για να κάνει τις πόλεις μας πιο έξυπνες..» Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου στη Δράμα

Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου στη Δράμα

Οι εξελίξεις στα δίκτυα υψηλών

επιδόσεων και οι «έξυπνες πόλεις»

Δρ. Συμεωνίδου: «η ομάδα μου είναι πρωτοποριακή στο 5G και ειδικά στο τι ρόλο παίζει το 5G για να κάνει τις πόλεις μας πιο έξυπνες..»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η τελετή βράβευσης του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, στην οποία βραβεύθηκε η Δραμινή διακεκριμένη επιστήμονας, Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου. Στην τελετή βράβευσης, παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, είναι κορυφαία ερευνήτρια, Δραμινής καταγωγής, Καθηγήτρια της Σχολής Μηχανικών, του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών, στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει διαπρέψει στα δίκτυα υψηλών επιδόσεων, στις οπτικές ίνες και ιδιαίτερα στον τομέα εφαρμογών τεχνολογίας 5G. Παράλληλα, η κα. Συμεωνίδου, ξεχωρίζει για την δραστηριότητά και την πρωτοπορία της στις «έξυπνες πόλεις». Επιπλέον, είναι η πρώτη που κατάφερε να κάνει το παγκόσμιο ίντερνετ εφικτό, έπειτα από την εφαρμογή που ανέπτυξε, στα υποθαλάσσια δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Σε δηλώσεις τις στον «Πρωινό Τύπο», λίγο πριν την έναρξη τις τελετής βράβευσης, η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την ίδια να βραβεύεται από τη γενέτειρά της, τη Δράμα. Κατόπιν, η κα. Συμεωνιδου μίλησε για τον τομέα που διαπρέπει και τις έξυπνες πόλεις, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις στην τεχνολογία 5G.

MAKEDONIKO - SYMEONIDOY (10)1

Όπως ανέφερε η Δρ. Συμεωνίδου, το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά είναι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ έχει κάνει το διδακτορικό της στον τομέα των οπτικών τηλεπικοινωνιών.

«Εργάστηκα για τη βιομηχανία Alcatel Submarine Networks, η οποία ασχολείται με τα υποθαλάσσια δίκτυα. Εκεί ουσιαστικά δημιουργήσαμε όλη την υποδομή για το παγκόσμιο ίντερνετ και ασχολήθηκα με μεγάλο μέρος του σχεδιασμού. Επέστρεψα στο Πανεπιστήμιο, αφότου δούλεψα 5 χρόνια στη βιομηχανία. Καθώς ήμουν στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και τώρα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έχω ιδρύσει δυο startups εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με τεχνολογίες για τηλεπικοινωνίες. Στο Μπρίστολ έφτασα το 2012, με όλη μου την επιστημονική ομάδα, όπου ασχολήθηκα με πράγματα όπως οι smart cities (έξυπνες πόλεις). “Έχτισα” το σχέδιο για την έξυπνη πόλη του Μπρίστολ. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό πήραμε πολλά διεθνή βραβεία. Δηλαδή, έχουμε ονομαστεί η “πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο” συνεχόμενα τα τελευταία 4-5 χρόνια. Επίσης, δούλεψα πάρα πολύ στο 5G, δηλαδή η ομάδα μου είναι πρωτοποριακή στο 5G και ειδικά στο τι ρόλο παίζει το 5G για να κάνει τις πόλεις μας πιο έξυπνες», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Δρ. Συμεωνίδου.

Το 5G ουσιαστικά όπως μας εξήγησε η Δρ. Συμεωνίδου, δημιουργεί τρεις συνθήκες. Η πρώτη, είναι ότι δίνει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά δευτερόλεπτο. Δηλαδή 1.000 φορές παραπάνω από την χωρητικότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Η δεύτερη συνθήκη, είναι ότι το 5G είναι για να συνδέει πράγματα και συσκευές, όχι ανθρώπους –συνδέει φυσικά και ανθρώπους. Μπορεί να συνδέσει δηλαδή, μέχρι 1 εκ. συσκευές σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η τρίτη συνθήκη, είναι ότι με το 5G πλέον υπάρχει ελάχιστη καθυστέρηση. Δηλαδή, είναι ένα δίκτυο υπολογιστών που έχει βελτιστοποιηθεί για να επεξεργάζεται πολύ μεγάλο όγκο μηνυμάτων δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν λειτουργίες που απαιτούν πρόσβαση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε ταχέως μεταβαλλόμενα δεδομένα.

MAKEDONIKO - SYMEONIDOY (1)1

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι με την παρουσία του στην πόλη μας και στην τελετή βράβευσης θέλει ουσιαστικά να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις, την εμπειρία, και την προσωπικότητα της κα. Συμεωνίδου, επειδή αυτά που στο εξωτερικό είναι δεδομένα και αυτονόητα, στην Ελλάδα είναι ζητούμενα. «Είναι ζητούμενα κατά βάσει μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο υπηρετώ. Δυστυχώς η Ελλάδα, είναι στην 26η θέση, στους σχετικούς δείκτες από τις 28 χώρες της Ε.Ε. Είμαστε πολύ πίσω στον άμεσο και εύκολο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών σε κάθε ανάγκη που έχουν από το δημόσιο, είτε αυτό αφορά μια απλή υπόθεσή τους, είτε αφορά κάτι σύνθετο που ζητάει ένας επαγγελματίας ή ένας επιχειρηματίας.

Είμαι τυχερός που βρίσκομαι εδώ στη Δράμα, γιατί είμαι σίγουρος ότι το άξιο αυτό τέκνο της Δράμας, το οποίο κρατάει επαφή και δεσμούς με το γενέτειρό τόπο του, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει και εμάς. Είναι σίγουρα μια ημέρα πολύ συμβολική για τη Δράμα, γιατί μια προσωπικότητα παγκόσμιας προβολής δεν είναι εύκολο να προέλθει από μια μικρή επαρχιακή πόλη, όμως από την άλλη αποδεικνύει ότι ο Έλληνας, η Ελληνίδα, έχουν το δαιμόνιο, την ικανότητα, την αποφασιστικότητα και μπορούν να τα καταφέρουν όταν χρειάζεται. Δυστυχώς όμως πολύ πιο εύκολα αυτό συμβαίνει όταν βρίσκονται στο εξωτερικό», επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργαντάς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος του Μακεδονικού Βραβείου, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο βουλευτής, κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο βουλευτής, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ενώ διαβάστηκε και ο χαιρετισμός της βουλευτή, κα. Χαράς Κεφαλίδου.