Home > νέα > Δράμα: Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας για τη Δράμα

Δράμα: Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας για τη Δράμα

Η Δράμα αναμένεται να αποκτήσει πολιτισμική ταυτότητα!

 Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης

και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής

πληροφορίας για τη Δράμα

► Ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος πολιτιστικής ταυτότητας της Δράμας

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ήδη αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, ότι στο τελευταίο προ των εκλογών του Μαΐου Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, υπήρχαν αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα.

Έτσι, στη συζήτηση των τακτικών θεμάτων στην 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, πέρασαν ομόφωνα δύο σημαντικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο γενικότερο έργο των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Το πρώτο έργο έχει τίτλο: «Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας για την αναβάθμιση της δημόσιας πολιτικής και επαφής με τους πολίτες», με συνολικό προϋπολογισμό 142.930 ευρώ με ΦΠΑ. (Χάριν συντομίας θα το ονομάσουμε 1ο έργο).

Το δεύτερο έργο, έχει τίτλο: «Ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας», συνολικού προϋπολογισμού 395.000 ευρώ με τον ΦΠΑ. (Χάριν συντομίας θα το ονομάσουμε 2ο έργο).

Αυτό που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και για τα δύο παραπάνω έργα, είναι η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Δράμας στην 68η Πρόσκληση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Οι δύο πράξεις – έργα, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας 1 για την «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας».

agia_barbara

Τι σημαίνουν οι τίτλοι των έργων;

Προκειμένου να καταλάβουμε τι ακριβώς αφορούν τα δύο έργα, επικοινωνήσαμε με τον εντεταλμένο σύμβουλο Προγραμματισμού και Τουρισμού Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκη, που ήταν και ο εισηγητής προς το σώμα.

Αναφορικά λοιπόν με το 1ο έργο, το «Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας για την αναβάθμιση της δημόσιας πολιτικής και επαφής με τους πολίτες».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης, πρόκειται για ένα σύστημα που θα λειτουργεί με GIS, σε επίπεδο συνοικίας και στην περίπτωσή μας στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή παρέμβασης δηλαδή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (περιοχή μεταξύ δημοτικού κήπου και Αγίας Βαρβάρας – οδός 19ης Μαΐου κτλ.)

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σύστημα θα μπορεί να αποτυπώνει για μια συνοικία, το κέντρο της πόλης, δημογραφικά στοιχεία, θέσεις πάρκινγκ, σε ποια σημεία βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων, πόσα δέντρα υπάρχουν στην περιοχή και άλλα πολλά. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας, θα προσδώσει ποσοτικά κρίσιμες παραμέτρους και ουσιώδη δεδομένα για την χάραξη πολιτικής αλλά και θα τοποθετήσει και θα αποτυπώσει τα στοιχεία αυτά σε γεωγραφικά υπόβαθρα σε κάθε περιοχή της πόλης της Δράμας». Όπως τέλος τονίζει ο κ. Καραμπατζάκης, ένα τέτοιο σύστημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, λειτουργεί μόνο στο Δήμο Πάτρας.

Πολιτισμική ταυτότητα της Δράμας

Το 2ο έργο, με τον τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας», θα περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών μνημείων και στοιχεία στην περιοχή του ΒΑΑ του Δήμου μας, και θα έχει ως στόχο την ενοποίηση του συνόλου των πολιτιστικών πόρων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμπατζάκης, «θα δημιουργήσει το brand name για την πόλη μας, θα έχει πολλά συστήματα  εκπαιδευτικά με ψηφιακές τεχνολογίες και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι θα αγοραστεί ένα σύστημα για 3D προβολές. Αυτό σημαίνει ότι, μέσω αυτού, θα μπορεί να γίνεται μια προβολή πάνω σε ένα κτίριο με διάφορες θεματικές ενότητες. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να κάνουμε τρισδιάστατες προβολές στο κτίριο του ξενοδοχείου Hydrama Grand Hotel, την παλιά καπναποθήκη, έτσι ώστε να ζωντανεύει το κτίριο. Οι προβολές που θα γίνονται, θα αφορούν ανάλογα στις ημέρες των εκδηλώσεων, όπως τη Δραμοινογνωσία, το Φεστιβάλ Ταινιών, την Ονειρούπολη κ.α. Βέβαια το σύστημα μπορεί να δουλέψει για διάφορα κτίρια. Βολεύει όμως το συγκεκριμένο, τόσο για το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «οθόνη», αλλά κυρίως και για τον χώρο στον οποίο βρίσκεται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας».

Γενικότερα το έργο θα δημιουργήσει και θα εγκαταστήσει ψηφιακές υποδομές, περιεχόμενο και υπηρεσίες με τις οποίες θα εξυπηρετηθεί, πληροφορηθεί το κοινό (κάτοικοι και επισκέπτες) σε πολιτιστικά, ιστορικά, φυσιολατρικά και γαστρονομικά στοιχεία με ψυχαγωγικό, συμμετοχικό και διαδραστικό τρόπο. Ενδεικτικά, θα δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να αναρτά υλικό πολυμεσικού περιεχομένου σχετικό με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Σκοπός είναι η συγκέντρωση και διάσωση μαρτυριών που αφορούν την αγροτική, βιοτεχνική, βιομηχανική, οικιστική και πολιτιστική ιστορία του τόπου, συμπλέκοντας τη βιωματικότητα και την ιδιαιτερότητα της προσωπικής μαρτυρίας.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η δημοπράτηση των έργων αυτών, αναμένεται να γίνει μετά από τις εκλογές του Μαΐου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τότε οι απαραίτητες εγκρίσεις χρηματοδότησης.