Home > νέα > Δράση για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ► Μοιράστηκαν κείμενα σε γραφή Μπράιγ ενώ έγινε ξενάγηση στον χώρο και ψηλάφηση των ευρημάτων

Δράση για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ► Μοιράστηκαν κείμενα σε γραφή Μπράιγ ενώ έγινε ξενάγηση στον χώρο και ψηλάφηση των ευρημάτων

Δράση για άτομα με προβλήματα

όρασης και κινητικότητας

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

► Μοιράστηκαν κείμενα σε γραφή Μπράιγ ενώ έγινε ξενάγηση στον χώρο και ψηλάφηση των ευρημάτων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ για την ξενάγηση ατόμων με αναπηρίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, στην οποία περιλαμβάνονταν μάλιστα και εξειδικευμένη ξενάγηση για άτομα με τυφλότητα, στους οποίες επιτράπηκε να ψηλαφήσουν ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα, όπου τουλάχιστον αυτό ήταν εφικτό.

Αναλυτικότερα, μέλη της περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, παραβρέθηκαν χθες το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κα. Βασιλική Πουλιούδη στο χώρο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, μπόρεσαν και ψηλάφισαν ορισμένα από τα ευρήματα.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κώστας Αποστολίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι αυτό που γίνεται, καθώς άτομα που δεν μπορούν να δουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, μπορούν όμως να τα ψηλαφίσουν και να ξεναγηθούν στο χώρο. Σημαντικό επίσης είναι ότι, η ξενάγηση έγινε και για άτομα με ιδιαίτερα κινητικά προβλήματα, και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να κινηθούν εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.

Arxaiologiko AmeA (2)

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η εκπαιδεύτρια Κινητικότητας Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας κα. Πάνου Παναγιώτα, σημείωσε ότι «η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν στα μέλη της Ένωσης και περιλαμβάνει την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Όσον αφορά τον προσανατολισμό, μιλάμε κυρίως για την εκπαίδευση στο λευκό μπαστούνι, αλλά και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, μπορούμε να εντάξουμε και αυτή την εκδήλωση. Μπορούν τα άτομα που θα βρεθούν στο Μουσείο, να διαβάσουν σε μορφή Μπράιγ την ιστορία της Εγνατίας οδού, και να ψηλαφίσουν τα διάφορα ευρήματα που μας επιτρέπει το Μουσείο».

Η αρχαιολόγος κα. Βασιλική Πουλιούδη, προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, αναφέρθηκε κυρίως στο αρχαιολογικό μέρος της εκδήλωσης, δίνοντας ιστορικά στοιχεία για την κατασκευή της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Όπως είπε, «η ρωμαϊκή Εγνατία αποτελούσε προέκταση της οδού Ρώμης Νοτίου Ιταλίας και επεκτεινόταν από την Αδριατική στα Βαλκάνια, ξεκινούσε από το Δυρράχιο, την αρχαία Απολλωνία και έφτανε μέχρι τον Έβρο. Το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην ενδοχώρα του Παγγαίου και στον κάμπο των Φιλίππων ακολούθησαν και βελτίωσαν οι Ρωμαίοι φτιάχνοντας την Εγνατία Οδό. Οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν το μεγάλο έργο της Εγνατίας Οδού, από τον ανθύπατο Γναίο Εγνάτιο από τον οποίο πήρε και το όνομά της το έτος 146 π.Χ. και το ολοκλήρωσαν το 120 π.Χ. Είχε μήκος 534 ρωμαϊκά μίλια, σημερινά 800 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 17 χιλιόμετρα σήμερα βρίσκονται μέσα στο Νομό Δράμας. Το πλάτος του δρόμου κυμαίνονταν από 4 έως 9 μέτρα αναλόγως με το υπέδαφος και την κυκλοφορία της περιοχής και κυρίως προορίζονταν για τις μετακινήσεις του στρατού, των κυβερνητικών υπαλλήλων όπως και την εξυπηρέτηση των ρωμαϊκών λεγεώνων».

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας που έχει αναλάβει και όλες τις εκδηλώσεις, η κα. Σοφία Τσακιρίδου σημείωσε ότι «η Περιφέρεια μας, είναι η βασικότερη πύλη για την  Ευρώπη. Έχει όμως ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, έχει ένα μεγάλο υπόβαθρο που ενισχύει τη θέση της, σε σύγκριση με την Ελλάδα και σε σχέση όμως και με την Ευρώπη. Η Π.Ε. Δράμας μέσω της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ανέλαβε αυτή την εκδήλωση, έχοντας στόχο να ενισχύσει αλλά και να τονίσει τη θέση της Δράμας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εμβληματικούς πολιτιστικούς πυλώνες, την Αμφίπολη και τους Φιλίππους, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η θέση αυτή και πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τη θέση αυτή».

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Via Egnatia που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, και έχει ως κεντρικό θέμα το τρίπολο Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι.