Home > Νέα > Οι δράσεις της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» μέσα από δράσεις Στους δήμους Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Παγγαίου

Οι δράσεις της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» μέσα από δράσεις Στους δήμους Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Παγγαίου

Οι δράσεις της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις

Φιλίππους»  μέσα από δράσεις

Στους δήμους Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου,

Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Παγγαίου

 

Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» ως ερευνητική θερμοκοιτίδα επιστημόνων και επιστημονικών ιδεών, με στόχο την ανάδειξη του Πάρκου Φιλίππων, συνέχισε και το 2018 την έντονη δράση της. Ακούραστοι οι νέοι επιστήμονες, με την αρωγή των παλαιότερων και εμπειρότερων, εργάζονται αθόρυβα στους τομείς του αγροτο-περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η αποστολή της ομάδας περιγράφεται συνοπτικά: «Συσπειρώνοντας επιστημονικό δυναμικό και ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε ολιστικά την ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας των Φιλίππων, ονομάζοντάς την ¨Πάρκο Φιλίππων¨. Είναι αυτό που ορίζει την καθημερινή μας δράση και εμποτίζεται από το όραμά μας για έναν καλύτερο τόπο με την ενεργή συμμετοχή των νέων», σημειώνουν μεταξύ άλλων τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας.

Ακολουθούν συνοπτικά ορισμένες από τις δράσεις του 2018:

  • Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας «Πάρκο Φιλίππων» 

Μετά από εννιά μήνες εργασίας, με συμμετοχή επιστημονικών συνεργατών και διαβουλεύσεις με τους τοπικούς ερευνητικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, η Επιστημονική Ομάδα μας ολοκλήρωσε την πολύ σημαντική γι’ αυτήν και για το Πάρκο Φιλίππων, μελέτη, η οποία έδωσε μια πολύ καλή εικόνα για τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές για την περιοχή που θέλουμε να αναπτύξουμε και τις μετέτρεψε σε ένα συγκεκριμένο όραμα, με δράσεις προτεραιότητας για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.

  • Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις στο Πάρκο Φιλίππων

Έξι στο σύνολο εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, στους δήμους Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Παγγαίου.  Σκοπός των εξορμήσεων αυτών ήταν η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και δράσεις στην Πεδιάδα των Φιλίππων.

  • Brevet Philippi – Φιλίππων

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικά σχόλια από τους αθλητές – ποδηλάτες που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση, ολοκληρώθηκε το 2018 η πρώτη διεθνής διοργάνωση Brevet Φιλίππων, στις 20 Οκτωβρίου. Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece.  Αφορά στην διάσχιση 210 χμ, μέσα από είκοσι τοπικούς οικισμούς και επτά διαφορετικούς δήμους (δήμοι Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης).

Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Η ποδηλατική διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), γι’ αυτό επιλέχθηκε να γίνει εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα κοντά στην ημερομηνία της τελικής μάχης, στις 20 Οκτωβρίου.

  • Διεθνής Ημιμαραθώνιος Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου 2018

Στη διοργάνωση του Διεθνή Ημιμαραθώνιου «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» για το 2018 συμμετείχε και η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα». Ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», είναι ένας διεθνής αγώνας τρεξίματος, με συνεχή παρουσία επί 13 χρόνια. Η φετινή διοργάνωση βελτιώθηκε και εξελίχθηκε αποκτώντας διεθνή χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διπλασίασε τις συμμετοχές της σε αθλητές. Σκοπός του αγώνα είναι να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, και το ιστορικό γεγονός της άφιξής του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του Διαδρομής επί ευρωπαϊκού εδάφους σε συνδυασμό με έναν αθλητικό αγώνα δρόμου. Έτσι, η θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου συνδέεται με την αθλητική.

Το 2019 επιφυλάσσει, το 2ο Brevet Φιλίππων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με στόχο την προσέλκυση αθλητών από το εξωτερικό.

  • Χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στους ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών

Ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018 η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού για το κομμάτι του νομού Καβάλας, μετά από χρηματοδότηση του δήμου Καβάλας, ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της Αρχαίας Οδού, καθώς διαθέτει και το πιο καλοδιατηρημένο κομμάτι της σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων. Η Επιστημονική Ομάδα όμως συνεχίζει την χαρτογράφηση και του υπόλοιπου κομματιού σε Δράμα και Σέρρες, μέχρι και τον Στρυμόνα ποταμό, με στόχο την Πιστοποίηση της Οδού από το European Ramblers Association.

Η χαρτογράφηση μετά από ιστορική, βιβλιογραφική, τοπογραφική και μετεωρολογική έρευνα ολοκληρώθηκε με επιτόπιες επισκέψεις και αναγνώριση σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία αποτυπώθηκαν σε ηλεκτρονικούς χάρτες με χρήση του συστήματος Cloud – GIS.

  • Αγροτικό Καλάθι του Πάρκου Φιλίππων

Συνεχίζεται ετησίως η έρευνα αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης σε Καβάλα, Δράμα και  Σέρρες για την εξειδίκευση του αριθμού και του είδους των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων 1ης και 2ης μεταποίησης, καθώς και ανάλυση προϊόντων της καθεμιάς και αξιολόγησή τους βάσει ωριμότητας.

Στόχος του έργου αυτού είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις καλλιέργειες και την μεταποίηση, προτάσεις σύνδεσης  αγροτικής παραγωγής με την κατανάλωση της τοπικής κοινωνίας και την τυποποίηση ως προϊόντα με brand name.