Home > Πρώτο Θέμα > Δύο νέοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας σε Χωριστή και Αρκαδικό για 26 βρέφη

Δύο νέοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας σε Χωριστή και Αρκαδικό για 26 βρέφη

Δύο νέοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

του Δήμου Δράμας σε Χωριστή

και Αρκαδικό για 26 βρέφη

► Παναγιωτίδης: «Κινούμαστε με 8μηνα – Ζητάμε 7 νέες θέσεις μέσω ΕΣΠΑ για το ΚΗΦΗ»

► Ανακαινίσεις σε ψευδοροφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ βρεφονηπιακούς σταθμούς εγκαινιάζει αυτές τις μέρες ο Δήμος Δράμας και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Πρόκειται για τους δύο πρώτους βρεφονηπιακούς σταθμούς που ιδρύονται στο Δήμο Δράμας εδώ και πολλά χρόνια.

Ο πρώτος βρεφονηπιακός εγκαινιάστηκε ήδη προ ημερών και βρίσκεται στη Χωριστή, ενώ ο δεύτερος πρόκειται να εγκαινιαστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και λειτουργεί στον Αρκαδικό. Ο κάθε ένας απ’ αυτούς, έχει ήδη δεχθεί από 13 βρέφη έκαστος, ενώ στόχος του Δήμου Δράμας είναι να υπάρξει ένας ακόμα στο μέλλον.

Σημαντικό είναι επίσης το βήμα με τις διάφορες επιδιορθώσεις που έγιναν πρόσφατα σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δράμας, όπως και οι προσπάθειες που γίνονται για προσλήψεις σε προσωπικό, που όμως πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, καθώς, απλά, δεν υπάρχουν χρήματα!

Για όλα αυτά και για άλλα θέματα, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης.

Panagiotidis

Δύο βρεφονηπιακοί στη Δράμα

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης στον «Π.Τ.», «μετά από 30 χρόνια, δημιουργήσαμε τους δύο πρώτους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο Δράμας, μετά από χρηματοδότηση ύψους 75.000 ευρώ που είχαμε. Ο αγώνας άρχισε 4 μήνες πριν ακόμα βγει το σχετικό  πρόγραμμα από το Υπουργείο, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για ένα μόνο τμήμα, ενώ στη συνέχεια μπορέσαμε και εντάξαμε ένα δεύτερο τμήμα».

Αυτή τη στιγμή το κάθε τμήμα, ο κάθε βρεφονηπιακός έχει σύμφωνα με το νόμο 13 παιδιά, σύνολο 26 «και για το Δήμο μας είναι ένας πραγματικά καλός αριθμός, να έχουμε δύο βρεφικά τμήματα με μια φορά. Δεν είναι παιδικοί σταθμοί, όπου χρειάζονται 2 άτομα προσωπικό για 25 παιδιά. Στους βρεφονηπιακούς χρειάζονται 3 άτομα προσωπικό για 13 βρέφη. Δύο δασκάλες και μία βοηθός βρεφονηπιοκόμου».

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης, «είναι δύσκολη η λειτουργία τους με το υπάρχον προσωπικό και γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε και από τα 8μηνα δύο βοηθούς βρεφονηπιοκόμων, ενώ μας βοηθάει σημαντικά η Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι βρεφικοί σταθμοί του Δήμου Δράμας σε Αρκαδικό και Χωριστή καλύπτουν τα πάντα, από σίτιση, ύπνο, φροντίδα, έχουν ανακαινιστεί πλήρως τα μπάνια για τα βρέφη, εκτός από τις πάνες τις οποίες βάζουν οι γονείς.

«Άλλοι βρεφικοί σταθμοί σε διπλανές πόλεις, δεν καλύπτουν ούτε καν τα βασικά που προσφέρουμε εμείς στο Δήμο», είπε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 100 αιτήσεις

Στην ερώτηση για το πόσοι συνδημότες μας έκαναν αίτηση για τους βρεφονηπιακούς του Δήμου Δράμας, ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι «οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 100 για πρώτη χρονιά. Είναι μεγάλος αριθμός και πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς πολλές οικογένειες θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο χώρο με ασφάλεια».

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Παναγιωτίδης αν υπάρχει δυνατότητα να δεχθούν περισσότερα παιδιά στους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αν υπάρχουν σχέδια για επέκταση και απάντησε σχετικά: «Αν αλλάξεις κάτι στη νομοθεσία, θα  μπορούσε. Αυτή τη στιγμή, ο νόμος προβλέπει μόνο 13 άτομα ανά τμήμα! Το καλό είναι ότι κάποια από τα παιδιά που είχαν κάνει αίτηση, για καλή μας τύχη έκλεισαν τα 2,5 χρόνια και μπορέσαμε και τα απορροφήσουμε στους παιδικούς σταθμούς».

Όπως ιδιαίτερα τονίζει μάλιστα, «ο τελευταίος βρεφονηπιακός σταθμός που είχε ο Δήμος Δράμας, λειτουργούσε έως το 1990. Από τότε δεν υπήρξε άλλος! Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα βρεφικό σταθμό και νομίζω ότι το κόστος του δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο».

Όπως εξήγησε, ενδέχεται σύντομα ο Δήμος να ενταχθεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της πολιτείας και αναμένεται σχετική απόφαση από το Υπουργείο. «Διαφορετικά έχουμε χρόνο για τον Σεπτέμβριο. Αν όμως ενταχθούμε στο πιλοτικό πρόγραμμα, θα πρέπει από τον Ιούνιο να αρχίσουμε τη δημιουργία του τρίτου βρεφονηπιακού σταθμού».

Παιδικοί σταθμοί – παιδικές χαρές

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, πρόσφατα προχώρησε στην ανακαίνιση των παιδικών σταθμών του. Πρόσφατα έγινε πλήρη ανακαίνιση της ψευδοροφής του παιδικού σταθμού Ξηροποτάμου «που πραγματικά ήταν σε άθλια κατάσταση και είχε να γίνει κάτι εκεί από το 1965 ακόμα! Πριν από 3 χρόνια είχαμε κάνει και ανακαίνιση της στέγης».

Επίσης, πλήρη ανακαίνιση έγινε στη σκεπή του 5ου παιδικού σταθμού Δράμας, «καθώς είχε τρυπήσει και έσταζε μέσα νερά. Και τα δύο έργα έγιναν σε συνεργασία του Νομικού Προσώπου με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το έργο κόστισε 42.000 ευρώ».

Επίσης, διορθώθηκαν τα προβλήματα καθίζησης του εξωτερικού χώρου στον παιδικό σταθμό Καλού Αγρού, ενώ ξηλώθηκαν όλες οι παιδικές χαρές της Χωριστής, του Ξηροποτάμου και του Καλού «γιατί ήταν επικίνδυνες». «Έγινε μια έκθεση από την Τεχνική Υπηρεσία για εργασίες που δεν έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια» τονίζει ο κ. Παναγιωτίδης και θα βγει σύντομα ένας νέος διαγωνισμός 25.000 ευρώ για τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών.

Επίσης, έχουν γίνει διάφορες εργασίες σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίες βοήθησαν στην αδειοδότησή τους και σύντομα όλοι οι παιδικοί σταθμοί θα είναι και στο υποθηκοφυλακείο.

Προσωπικό και προσλήψεις

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν, είναι η επάρκεια του προσωπικού, προκειμένου να λειτουργούν σωστά οι παραπάνω δομές. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Παναγιωτίδης παραδέχεται την έλλειψη προσωπικού και σημειώνει:

«Θα πρέπει να πούμε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές. Η δική μας δημοτική αρχή έκανε προσλήψεις 12 ατόμων από τον ΑΣΕΠ του 2009. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να έχουμε ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Προς το παρόν κινούμαστε με 8μηνα και έχουμε ζητήσει 5 καθαρίστριες, 2 βοηθούς βρεφονηπιοκόμους για τους παιδικούς και τους βρεφικούς. Επίσης κάναμε μια ερώτηση για να δούμε αν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε για να πάρουμε δασκάλες, αλλά είναι δύσκολα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νομικό Πρόσωπο».

ΚΗΦΗ

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου, «είναι εν αναμονή 7 θέσεις με πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 1 συν 1 χρόνο και το πρόγραμμα θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. Πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια. Το Νομικό Πρόσωπο άλλαξε την άδεια του ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας και προστέθηκαν έτσι 7 θέσεις και περίπου μισό εκατομμύριο στον προϋπολογισμό του».