Home > νέα > Δύσκολη περίοδος για τα εμπορικά καταστήματα της Δράμας ακόμη και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου-Μιλούν στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Δύσκολη περίοδος για τα εμπορικά καταστήματα της Δράμας ακόμη και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου-Μιλούν στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Μιλούν στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Δύσκολη περίοδος για τα εμπορικά

καταστήματα της Δράμας ακόμη

και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου

► Πώς θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

► Σκουλίδης: «Εμείς ζητάμε μέτρα ώστε να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας»

► Καρυπίδης: Να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια…

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ θέση βρίσκονται πλέον τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Δράμας, και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ η ενδιάμεση περίοδος των φθινοπωρινών εκπτώσεων, δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει ανάσα στους καταστηματάρχες.

Ήδη, με το Νομό Δράμας να βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και μερικές ημέρες και υπό τον φόβο ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες να ενταχθεί ο Νομός στην γκρι ζώνη με την ολική απαγόρευση (lockdown), οι καταναλωτές δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά από την περασμένη Δευτέρα.

Ήδη, όπως μας ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης, εκδόθηκε διευκρινιστικό ΦΕΚ (Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863 , ΦΕΚ 4829/Β/2-11-2020), σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής, για τα οποία συνεχίζει να είναι υποχρεωτικό το άνοιγμά τους στις 10 το πρωί.

Διευκρινιστικά λοιπόν, η έναρξη των καταστημάτων γίνεται στις 10 το πρωί, εξαιρουμένων των οικονομικών δραστηριοτήτων με υπηρεσίες στολισμού, εκκλησιών ή αιθουσών (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις), λιανικού εμπορίου σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, καθώς και των καταστημάτων λιανικού και χονδρικού εμπορίου, (τύπου do it yourself και home improvement)  που πωλούν βιομηχανικά είδη (όπως χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, είδη υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης). Επίσης εξαιρούνται και τα καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα, μίνι μάρκετ κλπ.)

SKOYLIDHS ANTONHS

Ο κ. Σκουλίδης, επισημαίνει ότι οι διατάξεις αυτές, εφαρμόζονται υποχρεωτικά ως υπουργική απόφαση και δεν αποτελούν απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Σκουλίδης τονίζει ιδιαίτερα ότι «εμείς ζητάμε να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Ζητάμε μια ενίσχυση, θέλουμε να συμμετέχουν τα καταστήματα στην προστασία από την πανδημία. Τα εμπορικά, ούτως ή άλλως τηρούν όλες τις προδιαγραφές και ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα, δεν εμφανίζουν μεγάλο συνωστισμό και παρ’ όλα αυτά, η κίνηση γενικώς είναι περιορισμένη. Εμείς ζητάμε μέτρα ώστε να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Αυτή είναι η αλήθεια».

Στην ερώτηση για το αν σε περίπτωση που υπάρξει γενικό απαγορευτικό με κλείσιμο όλων των καταστημάτων, θα επαναληφθεί η περίοδος των εκπτώσεων, ο κ. Σκουλίδης τόνισε ότι «οι εκπτώσεις ισχύουν κανονικά μέχρι και 14 Νοεμβρίου, υπάρχουν στα καταστήματα καλές και δελεαστικές προσφορές και είναι καλό για τον καταναλωτή να κατέβει και να ψωνίσει. Υπάρχει βέβαια και η φοβία στον κόσμο, που επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση. Σε περίπτωση που η Δράμα μπει στην γκρι ζώνη και οριστεί ένα ολικό απαγορευτικό (lockdown), δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη επανάληψης των εκπτώσεων. Άλλωστε το δεκαπενθήμερο αυτό είναι ημερολογιακό».

KARYPIDHS

Καρυπίδης: Να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια…

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης χθες και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Καρυπίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο κόσμος δεν βγαίνει πια στην αγορά, παρ’ όλες τις εκπτώσεις που υπάρχουν αυτή την ώρα στα μαγαζιά. Η περίοδος αυτή δεν ξεκίνησε δυναμικά. Η πτώση αυτή είναι ανάλογα με το κάθε κατάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε συζητήσεις που έχουμε με άλλους συναδέλφους, άλλοι έχουν μικρή ή μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο. Απ’ όσο βλέπουμε πάντως, όλοι οι καταστηματάρχες φορούν μάσκες προστασίας και οι περισσότεροι πελάτες πλέον, ενώ πριν ορισμένοι από τους πελάτες ήταν ιδιαίτερα αγενείς. Τώρα που πήγαμε στο κόκκινο πλέον, η μεγάλη πλειοψηφία έχει συμμορφωθεί και δεν γκρινιάζουν για την μάσκα. Αυτό που φοβόμαστε από εδώ και πέρα, είναι αν θα πάμε σε γενική απαγόρευση (lockdown)».

Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξουν κάποια νέα μέτρα για το λιανεμπόριο, κάνει αναφορά στη μη επιστρεπτέα προκαταβολή: «Σήμερα που είναι 4 Νοεμβρίου (χθες), βγαίνει από την Περιφέρεια ΑΝ. Μακεδονίας – Θράκης, η μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα χαρτιά του για να ενταχθεί, ανάλογα με τις προϋποθέσεις, που κυρίως είναι η πτώση του τζίρου. Αυτό είναι μια μικρή βοήθεια για τους καταστηματάρχες».

Ερωτώμενος αν θα έπρεπε  να υπάρξουν νέα μέτρα για οικονομική ενίσχυση, ο κ. Καρυπίδης τονίζει: «Το θέμα του δανεισμού ήταν ένα τεράστιο λάθος, το οποίο δεν το χειρίστηκαν σωστά. Θα πρέπει όσοι επαγγελματίες έχουν μεγάλο πρόβλημα, να πάρουν ένα πάρα πολύ χαμηλότοκο δάνειο.  Όταν για παράδειγμα είχε βγει το ΤΕΠΙΧ 1, (Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) μπορούσε κάποιος να ζητήσει ένα άτοκο δάνειο στο 50% του τζίρου του. Και όταν είχε 1 εκατομμύριο ευρώ τζίρο, κάποιος ζητούσε 500.000 ευρώ δάνειο. Εκεί δεν το χειρίστηκε καλά η κυβέρνηση και δεν τα έδωσαν. Τελικά πάγωσε το ΤΕΠΙΚ 1 και βγήκε το ΤΕΠΙΧ 2, τον Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να βγει ένα πολύ χαμηλότοκο δάνειο, όσο το δυνατόν χαμηλότοκο, για λόγους Covid-19. Το θέμα είναι ότι, με τον χαμηλό τόκο, είναι καλύτερα, γιατί κάποιος που δεν το χρειάζεται άμεσα, δεν θα το αγοράσει».