Home > Αρθρα > Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ

           Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 

Η αρχή τής οικοδόμησης της ευρωπαϊκής  ενότητας χρονολογείται από το 1957. Κάποιοι ονειροπόλοι ευρωπαϊστές έθεσαν τον θεμέλιο λίθο τής νέας Ευρώπης. Έκτοτε και συν τω χρόνω συνδέθηκαν και τελικά εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά και άλλα κράτη, για να φτάσουν στις μέρες μας τα 28. Οι λαοί έλπιζαν και μερικοί ελπίζουν ακόμα ότι κάποτε θα αποτελέσουν ένα ομόσπονδο κράτος, μεγάλο, δυνατό, πλούσιο και ειρηνικό. Πίστεψαν μάλιστα ότι είναι κοντά η πλήρης ενοποίηση και μετονόμασαν την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά (ΕΚΑ) σε Ευρωπαϊκή Οικονομική  Κοινότητα (ΕΟΚ) και εσχάτως την «βάφτισαν» Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)! Είπαν τότε ότι σύντομα η Ευρώπη θα γίνει σαν τις ΗΠΑ ή σαν την Ομόσπονδη Ρωσσία (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών).

Φαίνεται όμως ότι η πραγματική ένωση των ευρωπαϊκών κρατών είναι αδύνατη. Και τούτο διότι πρόκειται για διαφορετικά έθνη, που το καθένα έχει την δική του Ιστορία, διαφορετική γλώσσα, διαφορετικά ήθη και έθιμα και διαφορετικόν πολιτισμό. Διαφέρουν ακόμα και στο θρησκευτικό δόγμα που πιστεύουν, αν και είναι σχεδόν όλοι χριστιανοί. Πώς λοιπόν να ενωθούν σε ένα κράτος ξεχνώντας το εθνικό τους συμφέρον και την εθνική υπερηφάνειά τους; Είναι δύσκολο έως αδύνατο. Το μόνο καλό που προέκυψε από την έστω χαλαρή ένωσή τους είναι η ειρήνη, που απόλαυσαν επί 72 ολόκληρα χρόνια! Κάτι είναι κι αυτό και μάλιστα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1914 μέχρι το 1945, δηλαδή μέσα σε 30 χρόνια υπέστησαν τις συνέπειες δύο αιματηρότατων παγκοσμίων πολέμων.

Μελετώντας την Ιστορία βλέπουμε ότι η ενοποίηση των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε με πόλεμο, πρώτα κατά της Αγγλίας και έπειτα μεταξύ Βορείων και Νοτίων. Σήμερα είναι 50 πολιτείες με ενιαία διοίκηση, ένα νόμισμα, κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική. Είναι το ισχυρότερο κράτος τού κόσμου – οικονομικά και στρατιωτικά – και η ασφάλεια όλων των πολιτειών είναι απόλυτη. Η Ρωσσία πριν από 600 περίπου χρόνια ήταν ένα μικρό κράτος με δύο κέντρα σλαβισμού, την Μόσχα και το Κίεβο. Οι τσάροι όμως ήθελαν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους μέχρι την Βαλτική και μέχρι την Ιαπωνική θάλασσα. Με υπομονή, επιμονή, στρατιωτική οργάνωση και συνεχείς πολέμους η Ρωσσία έγινε το μεγαλύτερο κράτος τού κόσμου, εκσλαβίζοντας όλους τους λαούς τής Ασίας που συναντούσε κατά την πορεία της προς Ανατολάς. Άρα τα μεγάλα κράτη δεν δημιουργήθηκαν με ευγενική συμπεριφορά, αλλά με τα όπλα. Μήπως έτσι δεν δημιουργήθηκαν όλες οι αυτοκρατορίες κατά την αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια;

Δηλαδή προτείνω πόλεμο για την ενοποίηση της Ευρώπης; Φυσικά όχι. Αλλά είτε προτείνω πόλεμο είτε όχι, πόλεμος θα γίνει, δηλαδή ήδη γίνεται. Εστίες πολέμου υπάρχουν στην Ουκρανία, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική, τα Βαλκάνια βράζουν, η Τουρκία αυξάνει συνεχώς τον πληθυσμό της (ήδη είναι 80 εκατομμύρια), εξοπλίζεται, απειλεί και ζητάει ζωτικό χώρο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις κατασκευάζουν καινούργια οπλικά συστήματα διαβλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο. Αφρικανοί και Ασιάτες προσπαθούν να εισβάλουν στην Δύση, για να χορτάσουν ψωμί και να αλλάξουν την σύνθεση του πληθυσμού. Και είναι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι! Η εκτόνωση αυτής της κατάστασης μόνο με πόλεμο μπορεί να επιτευχθεί. Ελπίζω να μη συγκρουσθεί η Δύση με την Ρωσσία, διότι τότε θα γίνει Αρμαγεδδών. Πιστεύω – μπορεί να κάνω λάθος – ότι Αμερική, Ευρώπη, Ρωσσία και Αυστραλία θα είναι πάλι σύμμαχοι όπως ήταν κατά τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γιατί ο καθένας μπορεί να το καταλάβει.

Αλλά ας επανέλθουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αγγλία πάντοτε πάντοτε με το ένα πόδι πατούσε στην Ευρώπη και με το άλλο στην Αμερική. Και με το BREXIT θεωρείται τώρα ανεξάρτητη. Η Γαλλίδα Λεπέν θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν του γαλλικού  μεγαλείου. Στην Αυστρία γίνεται η ίδια πολιτική διεργασία. Σε όλα σχεδόν τα κράτη, από την Σκανδιναβία μέχρι τα Βαλκάνια, εμφανίζονται υπερεθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές. Η  κατηφόρα τής ΕΕ έχει αρχίσει, επειδή οι λαοί της έχουν χάσει τον πρώτο ενθουσιασμό τους και δεν θεωρούν πλέον συμφέρουσα την Ένωση γι’ αυτούς. Η κάλτσα άρχισε να ξηλώνεται και ίσως δεν θα αργήσει να γίνει κουρέλι. Όταν σε μια ήπειρο εφαρμόζονται 28 εθνικές πολιτικές, αυτή είναι αδύνατο να γίνει ενιαίο κράτος. Άρα οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα συνεχίσουν να δρουν διαλυτικά.

Εκτός … εκτός εάν οι Ευρωπαίοι εγκαταλείψουν τον εθνικισμό και ενστερνιστούν τον ευρωπαϊσμό, τουτέστιν αν συμφωνήσουν, υπογράψουν και εφαρμόσουν:

  1. κοινή άμυνα και συγκρότηση μεικτού ευρωπαϊκού στρατού.
  2. κοινή εξωτερική πολιτική.
  3. οικονομική πολιτική που θα αποσκοπεί στην ισομερή ανάπτυξη όλων των

περιοχών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. κοινή δήλωση για την αναγνώριση των σημερινών συνόρων (status quo)

από τους 28 ή όσους γίνουν μέλη τής ΕΕ στο μέλλον.

  1. κοινά προγράμματα παιδείας και διδασκαλία τής Ευρωπαϊκής Ιστορίας ως

υποχρεωτικό μάθημα.

Έτσι ολόκληρη η Ευρώπη με τους λαούς της θα αποτελέσει το Ευρωπαϊκό Έθνος, το οποίο θα υποκαταστήσει τα 30 και πλέον έθνη που υπάρχουν σήμερα στην ήπειρό μας. Μόνο τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε στην σταθερότητα της ΕΕ και σε ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους λαούς της.

 

                                                                           Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος