Home > νέα > Εγκρίθηκε η δημιουργία ΚΔΑΠ από το Δήμο Δράμας μέσω του Νομικού Προσώπου – Αντιδράσεις από τις αντιπολιτεύσεις ορισμένες εκ των οποίων καταψήφισαν

Εγκρίθηκε η δημιουργία ΚΔΑΠ από το Δήμο Δράμας μέσω του Νομικού Προσώπου – Αντιδράσεις από τις αντιπολιτεύσεις ορισμένες εκ των οποίων καταψήφισαν

Εγκρίθηκε η δημιουργία ΚΔΑΠ

από το Δήμο Δράμας μέσω

του Νομικού Προσώπου 

Αντιδράσεις από τις αντιπολιτεύσεις ορισμένες εκ των οποίων καταψήφισαν

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου» στις 31 Μαΐου, αναφερόμασταν στις προθέσεις του Δήμου Δράμας, να δημιουργήσει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τα οποία θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στις προθέσεις του Δήμου Δράμας, είναι να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ΚΔΑΠ σε χώρους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων σε περιοχές του Δήμου προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα παιδιά συνδημοτών μας.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση σε κατεπείγουσα δια περιφοράς (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δηλώσεων) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας που έγινε την 1η Ιουνίου σε δύο φάσεις. Στο πρώτο θέμα, υπήρξε έγκριση απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την χορήγηση σύμφωνης γνώμης. Προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ σε υφιστάμενους σχολικούς χώρους, θα πρέπει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να δώσει την γνωμοδότησή της.

Οι αντιπολιτεύσεις αντέδρασαν διαφορετικά, συμφωνώντας αρχικά όλοι με τη δημιουργία των ΚΔΑΠ, παρ’ όλα αυτά όμως, ζήτησαν να δημιουργηθούν και να ενταχθούν στη δύναμη του Δήμου Δράμας και όχι στου Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, το οποίο σημειωτέον έχει στη δύναμή του, τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Δράμας.

Από τις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διαφώνησε αρχικά ο κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης (πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), λέγοντας ότι «με τη λειτουργία των ΚΔΑΠ στο χώρο των Νηπιαγωγείων δεν διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τόσο των Νηπιαγωγείων όσο και του σημαντικού αυτού θεσμού».

Στη δήλωση της η παράταξη «Πόλη+Ζωή», σημείωσε ότι δεν θα συμμετείχε στη συνεδρίαση, καθώς θα έπρεπε να συζητηθούν αυτά σε ζωντανή ανταλλαγή επιχειρημάτων ώστε να είναι εφικτή η βελτίωση ή τροποποίηση της εισήγησης», εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη λειτουργία ΚΔΑΠ σε Νηπιαγωγεία ενώ για ένα άλλο θέμα έκριναν ότι δεν υπήρχε λόγος κατεπείγουσας συνεδρίασης με περιφορά.

Η παράταξη του «Project Δράμα 2020» ψήφισε θετικά, αναφέροντας πως ήταν πρόταση της παράταξής τους από το 2014, την οποία μάλιστα είχαν υποβάλει σε προ ημερήσιας διάταξης θέμα τον Ιούνιο του 2017, τότε για την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση αλλά πάντοτε υποστηρίζοντας ότι μπορεί και πρέπει ο Δήμος να δημιουργήσει ΚΔΑΠ και να τα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» απείχε από τη διαδικασία αναφέροντας τα παρακάτω: «όλοι σίγουρα συμφωνούμε με την ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠ από τον Δήμο μας… Βλέποντας όμως την αρνητική ψήφο 1 μέλους της σχολικής επιτροπής και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε 2ο μέλος προχωρήσαμε σε μία έρευνα για τις αντιδράσεις των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Οι επιφυλάξεις τους έχουν βάση και δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε τόσο εύκολα.. Επίσης υπάρχει το ερωτηματικό που δεν απαντάται από τις εισηγήσεις.. Γιατί να είναι φορέας υλοποίησης το ΝΠΔΔ και όχι ο Δήμος Δράμας με το αρμόδιο τμήμα του; Αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα δεν λύνονται με fast-track διαδικασίες και δεν μπορούν να ψηφιστούν χωρίς τις απαραίτητες διευκρινήσεις και αντιπαραβολές απόψεων.. Προτείνουμε να αναβάλετε το θέμα για μία δια ζώσης συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη ή με φυσική παρουσία). Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει θα απέχουμε της διαδικασίας».

Τέλος, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» μειοψήφησε, αναφέροντας: «Είναι υπέρ της λειτουργίας των ΚΔΑΠ και γι αυτό σε πρώτη φάση σε συνεδρίαση του ΝΠΔΔ ψήφισε υπέρ. Όμως, παίρνοντας υπόψη τη γνώμη των εκπαιδευτικών των τριών (3) Νηπιαγωγείων αλλά και σε σχέση με τον Παιδικό Σταθμό Ξηροποτάμου, που ισχύει το ίδιο, αναφορικά με την ηλικία των παιδιών, καταψηφίζει το θέμα, καλώντας τη δημοτική αρχή, να ορίσει αντίστοιχα δημοτικά σχολεία, στις αντίστοιχες περιοχές και χωριά και να λύσει ζητήματα αδειοδότησης, πυρασφάλειας κλπ., που ούτως ή άλλως έπρεπε να το είχε κάνει και είναι σε εκκρεμότητα».